Emekli zammında yeni gelişme!

Enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından zam oranları netleşmeye başladı. Emeklilerin yüzde 22.81 zam alması kesinleşti. Ocak ayında düşük emekli aylığı alan vatandaşlar için 2.500 liralık taban belirlendi. Böylece en düşük emekli aylığı 2.500 lira oldu. Ancak bu rakamın temmuz ayında yeniden belirlenmesi gündeme gelebilir.

Haberler 06.04.2022 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mart ay enflasyonunun açklanmasyla birlikte emeklilerin ve memurlarn alacaklar zam oran da netlemeye balad. SSK ve Ba-Kur emeklilerinin 3 aylk tüketici fiyatlarna göre maalarn yüzde 22.81 zaml almas kesinleti

Türkiyede milyonlarca vatandan maa artlar enflasyona endeksli olarak hesaplanyor. Böylece enflasyonun altnda art yaplmyor. SSK ve Ba- Kur emeklileri her yl 6 aylk enflasyon kadar iki kez art görürken memur ve memur emeklileri de yine ylda iki kez toplu sözleme zammn aan enflasyon oran kadar fark alyor. Önceki gün Mart ay enflasyonunun açklanmasyla birlikte emekli ve memurlarn Temmuz ayda alacaklar art oranlaryla ilgili ilk ipuçlar da gelmi oldu. Aralk aynda 686,95 olan TÜFE endeksi Mart ay ile birlikte 843,64e çkt. Bu deiim üç aylk enflasyon orannn yüzde 22,81 olarak gerçeklemesini salad. Bu durumda emekliler ve memurlar için ilk üç aylk oranlar da kesinlemi oldu. imdi nasl uygulanacana daha yakndan bakalm.

SSK VE BA-KUR EMEKLLER:

Yaklak 8 milyon SSK ve Ba- Kur emeklisine ylda iki kez maa art yaplyor. Bu artlar enflasyon orannda gerçekletiriliyor. Ocak ve Temmuz aynda yaplan maa artlar bir önceki 6 aylk enflasyon oran kadar oluyor. Yani SSK ve Ba-Kur emeklileri Temmuz aynda Aralk ile Haziran arasnda oluan 6 aylk enflasyon kadar art alacaklar. Mart ay enflasyonunun açklanmasyla birlikte 6 aylk orann yars belli olmu oldu. Bu durumda SSK ve Ba-Kur emeklilerinin üç aylk enflasyon art oran yüzde 22.81 olarak gerçekleti. imdi üç aylk veri daha buna eklenecek. Bundan sonrak aylarda oranlar sfr bile çksa 22.81 oran kesinleti. Nisan, Mays ve Haziran aylarnda oluacak enflasyon bu rakama eklenerek Temmuz aynda SSK ve Ba-Kur emeklilerine enflasyon art olarak verilecek ve maalarna yanstlacak. Temmuz maalar artrlm olarak ödenecek.

MEMUR EMEKLLER VE MEMURLAR

Mart enflasyonunun açklanmasnn ardndan memur ve memur emeklilerine de fark verilmesi kesinlemi oldu. Memur ve memur emeklileri de SSK ve Ba- Kur emeklileri gibi ylda 2 kez zam alyor. Ocak ve Temmuz aylarnda alnan bu zamlar toplu sözleme ile belirleniyor. Memur ve memur emeklileri toplu sözleme zam orann geçen enflasyon kadar da fark alyor. Mart enflasyonuna göre üç aylk veriler ise ortaya çkm oldu. Memur ve memur emeklileri Ocak aynda 2.5 puanlk ek zam ile birlikte yüzde 7.5 orannda toplu sözleme zamm almlard. Temmuzda ise yine yüzde 7 orannda toplu sözleme zamm alacaklar. Memur ve memur emeklilerine Temmuz aynda yüzde 7.5 oranndaki Ocak zammn geçen 6 aylk enflasyon kadar da fark ödenecek. Mart ay enflasyonuna baktmzda üç aylk oran yüzde 22.81 çkt. Bu durumda memur ve memur emeklilerinin üç aylk enflasyon fark yüzde 15.31 oldu. lk üç aylk verilere göre memur ve memur emeklilerinin zam oran da yüzde 7 +15,31 olarak gerçekleti. Yani memur ve memur emeklilerinin oran yüzde 22.31 oldu. Bu rakama Nisan, Mays ev Haziran enflasyonlar da eklenecek.

Ana Sayfaya Git