Emekliler o parayı ödemeyecek! Ödeyen toplu olarak geri alacak...

Milyonlarca kişi için geçerli. Ve ödemeler tüm Türkiye'de başladı ay sonun kadar sürecek. Bu ödemeler milyonlarca emekliyi çok yakından ilgilendiriyor. Emekliler, ev kadınları, 18 yaşından büyük işsizler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemiyor. Ödeyenler de 5 yıl geriye dönek parasını geri alabiliyor.

Haberler 13.05.2020 - 23:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Evi olan herkesi çok yakndan ilgilendiriyor. Emlak vergisinin ilk taksidi mays ay boyunca ödenecek, ikinci taksit ise kasm ay itibaryle ödenecek. lk taksit ödemesi için son 17 gün. Ödemeyen cezal olarak ödemek zorunda kalacak. 2019da satn ald evin 2020 yl vergisini alc ödemek zorunda, 2020 ylnda satn alnan evlerin vergisi ise satcya ait. çünkü 2020de ev alan kiiler, 2021 ylndan itibaren emlak vergisi mükellefi olacaklar. Ama emlak vergsinden muhaf milyonlarca kii var.

KMLER EMLAK VERGSNDEN MUAF TUTULACAK?

Emlak vergisi muafiyet artlarn tayan kiiler emlak vergisi ödemez. Aranlan emlak vergisi muafiyeti artlar ise u ekilde sralanmaktad Söz konusu konutun 200 metrekareden daha küçük olmas ve bu haktan yararlanacak olan konut sahibinin kendi adna kaytl baka bir tanmaz bulunmamas kayd ile hiçbir geliri olmayan ev hanmlar, emekliler, 18 yandan büyük isizler, gaziler, engelliler, ehitlerin dul ve yetimleri.

AYNI EV K KNN ÜZERNDEYES NE OLACAK?

200 metrekarelik evde emeklinin ya da dier hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranlar kadar vergiden muaf tutuluyorlar.

YURT DIINDAN EMEKL OLANLAR DA FAYDALANIYOR MU?

Vergi istisnasndan sadece Türkiyedeki sosyal güvenlik kurumlarndan emekli olanlar faydalanabiliyor. Dolaysyla yurt dndan emekli olanlar emlak vergisi ödemek zorunda.

VERG STSNASI çN OTURMA ARTI VAR MI?

Hayr. Bu evde oturmanz ya da kiraya vermi olmanz hakknz kaybettirmiyor. Bu evde oturmayp baka yerde kirada oturuyorsanz da emlak vergisi ödemiyorsunuz. Ancak kira gelir vergisi alnyor.

ÖLÜM MAAI ALANLAR DA YARARLANIR MI?

Bankalarndaki paralarndan dolay kazanç elde eden emekliler de muafiyetten yararlanabiliyor.Einden dolay ölüm ayl alan emekliler de bu gelirleri olduu halde emlak vergisi ödemiyor.

5 YIL GERYE DÖNÜK PARANIN ADESN STEYN

Emlak vergisi muafiyeti hakkndan yararlanmak isteyen kiilerin bunu tanmazn adres olarak kaytl olduu belediyede yer alan tapu dairesine giderek verdii dilekçe ile beyan etmesi gerekiyor. Yine bu kiinin daha önceden ödemi olduklar emlak vergisi varsa fazla ödenen emlak vergisi geri alnabiliyor. Burada zaman am 5 yl olarak uygulanyor ve 5 yllk ödenen emlak vergisi tutar toplu para olarak ödeniyor.

EMLAK VERGS ÖDEMES NEREDEN YAPILIR?

Emlak vergisi ilgili konutun bulunduu ilçenin belediyesinin internet sitesinden online olarak kredi kartyla ödenmektedir.

EMLAK VERGS NEYE GÖRE BELRLENR?

Her emlakn vergisi ayn deildir. Konut veya dükkann konumuna göre emlak vergisinin miktar deiebilmektedir.

HER KONUT çN STSNA VAR MI?

Hak sahiplerinin Türkiye snrlar içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alnmyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasna ramen çalp maa alanlar da yararlanamyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin baka geliri olup olmadna ise baklmyor. Engelli emekli çalsa da vergi ödemiyor.

BELGELERLE BRLKTE BELEDYEYE BAVURUN

Hak sahiplerinin meskenin bal bulunduu belediyeye dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor. Bildirimde bulunmazsanz size vergi çkacaktr.

ARSASI OLAN EMEKL DE YARARLANIR MI?

Hayr, vergi istisnas sadece konutlar için geçerli. yeri olanlar da yararlanamyor.

KAT RTFAKI FARK EDER M?

Kat irtifak tapusu olanlar da dier artlar yerine getirmilerse emlak vergisi ödemezler.

HEM KENDS HEM ENN EV OLAN EMEKL VERG ÖDER M?

Hayr ödemez. Bu haktan yararlanacak emeklinin üzerinde sadece bir konut olmas gerekiyor.

YEN EMEKL OLANLAR DA YARARLANIR MI?

Yl içinde emekli olup maa almaya balayanlar dier artlar tayorlarsa bir sonraki yl için müracaat ederek vergi ödemeyecekler. Yani 2019 yl içinde emekli olanlar 2020 ylnda emlak vergisi ödemeyecek.

Ana Sayfaya Git