çalma hayatnn en önemli sorunlarndan biri olan çocuk içili çou kez çocuklar çocukluklarn yaamaktan alkoyan, potansiyellerini ve saygnlklarn eksilten, fiziksel ve zihinsel geliimleri açsndan zararl iler olarak tanmlanyor.
ILO tarafndan hazrlanan çocuk çilii Küresel Tahminler Raporuna göre, tüm dünyada 73 milyonu tehlikeli ilerde olmak üzere halen 152 milyon çocuk içinin -her 10 çocuktan biri- olduu dikkati çekiyor. Bu çocuklarn 88 milyonu erkek, 64 milyonu ise kzdan oluuyor.
Afrika bölgesel younluk bakmndan yüzde 19,6 oran ile çocuk içiliinin en youn olduu bölge oldu. Afrikay srasyla yüzde 7,4 ile Asya ve Pasifik bölgesi, yüzde 5,3 ile Amerika, yüzde 4,1 ile Avrupa ve yüzde 2,9 ile Orta Asya ve Arap ülkeleri izledi.
Sektörel dalma bakldnda çocuk içiler yüzde 70,9 orannda tarm sektöründe, yüzde 17,2 orannda hizmet sektöründe ve yüzde 11,9 orannda sanayide çalyor.
çocuk içiliini temel politika alanlarndan biri olarak gören ILO, 2025 hedefine yönelik politika ve programlara ilikin raporunda, çocuk içiliinin yasal düzenlemeler ve standartlar, sosyal koruma, eitim ve insana yakr i olanaklaryla sonlandrlacana iaret ediyor.
2018, çocuk çilii ile Mücadele Yl ilan edilmiti
Türkiye statistik Kurumunca (TÜK) yaplan, 2012 yl çocuk gücü Anketine göre Türkiyede 893 bin çocuk ekonomik faaliyetteydi. çocuk içiliiyle sorunu ortadan kaldrmak için kararl politikalar uygulayan Türkiye, bu dorultuda 2018i çocuk çilii ile Mücadele Yl ilan etmiti.
Özellikle tarm sektöründe çocuk içilikle mücadele kapsamnda mevsimlik tarm içilerinin koullarn iyiletirmek ve kamu hizmetlerinden etkin yararlanmalarn salamak ve çocuk içiliini önlemeye yönelik Mevsimlik Tarm çileri Projesini (METP II) uygulayan Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl, çocuk çiliiyle Mücadele Ulusal Programn (2017-2023) toplumun tüm kesimlerinin katlmyla yürütmeyi sürdürüyor.