Enerji ve hizmet fiyatı geriledi!

Merkez Bankası tarafından açıklanan aylık fiyat gelişmeleri raporunda, enflasyondaki yükselişin gıda ve temel mal gruplarından kaynaklandığı belirtilirken, enerji ve hizmet gruplarında fiyatların yıllık bazda gerilediği vurgulandı.

Haberler 07.07.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB), Türkiye statistik Kurumu (TÜK) tarafndan dün açklanan haziran ay enflasyon verilerini deerlendirdi. Merkez Bankas, enflasyondaki yükseliin gda ve temel mal gruplarndan kaynaklandn, enerji ve hizmet gruplarnda yllk bazda gerileme kaydedildiini belirtti.

Haziran ay Fiyat Gelimeleri Raporunda, u deerlendirme yapld:

Tüketici fiyatlar haziran aynda yüzde 1,94 orannda artm, yllk enflasyon 0,94 puan artla yüzde 17,53 olmutur. Enflasyondaki yükseli gda ve temel mal gruplarndan kaynaklanrken, enerji ve hizmet gruplarnda yllk bazda gerileme kaydedilmitir. Tüketici enflasyonundaki yükselie en belirgin katk gda grubundan gelirken, fiyat artlar alt gruplar geneline yaylm, krmz et ve et ürünlerindeki art dikkat çekmitir. Mays ayndaki kapanma sonrasndaki kontrollü normalleme süreci ile birlikte bu dönemde baz sektörlerde yukar yönlü fiyat hareketleri izlenmitir.

Merkez, kurdaki deiimler ise öyle açkland:

Döviz kuru gelimelerinin yansmalar ve emtia fiyatlarndaki birikimli artlara istinaden temel mal grubu yllk enflasyonu yükselmitir. Türk liras cinsinden petrol fiyatlarndaki gelimelere karn eel mobil sisteminin snrlayc etkisi sürmü, bu dönemde enerji fiyatlar yllk enflasyonu baz etkisiyle gerilemitir. Hizmet yllk enflasyonu kademeli normalleme sürecinin bata lokanta ve oteller olmak üzere baz alt kalemler üzerindeki yukar yönlü etkisine ramen bir miktar yavalamtr. Üretici fiyatlarndaki art eilimi enerji ve ara mallar fiyatlar öncülüünde devam etmitir. Bu görünüm altnda, B ve C göstergelerinin yllk enflasyonlar ve eilimleri yükseli kaydetmitir.

ÜRETC FYATLARINDAK YÜKSELTE DÖVZ KURU GELMELER ETKL OLDU

Tarihi zirve yapan yurt içi üretici fiyat endeksine ilikin deerlendirme yapan Merkez Bankas, Yurt içi üretici fiyatlar haziran aynda yüzde 4,01 orannda yükselmi, yllk enflasyon 4,56 puan artarak yüzde 42,89a ulamtr. Üretici fiyatlarndaki bu yükselite, döviz kuru gelimeleri, uluslararas emtia fiyatlarndaki birikimli artlar ve süregelen arz kstlar belirleyici olmaya devam etmitir. Bu gelimelerle, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarnn eilimi yüksek seviyesini korumutur tespitini yapt.

Merkez Bankas, ayrca; u bilgiyi aktard:

Ana sanayi gruplarna göre incelendiinde, yllk enflasyon alt gruplar genelinde belirgin artlar gösterirken özellikle ara mal grubundaki art ön plana çkmtr. Haziran aynda ara mallar fiyatlarndaki yüzde 4,26lk artta demir-çelik ve ferro alamlar, tahl ürünleri, ahap ve mantar ürünler, plastik ürünler, hayvan yemleri ve kimyasal ürünlerin etkisi hissedilmitir. Enerji grubu fiyatlarndaki artta (yüzde 7,28) rafine edilmi petrol ürünleri, elektrik ve gaz imalat ile datm belirleyici olmutur. Sermaye mal grubunda metal yap ürünleri, makineler ve motorlu kara tatlar ile bunlarn parça ve aksesuarlarndaki yükseliler dikkat çekmitir.

Ana Sayfaya Git