Türkiyenin vizyon projesi olan Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda yaplan Ilsu Baraj Hidroelektrik Santralinin (HES) 3 ay sonra enerji üretimine balamas planlanyor.
Ön yüzü beton kaplamal kaya dolgu barajlar kategorisinde, gövde hacmi ve kret uzunluu bakmndan Atatürk Barajndan sonraki ikinci büyük konumundaki Ilsu Barajnda su tutma çalmalar kontrollü ekilde sürüyor.
Austos ay itibaryla su tutulmaya balanmasyla baraj gölünde su seviyesi 50 metreyi aarken, depolanan su miktar ise 600 milyon metreküpe ulat. 10,5 milyar metreküp suyun depolanaca barajda enerji üretimine 3 ay sonra balanmas planlanyor. 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahip baraj, ülke ekonomisine yllk 2 milyar lira katk sunacak.
DS 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösal, Güneydou Anadolu Projesinin can damar olan Ilsu Barajnn ayn zamanda Cizre Barajnn da yapmna imkan salayacan söyledi.
Baraj gölündeki su miktarnn yaklak 6 ay sonra 10,5 milyar metreküpe ulaacan belirten Kösal, baraj gölünde teknelerin dolamaya baladn hatrlatt.
Suyun kontrollü ekilde tutulduunu vurgulayan Kösal, Yl sonuna doru suyun Hasankeyfe ulamasn hedefliyoruz. ubat 2020de türbinlerimizi çaltrp enerji üretimine geçeceiz. ifadelerini kulland.
- çok büyük bir gurur kayna
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydn Durmu da barajn ülke için büyük önem tadn söyledi.
Daha önce yapm tamamlanan Keban, Karakaya, Atatürk, Birecik ve Karkam barajlar sayesinde Frat Nehrinin suyundan enerji üretimine balandn aktaran Durmu, Dicle, Kralkz, Ilsu ve Cizre barajlaryla da Dicle Nehrinin suyunun deerlendirileceini aktard.
Ilsu Barajnda yaknda enerji üretimine geçileceini dile getiren Durmu, Barajmz baaryla tamamland ve su seviyesi 50 metreyi at. Bu bizim için çok büyük bir gurur kayna. 6 türbinden bin 200 megavatlk enerji üretimi yaplacak. Bu sayede enerji açmz azalacak. dedi.