Esnafa can suyu!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde geçen yıl PKK'lı teröristlerin saldırılarıyla mağdur olan esnaf, yarasını, Başbakan Yıldırım'ın talimatıyla Halk Bankası'nca verilen, faizi TESKOMB tarafından karşılanan 50 bin lira faizsiz kredi desteğiyle sarıyor.

Haberler 04.05.2017 - 07:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda terör saldrlar sonucu büyük maduriyet yaayan Sur ilçesindeki esnafa, Babakan Binali Yldrmn talimatyla verilen faizsiz kredi can suyu oldu.

Krsaldaki saldrlarn ehir merkezlerine tayan PKK mensuplarnn geçen yl saldrlar sonucu yüzlerce esnafn kepenk kapatt, bazlarnn çareyi baka ilçelerde i yeri açmakta bulduu kimisinin de i yerinden alabildii ürünleri tezgahlarda satarak iportac olduu ilçede terörün açt yaralar devletin desteiyle sarlyor.

Güvenlik güçlerince gerçekletirilen operasyonlarla huzurun saland, yaamn normal akna döndüü Surda çevre ve ehircilik Bakanlnca Sokak salklatrma Projesi kapsamnda i yerleri ilçenin tarihi dokusuna uygun yenilenen, SGK ve vergi borçlar ertelenen, Vakflar Genel Müdürlüünce 1 yl kira bedeli alnmayan esnaf, Babakann talimatyla salanan faizsiz krediyle bayram havas yayor.

Halk Bankasnca verilen, faizi Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birlii (TESKOMB) tarafndan karlanan 50 bin lira faizsiz kredi desteinden faydalanmak için terör maduru 663 esnaf bavuruda bulundu. lemleri tamamlanan 387 esnafa kredi verilirken, 276 esnafn dosya incelemesi sürüyor. Bu imkandan faydalanan esnaf kredinin geri ödemesini 2 yl içerisinde yapacak.

TESKOMB Genel Bakan Abdulkadir Akgül, AA muhabirine yapt açklamada, Babakan Yldrmn Diyarbakr ziyareti srasnda Surdaki esnaf ve sanatkarn faizsiz kredi talebinde bulunduunu söyledi.

- Bavuru yapan tüm esnafmz bu krediyi kullanacak

Babakan Yldrmn da terörden zarar gören ilçe esnafna 50 bin liralk faizsiz kredi kullandrlmas yönünde kendilerine talimat verdiini dile getiren Akgül, terörden zarar gören esnaf ve sanatkara kullandrlacak kredinin faizinin TESKOMB tarafndan Halk Bankasna ödeneceini belirtti.

Akgül, Böylesi faiz desteini ilk kez Sur ilçesinde terörden zarar gören esnaf ve sanatkarmz için gerçekletirdik. Sur ilçesinde terörden zarar gören ne kadar esnaf ve sanatkar varsa tamamnn bu krediye bavurma hakk ve imkan var. u ana kadar ilçede terör maduru 663 esnaf kredi bavurusunda bulundu. Bunlardan 387 kii krediye ulat, 276 kiinin ise dosya incelemesi sürüyor. Bavuru yapan tüm esnafmz bu krediyi kullanacaktr. ifadelerini kulland.

Sur esnafndan Sait Özkal, ilçedeki terör saldrlarndan dolay çok sknt çektiklerini, büyük maduriyet yaadklarn söyledi.

Özkal, Bu çukurlar kazldktan sonra perian olduk, mahvolduk. Kredi kart borçlarn, çeklerimizi ödeyemez duruma geldik. 40 yldr böyle bir ey bamza gelmemiti. Bu kredi can simidimiz oldu, ona sarlarak kurtulduk, kendimize geldik. Bize sahip çkan yine devletimiz oldu. Teekkür ediyoruz, borçlarmz ödedik, itibarmz kurtardk. Allah onlardan raz olsun. dedi.

Surun yaklp, yklmak istendiini aktaran Özkal, Türkiye Cumhuriyeti vatanda olduklarn, devleti ve hükümeti sevdiklerini, birlik ve beraberlik içerisinde oynanan oyunlarn bozulacan kaydetti.

- Cumhurbakan ve Babakana teekkür ediyoruz

Evlerimizi yktlar, camilerimizi yaktlar. 40 yllk esnafm beni bitirdiler. çekimi, elektrik, su faturam ödeyemedim. tibarmzla oynadlar. diyen Özkal, öyle devam etti:

Bize bu çukurlarda boulun dediler ama devlet ne yapt, bize 50 bin lira faizsiz kredi verdi. Aldm kredinin bir ksmyla ödemelerimi yaptm. Dier bölümüyle de mal aldm. lçede birçok çalma yapld. Bu çalmalardan dolay Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Babakan Yldrma teekkür ediyoruz.

Özkal, Diyarbakrn bu çalmalarla parmakla gösterilecek, dünyann sayl illerinden biri olacana inandn anlatt.

- Kredi Sur esnafna derman oldu

Alaaddin çavu, i yerinin kapal kald süreçte çok zarar ettiini söyledi.

lçede esnafn yarasnn sarlmas için devam eden çalmalardan duyduklar memnuniyeti dile getiren çavu, Surda huzurun ve güvenin tesis edilmesiyle bir canlanmann yaandn belirtti.

çavu, nsanlar gönül rahatlyla dolayor. Al verilerini yapyorlar. Bu durum satlarmz bile etkiledi. nallah daha iyi olacak. Devlet bunlar salad. Bunlar kendiliinden salanacak eyler deil. eklinde konutu.

Salanan krediden faydalandn aktaran çavu, Aldmz kredinin bir ksmyla borçlarmz ödedik. Bir ksmyla da yeni mal aldk. nallah daha da güzel olacak. Sur için benim beklentim yüksek. Devletin verdii faizsiz kredi Sur esnafna derman oldu. dedi.

Tevfik Ik, ilçede kazlan çukurlar nedeniyle büyük maduriyet yaadklarn, her eye ramen i yerlerini açmaya devam ettiklerini söyledi.

Bir zamanlar sat yapamadan i yerlerini kapattklarn anlatan Ik, o günlerde vatandan ve devletin desteini gördüklerini bildirdi.

Surun yeniden canlandn, herkesin var güçleriyle kendilerine destek sunduunu dile getiren Ik, buna layk olunmas gerektiini vurgulad.

Ik, Bugünleri unutmamamz lazm. Unutsak nankör oluruz. Kredi ile zor durumdan kurtulduk. Kredi bize canllk verdi, nefesimizi açt, kendimize geldik. Bu krediyi almasaydm u an burada kalamazdm. Allaha çok ükür ayaktaym. Bir deil, bin defa bu krediyi salayan kiiden Allah raz olsun. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git