Esnafa vergi gücü!

Maliye, mükelleflerle ilgili devrim niteliğinde düzenlemeler yaptı. Artık esnafın müfettiş karşısında eli daha güçlü olacak. Haksız yere vergi ve ceza kesilmesinin önüne geçilecek...

Haberler 05.11.2016 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Maliye Bakanl, skntl günler geçiren esnaf, küçük ve orta büyüklükteki iletmeleri (KOB) ilgilendiren önemli Düzenlemer, esnaf mükellefi koruyan ve kollayan yeni haklar tanyor. Maliye müfettileri artk vergi incelemelerini oldu bittiye getiremeyecek.

Müfettiler mükellefe telefon açp Yarn defterlerini getir diyemeyecek. Esnafa en az 15 gün hazrlk süresi tanyacak.

HAKSIZ CEZA ÖNLENECEK

Resmi gazetede yaynlanarak yürürlüe giren yönetmeliklere göre; vergi inceleme tutanaklar imzalanmadan önce mükellefe taslak olarak verilecek ve 2 gün müsaade edilecek. Mükellef bu tutana müaviri ile birlikte enine boyuna deerlendirecek. Esnaf, tutanaklar önceden göreceinden haksz vergi ve cezalarla karüamayacak. Böylece dava açmanm mali külfetinden kurtulacak. Önceden böyle bir uygulama yoktu.

MÜKELLEF LEHNE TESPT

ncelemelerde genellikle eksik ödenen vergi istenirdi.

Yanllkla ödenen vergi mükellef lehine dikkate alnmazd. Artk dikkate alnacak. Ayrca bir mükellef naylon fatura düzenledi diye sadece o raporu ek yaparak, ilgili firmann fatura düzenledii tüm firmalar naylon fatura kullanmtr diye haksz rapor yazlyordu. imdi ilgili firmadan yaplan alveri enine boyuna incelenecek yanl anlama önlenecek.

Hakknda vergi incelemesi yaplan vatandalarn kendisini daha iyi savunabilmesini salayacak düzenleme hayata geçti.

MÜFETTLER HER BELGEY STEYEMEYECEK

Bundan sonra vergi incelemesi yapan müfetti, mükellef esnaftan inceleme yetkisi verilen konu dnda bilgi ve belge isteyemeyecek. Vergi inceleme süreci mükellefle ibirlii içinde yürütülecek.

Bugüne kadar vergi incelemesinde esnafn eli, vergi müfettii karsnda kuvvetli deildi. Bürokratik ve keyfi engeller kalkt. Maliye, mükellefin hakl ikyetlerini artk dikkate almak zorunda kalacak.

MÜKELLEF RAHATLAYACAK

Vergi denetiminin mükellef için her zaman endie kayna olduuna dikkat çeken Denetim Turkey Bakan Dr. Hayrullah Doan, nceleme aamasnda mükellefler bazen uradklarn düündüklerinden ikyetçi oluyor. Ancak her zaman bu ikyetlerini anlatabilecek yetkili makam bulmakta zorlanyor. Bu nedenle yaplan düzenlemeler bugüne kadar haklar m kullanmakta zorluk çeken tüm mükellefin elini güçlendirecek diye konutu.

Ana Sayfaya Git