EYT düzenlemesi 3 Martta yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren EYTliler SGKya başvurularını yapmaya başladılar. Bu süreçte 1 milyon 700 bin EYTlinin SGKya başvuru yapması söz konusu oldu. Aylığı bağlananlar aylıklarını almaya başladılar ve Ramazan Bayramında ikramiyeleri de ödendi. SGK, önceki gün henüz aylığı bağlanmayanlar için ise talep tarihinden itibaren 90 gün (3 ay) geçmişse avans ödenmesi yapılabileceğini açıkladı.
E-DEVLETTEN TAKİP
EYT kapsamında olup prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını sağlayanlar, yaptıkları başvuruyu Doküman Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden takip edebiliyor. E-Devlet üzerinden erişilen DYS sisteminde SGKya verilen aylık tahsis talep dilekçesinin hangi aşamada olduğu görülebiliyor. Evrak beklemede uyarısı alan kişilerin henüz aylık bağlama işlemleri tamamlanmamış demektir. Aylık bağlandı ifadesini gören kişiler ise emekli aylığı bilgisi ekranı vasıtasıyla emekli aylıklarına dair detayları görebilir.
KİME YATIRILACAK?
SGKdan aylık talebinde bulunan kişilere talep tarihinden itibaren 90 gün geçmesine rağmen aylık bağlanmazsa avans ödenebilir. EYT ile ilgili düzenleme, 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmişti. Dolayısıyla 3 Mart 2023 tarihinde SGKya aylık bağlama talebinde bulunan bir kişi, 2 Haziran 2023 itibarıyla aylığı bağlanmamışsa SGKdan avans talebinde bulunabilecek.
MAHSUBEN ÖDENECEK
Aylık bağlama talebinin üzerinden 90 gün geçen ancak aylığı bağlanmayan kişinin SGKdan avans talep etmesi sonrası, SGK bu kişinin aylığa hak kazanıp kazanmadığını belirleyecek. Bu kişinin aylığa hak kazandığının tespit edilmesi sonrasında SGK, üç ay için 25.520,4 TLye kadar avans ödeyebilecek. Bu avansın kişiye ödenecek ilk aylıktan yüksek olması halinde aşan kısım bir sonraki emekli aylığından kesilecek. Bu kesinti aylığın dörtte birini geçemiyor. Dolayısıyla avans miktarı ödenen aylığı geçse bile, her ay en fazla aylık miktarının dörtte biri kadar kesinti yapılabilecek.
AYLIĞA GÖRE ARTIŞ
Ödenecek avans miktarının üst limiti 25.520,4 TL. SGK bu çerçevede kişinin durumuna göre avans miktarını belirleme yetkisine sahip. Dolayısıyla ödenecek avans miktarı kişinin emekli aylığı miktarına göre farklılaşabilecek.
TALEP GEREKLİ
EYTlilerin tamamına avans ödenmesi söz konusu değil. Aylık bağlanma talebi SGKya iletildikten sonra 90 gün içinde bağlanmayan aylıklar için avans talep edilebiliyor. Diğer yandan aylık bağlanma talebinin üzerinden 90 gün geçmesine rağmen kişi talep etmezse, SGK resen avans ödemiyor. Bu nedenle avans ödemesi isteyen kişilerin SGKya avans taleplerini iletmeleri gerekiyor.
NEREYE BAŞVURULACAK?
SGKdan avans talep edecek EYTlilerin bu başvurularını kağıt ortamında yapmaları gerekiyor. Bu konuda hazırlanacak dilekçenin ise SGK hizmet merkezlerine sunulması halinde işleme alınması söz konusu olacak. Bu nedenle EYTlilerin öncelikle E-Devlet üzerinden aylık talebinde bulundukları tarihi teyit etmeleri, bu tarihin üzerinden 90 gün geçip geçmediğini hesaplamaları ve 90ıncı gün halen E-Devlet üzerinde Aylık Bağlandı ibaresi gözükmüyorsa dilekçe ile avans taleplerini SGKya iletmeleri gerekiyor.
MAAŞ TARİHİ
SGKnın verdiği tahsis talep numaranın son hanesine göre maaş ödeme tarihi belirleniyor. SSKlılar için ayın 17si ila 26sı arasında aylıkların ödenmesi mümkün. Örneğin; kişinin tahsis talep numarasının son rakamı 1 ise bu durumda kişinin aylık ödeme tarihi ayın 21i oluyor. Kişi martta talep etmişse,1 Nisandan itibaren hesaplanan aylığın 20 günlük turarı 5 Nisanda ödeniyor. 21 Nisanda ise sonraki ödeme tarihi olan 20 Mayısa kadarki tam maaş yatırılıyor.
HAK KAYBI OLMAYACAK
1 Nisan itibarıyla emekli aylığı hesaplanan ancak henüz ödeme almayan kişiye, işlemleri yetişirse 5 Haziranda, 1 Nisan ila 21 Hazirana ait 82 günlük aylığı verilecek. 21 Haziranda ise 21 Temmuza kadarki 30 günlük aylığı ödenecek. Yani aylığı geç bağlanan kişinin herhangi bir kaybı yok. Diğer yandan 31 Marta kadar dilekçesini veren ve 1 Nisandan itibaren aylığı hesaplanana geriye dönük Ramazan Bayramı ikramiyesi verilecek. Kurban Bayramı ikramiyesi de yatırılacak.