Fahiş fiyat denetimi!

Ticaret Bakanlığınca temel ihtiyaç ürünlerinde "fahiş fiyat" denetimi yapıldı

Haberler 22.01.2021 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanl, temel ihtiyaç ürünlerinde arz-talep dengesiyle uyumayan fiyat artlarnn tespiti amacyla 19-20 Ocakta Türkiye genelinde yaplan denetimlerde 562 iletme baznda 9 bin 870 ürünün fiyatn inceledi.

Bakanlktan yaplan yazl açklamaya göre, son dönemde vatandalarn fahi fiyat artlarna yönelik artan ikayet bavurular üzerine bata gda ve temel tüketim ürünlerinde olmak üzere saha denetimleri artrld.

Temel ihtiyaç ürünlerinde arz-talep dengesiyle uyumayan fiyat artlarnn tespiti amacyla 19-20 Ocakta Türkiye genelinde temel ihtiyaç ürünlerine yönelik fiyat denetimleri gerçekletiren Bakanlk, bu kapsamda 562 iletme baznda 9 bin 870 ürünü inceledi.

nceleme sonucu elde edilen veriler Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulu tarafndan deerlendirilecek ve firmalarn savunmalarnn alnmasnn ardndan haksz fiyat artnda bulunduu tespit edilenler hakknda 10 bin liradan 100 bin liraya, stokçuluk faaliyetinde bulunduu tespit edilenlere ise 50 bin liradan 500 bin liraya varan idari para cezas uygulanacak.

AYççEK YAI, YUMURTA, TAVUK, BEBEK MAMASI FYATLARINDA DENETMLER ARTIRILDI

Ticaret Bakanl koordinasyonunda Adalet, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji, Tarm ve Orman bakanlklar, TOBB, TESK, üretici ve tüketici örgütleri, perakende sektörü temsilcilerinden oluan Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulu, bugüne kadar 3 bin 208 dosyay karara balad. Temizlik, hijyen ürünleri gibi temel ihtiyaç maddelerinde fahi fiyat art yapt deerlendirilen 375 firmaya toplam 11 milyon 885 bin lira idari para cezas uygulanmasna karar verdi.

Bununla birlikte son dönemde Bakanla intikal eden ve temel gda ürünleri arasnda yer alan ayçiçek ya, yumurta, tavuk, bebek mamas ürünlerine yönelik fahi fiyat art ikayetleri ve bavurular üzerine, bu ürünlere yönelik denetimler artarken, üretici/ithalatç/tedarikçi ve bu ürünlerin tüketicilere satn yapan baz yerel ve ulusal marketlerden savunma istendi.

Gelen bilgi ve belgelerin deerlendirilmesi sonucunda haksz fiyat artna sebebiyet verdii tespit edilen ilgililer hakknda gerekli yaptrmlar uygulanacak.

REKLAM KURULUNUN DENETMLER DE HIZ KESMED

Dier taraftan Reklam Kurulunca yürütülen incelemeler neticesinde, 2020 ylnda ürünlerin fiyatlarnda fahi artlar yapan ve Kovid-19 salgnn aldatc reklamlar yoluyla frsata çevirmeye çalan 303 firma hakknda toplam 13,3 milyon lira idari para cezas uyguland.

Ana Sayfaya Git