Kiliste 40 bin dekarlk alana ekilen, bölge mutfann vazgeçilmezlerinden olan ve birçok yemekte de kullanlan krmz biberin hasad tüm güzelliiyle devam ederken, daha çok pul biber olarak ilenen krmz biber, iç piyasann yan sra yurtdna da ihraç ediliyor.
Türkiyede yemeklere lezzet katmak için kullanlan krmz pul biberin büyük bir ksm Kilisteki biber üreticileri tarafndan karlanyor. Kentteki fabrikalarda ilenen biberler, pul bibere dönütürüldükten sonra iç pazarn yan sra Avrupa ve Ortadou ülkelerine gönderiliyor.
Suriye snrna sfr noktada bulunan kentte ekimden sonra sulama, gübreleme ilemlerinin ardndan çapasna kadar youn ve emek harcanan süreçlerden geçen biber, ac ve tatl eklinde direk sofralarn vazgeçilmezi olurken, salçalk ve kurutmalk olarak hazrlanan biberler, bir takm ilemlerin ardndan sofralara getiriliyor.
Kilis halknn önemli gelir kaynaklar arasnda yer alan krmz biberin hasad, 3 aylk zorlu bir mesainin ardndan tamamlanyor. Türkiyenin krmzbiber üretiminde önemli bir yere sahip olan kentte 40 bin dönüm alanda ekimi yaplan biberlerin hasad için çiftçilerin yan sra binlerce mevsimlik içi, biber ekili on binlerce dönüm arazide çalarak aile bütçelerine katk salyor.
Aralarnda Suriyeli içilerin de bulunduu birçok kiinin mevsimlik tarm içisi olarak çalt tarlalarda kadn, erkek, genç ve yal gün boyu biber tarlalarnda mesai yapyor.
Biber ekili alanlara sabah erken saatlerinde gelen mevsimlik tarm içileri, gün boyu 40 dereceyi aan günein kavurucu sca altnda biberi özenle ve zahmetle topluyor.
Krmz biber üreticisi düük fiyatlardan ikayetçi
Suriyenin Afrin bölgesinin karsndaki Kürd Da eteklerinde ve Musabeyli ilçesinde youn bir ekilde krmz biber üretimi yapan çiftçileri ziyaret eden Ziraat Mühendisleri Odas Kilis ube Bakan Güven Özdemir, Kilisin önemli gelir kaynaklarndan olan ve bölge mutfann vazgeçilmezleri arasnda yer alan biber hasadnn devam ettiini söyledi.
Kent genelinde yaklak 40 bin dekar alanda biber üretimi yapldn belirten Özdemir, tarmn önemli ehirlerinden birisinin de Kilis olduunu ifade etti.
Kilis karas ve horoz karas üzümü üretiminden sonra kentin önemli geçim kaynaklarndan birinin de krmz biber olduunu anmsatan Özdemir, bölgede dolmalk, kurutmalk ve salçalk olmak üzere üç çeit biber üretimi yapldn belirtti.
Kilis biber üretiminde ikinci srada yer almaktadr
Türkiyede biber üretimi açsndan Kilisin 2nci srada yer aldna iaret eden Özdemir, Bu bölgede yetien biber, Mara biberi diye geçiyor ama ben Mara biberi demek istemiyorum. çünkü ilimizde 16 bin 500 dekardan yaklak olarak 31 bin ton biber elde ediyoruz. Kahramanmarata ise 13 bin dekardan 24 bin ton biber üretimi yaplmaktadr. Bu da unu gösteriyor; ilimiz hem üretim hem de verim açsndan ikinci srada yer almaktadr. Birinci srada Gaziantep yer almaktadr. Gaziantepte 43 bin dekar alandan 59 bin ton biber üretilmektedir. Gaziantepin slahiye ilçesinde krmz biber üretimi ön plana çkmaktadr. dedi.
Krmz biber üreticisi düük fiyatlardan ikayetçi
çiftçilerimiz emeklerinin karln alamamaktadr
Krmz biber üretiminin kentin en önemli geçim kaynaklarndan birisi olduunu ifade eden Özdemir, 40 derece scaklkta hasadmz devam ediyor. çiftçilerimizin maduriyetleri var. Tabi ki pandemiden dolay fiyatlarn düük olmas çiftçilerimizi madur etmektedir. Girdi maliyetleri iki kat yükseldi ama maalesef aln teri u scakln altnda çiftçilerimiz çalmalarnn hakkn alamyorlar. Bunun hakknda da çalmalarmz var. Devlet yetkilileri ile görüüyoruz, inallah sonuç verecektir. Kahramanmarata biberin kilosu için 12 lira 500 kuru fiyat belirlediler. Bu bizi tatmin etmedi. çünkü geçen sene biberin kilosu 15 lira olarak açkland. Bu sene maalesef 12 lira 500 kuru olarak belirlendi. çiftçilerimiz u an aln terinlerinin karln alamamaktadr. ifadelerini kulland.
Krmz biber üretiminin Kiliste de daha çok 2 bin nüfuslu Hasanceli köyünde yapldn anmsatan Özdemir, köyde 20 pul biber ve salça fabrikasnn bulunduunu belirtti.
Biber fiyatnn düük olmas çiftçilerimizi madur etti
Kiliste su sknts yaanmas nedeniyle istenilen yüksek verimin elde edilemedii belirten Özdemir, Mara biberi sayesinde ekonomimiz gerçekten de geliti. Ancak bu son yllarda özellikle bu yl biber fiyatnn düük olmas çiftçilerimizi madur etti. çiftçilerimiz her koulda üretime devam etti. Frat Kalkan ve Zeytin Dal Harekat bu bölgede yapld. Kürd da bölgesi snrn sfr noktasndadr ve bu bölge operasyonlardan çok etkilendi. Ama üreticilerimiz bkmad, ylmad ve üretime devam ettiler. çiftçilerimiz insanlara hizmet etti. Pandemi sürecinde ne ev ne de araba bizi kurtard, sofralarmzn bo kalmamas için marketlere kotuk. Karnmz doyurmak için gda ürünleri aldk. Buradan da anlalyor ki eer üretim olmazsa biz hiçiz. eklinde konutu.
Krmz biber üreticisi düük fiyatlardan ikayetçi
çiftçi Hüseyin Ta ise, biberin fiyatnn geçen yla oranla çok düük olduunu belirterek, emeklerinin karln alamamaktan dert yand.
Ülke ve bölge ekonomisine büyük katk saladklarn belirten Ta, daha önce köylerinde ikamet eden çiftçilerin geçimlerini salamak için Hatay, Gaziantep ve anlurfaya gittiini ancak son yllarda kentte biber üretiminin artmasyla çiftçilerin kendi bahçelerinde çaltklarn ifade etti.
çiftçi olarak her türlü zor artta üretim yaptklarn anlatan Ta, yetkililerin çiftçiye sahip çkmasn ve biberlerinin hak ettii deerde satlmasn istedi.