Fiyat kurnazına idari ceza var!

Döviz kurundaki düşüşü fiyatlarına yansıtmayan işletmelere idari para cezası verilebileceği uyarısı.

Haberler 23.12.2021 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Rauf Karasu, döviz kuru art gerekçesiyle ar fiyat yükselten iletmelerin kurdaki düü sürecinde fiyat indirmemeleri halinde idari para cezasyla kar karya kalabilecei uyarsnda bulundu.

Ticaret Hukuku Anabilim Dal Bakanl Prof. Dr. Rauf Karasu, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakknda Kanunda, Üretici, tedarikçi ve perakende iletmeler tarafndan bir mal veya hizmetin sat fiyatnda fahi art yaplamaz. hükmünün yer aldn belirtti.

Bu hükme aykr hareket edenlere 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezas kesileceini ve bunun uygulama yetkisinin de Ticaret Bakanl tarafndan hazrlanan yönetmelikle oluturulan Haksz Fiyat Deerlendirme Kuruluna verildiini vurgulayan Karasu, unlar kaydetti:

Ticari Reklam ve Haksz Ticari Uygulamalar Yönetmeliinin Ek 19. maddesine göre, döviz kurundaki yükselii gerekçe göstererek ar fiyat art yapan iletmeler kurlar dütüü halde fiyatlarn düürmezse yüksek idari para cezas ödemek zorunda kalabilir. Zira bu artlar artk kur art ile izah edemeyeceklerdir. Bu mallarn yüksek fiyatla satmaya devam etmeleri halinde haksz bir fiyat uygulam olurlar.

- Fiyat düürmesi gerekirken düürmeyene ceza artrlmal

Karasu, haksz olarak fiyatlar fahi biçimde artranlara uygulanacak cezalarn, fiyat artnn nedeni ortadan kalkt yani kurlar ve maliyetler dütüü halde fiyatlar buna uygun ekilde düürmeyenlere de verilebileceine dikkati çekerek, u bilgileri verdi:

Fiyatlar düürmeyenlere mevcut kanuna göre 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezas verilir. Meclise sunulan kanun deiiklii teklifinde stokçulara verilen cezalarn artrlmas öngörülürken, haksz fiyat uygulayanlara verilecek cezalar artrlmamakta. Caydrc olmas açsndan fahi fiyat art yapanlar veya kur ve maliyetlerin dümesine paralel olarak fiyat düürmesi gerekirken düürmeyenlere verilecek cezann da artrlmas gerekir. Meclise sunulan teklif bu yönde deitirilmelidir.

- Tüketiciler tazminat davas açabilir

Döviz kuru artnda fiyat artrp düüünde fiyat indirmeyenlere kar Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulunun denetimlerini artrmas gerektiini dile getiren Karasu, tüketicilere u öneride bulundu:

Vatandalar da fiyat düürmeyen iletmeleri tespit ettiklerinde durumu Haksz Fiyat Deerlendirme Kuruluna ikayet etmelidir. Bu konuda ALO 175 ihbar hattn kullanabilirler veya Ticaret Bakanlnn reklamlarla ilgili birimine ikayetlerini iletebilirler. Kurlar ve maliyetler dütüü halde fiyat düürmeyenler dürüstlük kuralna aykr davranm olur. Dürüstlük kuralna aykr davranlar ve ticari uygulamalar Türk Ticaret Kanununun 54. maddesine göre haksz rekabet saylmtr. Haksz rekabet hallerinde zarar gören tüketiciler ve tüketici saylmayan dier müteriler Türk Ticaret Kanununun 56. maddesine göre tazminat davas açabilir. Müteriler açacaklar dava ile ödedikleri fazla ücretin iadesini ve ispat etmek artyla baka zararlarn tazminini talep edebilirler.

- Fiyat indirenler de indirmeyenler de duyurulsun

Karasu, ar fiyat art yapan iletmelerin denetim ve idari para cezasna gerek kalmadan kendi istekleri ile fiyatlar düürmesi tavsiyesinde bulunarak, Bu konuda benim Ticaret Bakanlna bir tavsiyem olacak. Bakanlk kendi istei ile fiyat düüren iletmelerin isimlerini Bakanln internet sitesinde yaynlasn. Bu iletmeler ayn zamanda medyada da duyurulsun. Bu ekilde fiyatlarda bir indirim kampanyas balatlmaldr. Ayrca, caydrc olmas açsndan fiyatlar düürmesi gerekirken düürmedii için idari para cezas verilen iletmelerin isimlerinin de ayn sitede yaynlanmas uygun olacaktr. dedi.

Ana Sayfaya Git