Fiyatlar cep yakıyor

Covid-19 salgınının ardından başlayan ekonomik sıkıntılarla birlikte temel ihtiyaç malzemelerinde yaşanan fiyat artışları, Ramazan ayı öncesi el yakmaya başladı.

Haberler 28.03.2022 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

11 Ayn sultan Ramazan- erife ksa süre kalrken, temel ihtiyaç malzemelerini uygun fiyatlarda bulmak için alverie çkan vatandalar, umduunu marketlerde bulamaynca semt pazarna gitti. Semt pazarnda da marketlerin biraz altnda fiyatla karlaan vatandalar, yüksek fiyatlar karsnda ard.

Son aylarda zirve yapan hayat pahall Ramazan aynda yaplacak alveri de vururken, Ramazan ay ile özdelemi ürünler bata olmak üzere sebze, meyve, peynir, kaar ve yumurta gibi temel ihtiyaç malzemelerine yüzde 50yi aan zamlarn yapld görüldü.

Ekonomik krizin etkisi her geçen gün halk daha da olumsuz etkilerken, ürünlerin fiyat etiketleri bazen gün içinde bir kaç defa deiiyor. Bu durum karsnda artk ne yapacan bilmeyen vatandalar, daha uygun diye alveri için semt pazarlarn tercih ediyor. Ancak bütçelerine uygun fiyatlar olmad için vatandalardan kimileri Ramazan ay öncesi ihtiyaçlarn tam olarak alamazken, kimileri de evine eli bo dönüyor. Semt pazarnda esnaf, ürünlerin fiyatnn zamlanmasndan ve vatandan alm gücünün dümesinden dolay sat yapamamaktan, vatandalar ise fiyatlarn yüksekliinden yaknyor.

1 KLO BLE ELMA ALAMAYANLAR VAR

Artan maliyetlerden dolay ürünlerin fiyatlarnn arttn ve satlarn dütüünü belirten esnaf Mehmet Demir, u an fiyatlar baya yüksek. Yüksek fiyatlar ister istemez sebze meyveye yansyor. çünkü maliyetler ar yükseldi. Giderlerimiz artt. Be-alt ay önce poete günlük 100 lira para veriyorduk, u an poet giderimiz günlük 500 lira oldu. Bizim haftalk akaryakt 200 liralk giderimiz vard. u an haftalk bin lira mazot paras veriyoruz. Bu durum ister istemez ürün fiyatlarna yansyor. 20 yl akn süredir semt pazarnda esnaf ben daha böyle bir yl görmedim. Tezgaha dökecek ürün bulamyoruz. Fiyatlardan dolay çou esnaf zaten sebze haline gidip bo gelmek zorunda kalyor. çünkü maliyet yüksek, kurtarmyor. çalan kii kendi yevmiyesini, yaktn ve dier giderlerini hesapladnda gerçekten iin içinden çkamyoruz. Bu durum müterilere de ar zam olarak yansyor. u anda elmann kilogramn 7 liradan satyoruz. Fakat 1 kilo bile elma alamayp 5 liralk elma alanlar var. ifadelerini kulland.

ÜRÜNLER ELMZDE KALDI

Süt ürünlerine gelen zamlardan dolay vatandan ürün alamadn belirten Ferdi Keyif, Yumurtann kolisinin 40 liraya bize gelii var. Biz de 42 liraya satyoruz. Fiyatlar çok pahal, vatandalarmz fiyatlardan çok ikayetçi. Birilerinin bu zamlara dur demesi lazm. Süt ürünlerine sürekli zam geliyor. Vatandalarmz zaten süt ürünlerini alamyor. Yetkililer bu zamlara kar mümkün olduu kadar önlem alsn. Yine de halkmz marketler yerine pazara davet ediyoruz. En uygun ürünler semt pazarlarnda satlmaktadr. Yaklak 10 yldr semt pazarnda çalyorum, ilk defa bu sene süt ürünlerine 2 defa zam geldi. Daha 5 ay önce süt ürünlerine yüzde 50 zam geldi. Bugün yine yüzde 48 zam geldi. 60 liraya sattmz peynirleri 90-100 lira arasnda satacaz. Buna da vatandalarmz nasl bir tepki verecek bilemiyoruz. Ürünler elimizde kald, tükenmiyor. çünkü ürün alan yoktur. eklinde konutu.

DEVLET YETKLLER ARTIK BU ZAMLARA MÜDAHALE ETMELDR

Ürünlere zam gelince satlarn durduunu belirten Abdulkadir Karaçetin, Sebze meyve fiyatlar çok yüksek. Patatesi 50 kuru kar ile satyoruz. Patatesi 4 lira 50 kurua alyorum, 5 liraya satyorum. Kuru soan 2 liraya alyorum, 2 lira 50 kurua satyorum. Sebze haline gidip gelirken 200 lira mazot yakyorum. Devlet yetkilileri artk bu zamlara müdahale etmelidir. Her ey çok pahaland. Bu ie yeni baladm ama pimanm. çünkü bo gelip bo gidiyoruz. diye konutu.

SATILARIMIZ DURMA NOKTASINA GELD

Önceki senelere göre satlarn çok düük olduunu belirten zzet Klç, Günümüzde her ey pahal olduu için alveri de olmuyor. Satlarmz durma noktasna geldi. Müterilerimiz fiyatlardan memnun deil. Bizde satlardan memnun deiliz. Özellikle akaryakt fiyatlarndan dolay birçok maliyetimiz artt, kazancmz da dütü. Yetkililerden bir an önce bu zamlara bir çare bulmalarn istiyoruz. çarsnda bulundu.

Pazara Ramazan alveriine gelen Reit ve Hatun Bayhan çifti, fiyatlar çok yüksek olduu için alveri yapamadklarn ve eve eli bo döndüklerini dile getirdiler.

FYATLAR çOK YÜKSEK, ADETA ATE PAHASI OLMU

Sebze meyve fiyatlarnn yüksekliinden yaknan Abdullah Bey, Vatandan alm gücü yok. ster istemez alveri yaparken biraz tereddütlü davranyoruz. Fiyatlar çok yüksek, adeta ate pahas olmu. Elimizi neye atsak elimiz yanyor. Fazla bir ey almaya gücümüz yetmiyor. Pahallk ban alm gidiyor. Ramazan aynda ve bayramda mecburi ihtiyaçlarmz almak zorundayz. Fakat fiyatlar çok yüksek. Ne yapacamz bilemiyoruz. Allah yardmcmz olsun. dedi.

HçBR EY ALAMADAN TEKRAR GDYORUM

Geçen hafta 30 liraya ald yumurtann kolisinin 42 lira olduunu duyunca ardn belirten Mehmet Ekinciler, Ramazan alveriine çktm ama hiçbir ey alamadan tekrar gidiyorum. çünkü her ey pahal, gücümüz yetmiyor. Meyve bile alamadm. Her eyin fiyat ar derecede yükselmi. diyerek sitem etti.

ARTIK HTYAçLARIMIZI AZAR AZAR ALIYORUZ

Ürünlerin fiyatlarnn çok yüksek olduunu belirten Müge Hanm, Fiyatlar genel olarak pahal, hepimiz genel olarak pahallktan ikayetçiyiz. Semt pazarlarnda sebze meyve uygun olur diye geliyoruz ama yine ayn ekilde pahal alyoruz. çünkü ürünlerin fiyat 5 kat artt. Artk ihtiyaçlarmz azar azar alyoruz. Pazarclarda artk ürünleri kilo yerine demet halinde satmaya balad. Bizde demet halinde almaya baladk. çok ükür bizim kazancmz, gelirimiz var ama olmayanlara Allah yardm etsin. u durumda biz bile alverite tasarruf etmeye baladk. diye konutu.

Ana Sayfaya Git