lçenin 4 bine yakn nüfusunun hayvanclk yapt göçerler, baharn geliiyle birlikte 1919 rakml Karacadan eteklerine yerlemeye balad. Konulandklar da eteklerinde, günlük yaamlarn kl çadrlarda sürdüren göçerler, hayvanlarla birlikte her gün kilometrelerce yol kat ediyor. çobanlarn otlatt hayvanlar, belirli aralklarla salyor.
Hayvanlardan elde ettikleri taze sütü, bölgeye gelen mandraclara satarak geçimlerini salayan göçerler, teknolojiyi de yanlarnda götürdükleri güne panelleri araclyla kullanyor. Güne panellerinden elde edilen elektrikle sadece cep telefonlarn arj edebilen göçerler, 9 ay bölgede geçiriyor. Yazn güneli ve serin geçen da eteklerinde hayvanclk yapan göçerler, kla birlikte yeniden ilçeye dönüyor.
Göçerlerin hayvanlar
Dadaki göçerlerden 7 kiilik Akhanm ailesi de, 300 koyunuyla birlikte Karacadaa konuland. Hayvanclktaki en büyük yükün kadnlarn üzerinde olduunu belirten Nuriye Akhanm, 40 yldr göçebe hayat yaadn söyledi. Nuriye Akhanm, hayvancln zor bir meslek olduunu kaydederek, 60 yandaym ve 40 yldr göçerlik yapyorum. im her zaman ayn. Sürekli hayvanlarla urayorum. Göçerlikten baka da bir ey bilmiyorum dedi.
Arif ve Nuriye Akhanm çiftinin 7 yldr çobanlk yaptn ifade ettii 17 yandaki Hamza Akhanm ise, sürekli köy ile Karacada arasnda hayvan otlattn anlatt. Hamza Akhanm, bulunduu alan dnda baka bir yere gitmediini de sözlerine ekledi.