Göçerlerin yayladaki zorlu yaşamı

Doğu Anadolu Bölgesi'nde havaların ısınmasıyla yaylalara çıkan göçerler, kurdukları çadırlarda doğa koşullarında zorlu bir yaşam sürüyor.

Haberler 18.06.2016 - 09:49 Son Güncelleme : 18.06.2016 - 09:49

Binlerce hayvanın beslendiği yaylalarda koyunları, kadınlara yardımcı olmak amacıyla erkekler de sağıyor

Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılıkla uğraşan göçerler, havaların ısınmasıyla çıktıkları yaylalarda zorlu yaşam mücadelesi veriyor.

Hayvanlarını daha iyi otlatmak amacıyla kilometrelerce yol katederek Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Siirt ve Mardin gibi illerden Muştaki yaylalara gelen 20 aile, burada yaklaşık 6 ay kalarak kışlık ihtiyaçlarını karşılıyor.

Göçerler, kurdukları çadırlarda doğa koşullarında zorlu bir yaşam sürüyor.

Göçerlerden Vedat Işık, Batmandan yaklaşık 2 bin koyunla, 15 günlük yolculuğun ardından Yamaç köyü yaylasına geldiklerini söyledi.

Hayvanlarını yüksek dağların eteklerinde yetişen şifalı bitkilerle beslediklerini anlatan Işık, koyunları günde iki kez sağdıklarını belirtti.

ZORLU YAŞAM

Hayvancılığın zorlu bir meslek olduğunu vurgulayan Işık, şöyle konuştu:

Kadınlarımızın tek başına yapacakları iş değil. Bu nedenle birlikte çalışıyoruz. Her ailenin yaklaşık 2 bin koyunu var. Kadınların tek başına bu kadar koyunu sağması mümkün değil. Kadınlara yardımcı olmak için erkekler de koyunları sağıyor. Yaklaşık 20 yıldan beri aileme yardımcı olmak için kadınlarımızla birlikte kendi koyunlarımı sağıyorum.

Göçerlerden İhsan Işık ise yaylada genellikle erkeklerin koyun sağdığını kaydederek, Kışın koyunları köylerde besliyoruz, yazın ise yaylalara geliyoruz. Koyunlarımıza neresi iyiyse bize de orası iyidir. Ramazanda olduğumuz için koyunları sağarken biraz zorlanıyoruz. ifadelerini kullandı.

Ana Sayfaya Git