Güneş enerjisi örnek oluyor!

GAP Bölge Kalkınma İdaresi, güneş enerjisi projeleriyle örnek oluyor

Haberler 11.02.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda yürütülen yenilenebilir enerji projeleriyle Güneydou Anadolu Bölgesinde sulamada kullanlan elektriin karlanmas için çalmalar yaplyor.

GAP kapsamndaki yatrmlarn planlanmas, izlenmesi ve deerlendirilmesi amacyla hizmet veren, Sanayi ve Teknoloji Bakanlna bal GAP Bölge Kalknma daresi (GAP BK), yürüttüü çalmalarla bölgenin kalknmasna büyük katk salyor. çalmalar kapsamnda bölgenin yenilenebilir enerji potansiyelinin deerlendirilmesi ve özellikle sulamada yaanan enerji sorununu çözmek için kurumlarla i birlii yapan GAP BK, güne enerjisi alannda destekledii pilot projelerle yatrmc ve üreticilere örnek oluyor.

GAP Bölge Kalknma daresi Bakan Vekili Mehmet Açkgöz, GAPn dünyann en büyük bölgesel kalknma programlarndan biri olduunu söyledi.

GAPn koordinasyonu, izlemesi ve deerlendirilmesinin kurumlar tarafndan yapldn anlatan Açkgöz, Bölgenin ihtiyaçlar dorultusunda, ekonomik, sosyal ve kültürel geliimine katk salayacak her alanda projeler gelitiren, yenilikçi, model olabilecek çalmalar yürütüyoruz. dedi.

Açkgöz, kurum olarak kurulduklar 1989 ylndan beri özellikle sürdürebilirliin salanmas ve kaynak verimliinin artrlmas için projeler hazrlayp sürdürdüklerini belirtti.

Bölgenin ekonomik olarak kalknmasna yönelik yürüttükleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliinin Artrlmas Projesinin bunlardan biri olduunu kaydeden Açkgöz, öyle devam etti:

Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliinin Artrlmas Projesi ile aslnda bölgeyi bir yeil enerji bölgesi haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda yenilenebilir enerji ve enerji verimlilii üzerinde aratrma ve gelitirme yaplmas için Harran Üniversitesi bünyesinde GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimlilii Merkezi kuruldu. Enerji verimlilii konusunda bu alanda danmanlk firmalarnn kurulmasna yönelik bir kuluçka merkezi de kurduk. Yani bölgede yenilenebilir enerji kayna olarak gördüümüz günein, rüzgarn, suyun, bitkisel ve hayvansal atklarn deerlendirilmesine yönelik birçok pilot proje uyguladk. Bu pilot projeler u anda özel sektör tarafndan da örnek alnp bölge genelinde daha büyük kapsaml uygulamalara dönümü durumda.

KANAL ÜSTÜ GESLE 500 DEKAR SULANIYOR

Açkgöz, bölgenin özellikle güne enerjisi bakmndan büyük bir potansiyelinin bulunduuna dikkati çekti. Bu potansiyeli deerlendirmek için birçok pilot proje hazrladklarn anlatan Açkgöz, bu örnek projelerle alternatif enerji kayna oluturduklarn vurgulad.

Biz güne enerjisini özellikle sulamada deerlendirmeye yönelik pilot projeler gelitirdik. diyen Açkgöz, unlar kaydetti:

Bu projelerin içerisinde kuyulardan, sulama kanallarndan, farkl mecralardan suyun tarlaya aktarlmasna yönelik bölgenin çeitli yerlerinde güne pilli sulama sistemleri kurduk ve çok olumlu sonuçlar aldk. Özellikle 100 metre derinliindeki kuyularn bu ekilde güne pilli mikro sulama sistemleriyle çok verimli bir ekilde görmü olduk. Dolaysyla bu çalma sonuçlarnn alanda uygulanmasna yönelik de çalma devam ediyor. Bölgede u anda sulamaya açlm 580 bin hektarlk bir alanmz var. Ana ve yan kanallar üzerinde de bu güne panellerinin tesis edilip bu alanda deerlendirilmesi çok önem arz ediyor.

Açkgöz, GAP Tarmsal Aratrma Enstitüsü ile örnek bir uygulama yaptklarn aktararak, u anda o pilot uygulama sayesinde yaklak 500 dekar alana sahip olan iletmemizin enerji ihtiyac kanal üzerindeki güne enerjisi panellerinden karlanyor. Dolaysyla bu tür projelerin yaygnlatrlarak bölgede her tarafta tesis edilmesi lazm. Bu anlamda bu yönde çalmalarmz devam ediyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git