Güneydou Anadolu Bölgesinde 6 ayda düen ya miktarnn uzun yllar ortalamasnn üzerine çkmas, çiftçilerin yüksek verim beklentisini artrd.
Tarmn lokomotif sektör olduu bölgede Diyarbakr, Mardin, Batman ve anlurfada geçen yl ekim kasm ve aralk, bu yl da ocak ubat ve martta düen ya miktar bir önceki yla oranla yüzde 69 art gösterdi.
Yan beklenenin üzerinde olmas bölgede buday, arpa ve krmz mercimek üretimi yapan çiftçiye umut oldu.
Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yldrm, Güneydou Anadolu Bölgesinde geçen seneye oranla bu yl yan yüksek olmasnn hububat üretiminde rekolteyi artracan söyledi.
çiftçi bu yl yüksek ürün alacak
Yan beklenenden çok fazla olmas, topraktaki eksik su rezervinin doymas bakmndan önemli. Dolaysyla çiftçi bu yl yüksek ürün alacak, gelecek yllar için de ksmen ürün garantisi oluacak. diyen Yldrm, bu nedenle yan hem bu yl nem de gelecek yl için sevindirici olduunu vurgulad.
Yldrm, son 10 ylda bölgedeki topran su seviyesinde azalma olduuna iaret ederek, iki yln bu ekilde yal geçmesi halinde çiftçinin en az 5 yl ürün garantisi alm olacan aktard.
Bu sene yalar bölge çiftçisine tahl bata olmak üzere yüksek ürün garantisi verecek. kinci ürün ekiliyorsa sulu tarmda onlara da bir destek salanm olacak. ifadelerini kullanan Yldrm, unlar kaydetti:
Güneydou Anadolu Bölgesinde özelikle kuru tarm yaplan yerlerde budayda ortalama dönüme 350-450 kilogram verim alnmaktadr. Yalardan dolay ayn tarlada verimin 200 kilogram artacan tahmin ediyoruz. Yatan dolay dönüm bana ortalama 550-650 kilogram verim bekliyoruz. Türkiye ortalamasna baktmzda bu rakam 300 kilogramdr.
Bata buday olmak üzere, arpa, mercimek ve nohutta yüksek verim alnmasn beklediklerini aktaran Yldrm, yan Mardin, anlurfa, Diyarbakr ve Batman gibi kentlerde verimin garanti olduunu belirtti.
Umudumuz rekoltenin yüksek olaca yönünde
Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Güneydou Anadolu Bölge Temsilcisi Mehmet Cevat Delil, bölgenin son yllarn en çok ya alan dönemlerinden birini yaadn söyledi.
Yan rekolte ve çiftçinin gelirinde art salayacan dile getiren Delil, Bu ya çiftçiyi sevindiriyor. Daha önceki yllarda kuraklk yaadk ama bu seneki ya çiftçimizin yüzünü güldürdü. Hem barajlarmzn doluluk oran artt hem de bu sene buday ve arpada yüksek rekolte beklemekteyiz. diye konutu.
Umudumuz rekoltenin yüksek olaca yönünde
Hububat Ticaret Merkezi Bakan Mehmet erif Öter ise Mardin Ovasnda çiftçilerin yüzde 80inin kendi imkanyla açtklar kuyudan sulama yaptn belirterek, Bu sene Allahn rahmeti ve bereketiyle son 50 ylda görülmemi yamur yad. dedi.
Artk güneli günlere ihtiyaç olduunu dile getiren Öter, u anda umutluyuz. Mahsulde beklentimiz, umudumuz rekoltenin yüksek olaca yönünde. eklinde konutu.
Öter, ülkenin hububat ihtiyacnn yüzde 20sinin Mardin Ovasndan karlandn aktararak, ovann ülke ekonomisine de katk saladn kaydetti.
Kzltepe ilçesinin Akyaz köyünde çiftçilik yapan Hdr Kuzu (76), bu sene düen yatan memnuniyet duyduklarn belirtti.
Kuzu, Bu seneye kadar böyle ya görmedim. Ovada topraklar su tuttu. Ya bereketli, inallah güne ile de ekinler iyi olacak. dedi.
Artuklu ilçesinin Eryeri köyünde çiftçilik yapan Abdulkadir Atl da düen ya nedeniyle bol mahsul beklediklerini aktard.