Güneydoğu ihracatının gözde pazarları Irak ve ABD oldu

Yılın ilk 7 ayında bölgeden yapılan 6,3 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık 3'te biri ABD ve Irak'a gerçekleştirildi

Haberler 18.08.2021 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önemli sanayi kentlerinin bulunduu Güneydou Anadolu Bölgesinden ocak-temmuz döneminde yaplan 6 milyar 320 milyon 976 bin dolar ihracatnn yaklak 3te biri Irak ve ABDye gerçekletirildi.

Güneydou Anadolu hracat Birlikleri (GAB) verilerinden derledii bilgilere göre, Gaziantep, Malatya, anlurfa, Diyarbakr, Kahramanmara, Mardin, Adyaman ve Kilis illerinin bal bulunduu GABe üye firmalar, yln 7 aynda 193 ülke ve serbest bölgeye ürünlerini ulatrd.

En fazla d satmn 5 milyar 554 milyon dolarla Gaziantep ve 736 milyon dolarla Kahramanmaratan yapld bölge, söz konusu dönemde en çok ürününü 1 milyar 310 milyon dolarla Irak ve 719 milyon dolarla ABDye gönderdi. ABDyi 297 milyon dolarla Suriye, 287 milyon dolarla ngiltere ve 233 milyon dolarla tayla takip etti.

Bölgenin 6 milyar 320 milyon 976 bin dolarlk ihracatnn yüzde 20,7sine sahip Irak ile yüzde 11,4üne sahip ABDye en fazla hal, hububat, bakliyat ve tekstil ürünleri satld.

GAB Koordinatör Bakan Fikret Kileci, AA muhabirine, Güneydounun ülke ihracatnda önemli bir konuma sahip olduunu söyledi.

Bölge ihracatçlarnn sorunlara göüs gelerek asla ihracattan vazgeçmediini vurgulayan Kileci, Bölge insanlarmzn ticaret anlay ve kabiliyeti yüksek. Bölgedeki firmalarmz ihracatn nabzn tutuyor ve ülke ekonomisine önemli katk salyor. hracatçlarmz bütün frsatlar deerlendirerek, önemli baarlara imza atyor. ifadelerini kulland.

YILLIK HRACAT HEDEF 12 MLYAR DOLAR

Kileci, GABin ihracatçlara önemli destek saladn ve firmalarn sürdürülebilir ihracatlar için birçok çalma yürüttüünü aktard.

Bölgenin her geçen gün ihracatn artrdna dikkati çeken Kileci, unlar kaydetti:

Bölgemizin ihracat için yeni pazarlar ve var olduumuz pazarlardaki kapasitemizi artrmak amacyla çalmalar yürütüyoruz. Özellikle Orta Dou ve ABD pazar bizim için önemli. Bu pazarlarmzdaki varlmz daha da büyütmek istiyoruz. hracatçlarmz, yeni tip koronavirüs salgnnn ekonomik etkilerinin youn bir ekilde hissedildii ilk zamanlardan bu yana pes etmeden üretime ve ihracata devam etti. Temmuz ihracatndaki artlar ihracatçlarmzn bu baarsn göstermektedir. Bölgemizin böyle bir potansiyele sahip olduunu biliyoruz, önemli olan bu potansiyeli hayata geçirebilmek. Güneydou için bu ylki hedefimiz 12 milyar dolar. hracattaki yükselii sürdürebilmek için kaliteli, doa dostu ve inovatif ürünler üretmeye devam etmeli, ayn zamanda bu üretimi, planl ve dünya standartlarna uygun bir sat organizasyonuyla birletirmeliyiz.

Ana Sayfaya Git