Güneydoğu'da üreticiye 'sıfır maliyetli' meyve bahçeleri

TARIM Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hazırladığı proje ile Güneydoğu'da enerjisi güneşten, suyu kuyudan, fidanı devletten olan ve üreticinin bakımını yapıp ürünü topladığı örnek meyve bahçeleri kurulmaya başlandı.

Haberler 05.06.2017 - 03:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlk tarafndan meyve yetitiriciliinin tevik edilmesi için 2008 ylnda Diyarbakr-Batman-Siirt için hazrlanan Krsal Kalknma Projesi meyvelerini vermeye balad. Diyarbakrdaki uygulamada, yüzde yüz ve yüzde 70 devlet hibesi verilen proje ile enerjisi güneten, suyu kuyudan, fidan devletten olan örnek meyve bahçeleri kuruldu ve üreticiye sadece bakmn yapmak ve ürünü toplamak kald. Proje kapsamnda Ergani ilçesi Bademli köyünde 2012 ylnda 9 dönümlük arazisine örnek kays bahçesi kuran Nihat Önal, 3 yldr kays üretimi yapmaya balad. Önal, projenin 2012 ylnda baladn, Devlet tarafndan 9 dönümlük arazisine kys fidan dikildiini, bahçenin etrafnn çitlerle kapatldn, su kuyusu açlarak güne enerjisi sistemi kurulduunu ve damla sulama sisteminin de yine bakanlk tarafndan kurulduunu anlatt.Kendilerine sadece bahçenin bakmn yapmak ve ürün toplamann kaldn belirten Nihat Önal, unlar söyledi:

Güne enerjisiyle kuyuda su çekiyoruz, damlama sistemiyle suluyoruz. Güne enerjisinin sayesinde elektrik faturasndan kurtulduk. lk verim 2014 ylnda balad. Bu seneki verim iyiydi aslnda. Dolu vurdu aaçlarmz biraz zarar gördü. Ondan dolay biraz verim eksildi. Yoksa bu sene verimler iyiydi. Görmeden inanmyorduk. Bize proje çkt gelip baktlar daha halen inancmz yoktu. Gelip her eyi yaptlar. Daha önceden kurak tarlayd. Buday, arpa bu tür eyleri yapyorduk. Onlarnda bir verimi yoktu. Ama çok ükür meyve aaçlar örnek oldu insanmza. Millet görüyor özeniyor, istekli oluyor. Tabi maddi durumu olmad için yapamyor. Keke bunu daha gelitirilse ve hepimize yapsalar. Nar, vine bahçeleri var. Bu projeden çok memnunuz emei geçen herkese teekkür ederiz. Daha önce Malatyay görüyorduk diyordular kays mehur ama uanda bizim kayslarda mehur olmaya balad.

PROJENN MEYVELERN DE HASAT ETMEYE BALADIK

Gda, Tarm ve Hayvanclk Diyarbakr il müdürü Mustafa Ertan Atar ise, Diyarbakr bölgesinin hububat tarmnn oldukça fazla yapld ve bu yönüyle anlan bir bölge olduunu belirterek, Ama ilimizde bunu dnda meyveciliin de yaplabileceini ve bununda çok büyük bir getirisi olduunu anlattk dedi.

Uyguladklar projenin meyvelerini almaya baladklarn anlatan Mustafa Ertan Atar, unlar söyledi:

En son yaptmz projelerde Diyarbakr, Batman, Siirt krsal kalknma projesi kapsamnda yaptmz 5 bin 700 dekar meyve bahçesiyle tam donanml tabi bunlar. çerisinde damla sulamas olan, güne enerjisi ile elektrik üretip oradan elde edilen enerji ile kuyulardan suyu çekmek suretiyle damla sulama sistemleri kurulmutur. Etraflarn ihatas yaplm ve sertifikal fidanlarla tesis edilmi bu bahçelerde üretime geçilmitir. 2008 ylndan bu yana uygulanmakta olan bu proje ile birlikte meyveleri de artk hasat etmeye baladk. Meyvecilik, tarla ziraatna göre 8 ila 10 kat daha fazla gelir salyor. Özellikle Diyarbakrn kuzey ilçelerinde tarm alanlarnn biraz daha kstl olduu biraz daha yüksek bölgelerde parçal arazilerin çok olduu ksmlar meyve bahçeleri ile donatmak suretiyle oradaki çiftçimizin daha yüksek gelir elde etmesi amaçladk. Ve bunda da baarl olduk. Bu baarlarnn neticesinde de çiftçilerin memnuniyetlerini görmekteyiz.

Atar, proje kapsamnda GAP idaresinden salanan finansmanla ceviz ve badem bahçelerine arlk verdiklerini,geçen yl bin 500 dekar ceviz, bin 500 dekar badem bahçesi tesis ettiklerini, çalmalarn sürdüünü söyledi.

Ana Sayfaya Git