Koçal, yapt açklamada, son yllarda bilinçlenen tüketicilerin hakkn daha fazla aramaya baladn kaydederek, bu gelimede, iletiim imkanlarnn, tüketici örgütlerinin ve tüketici hakem heyetlerinin önemli rol oynadn söyledi.
Hak ihlallerinin azalmas dorultusunda çalan tüketici örgütlerinin güçlendirilmesinin öneminden bahseden Koçal, hakem heyetlerinin de tüketicilerin haklarnn korunmasnda çok önemli görev ifa ettiini anlatt.
Koçal, tüketici hakem heyetlerinin, tüketiciye yönelik uygulamalardan doabilecek uyumazlklara çözüm bulmak amacyla kurulduunu anmsatarak, bu amaç dorultusunda çalan heyetlerin, hak ihlallerine uram, güçlü satc ve salayclar karsnda güçsüz olan tüketicilerin umut kaps haline geldiini vurgulad.
Bilinçli tüketicilerin hakszla uradnda hakkn aramasn bilen tüketiciler olduunu aktaran Koçal, öyle devam etti:
Tüketicinin madur olduunda, son yllarda ismi skça gündeme gelen ve verdii kararlar ilam hükmünde olan tüketici hakem heyetlerine bavurmas çok önemli. Bu heyetlere bavuran tüketicilerin yüzde 70i hakl çkyor ve maduriyeti gideriliyor. Yüzde 30luk bölüm ise ya evrak eksikliinden ya da tüketici haklarn tam olarak bilmediinden talep hatasndan dolay olumsuz sonuçla kar karya kalyor. Yani evrak eksiklii de olmasa hakem heyetlerine bavuran tüketicilerin hakl çkma oran yüzde 80i aar.
- Satclar tüketici hakem heyetlerinin sonuçlarna uymak zorunda
Koçal, tüketici hakem heyetlerinin sonuçlarnn mahkeme gibi olduunu ve uyulmamas halinde cezai yaptrm bulunduunu kaydederek, buna itiraz yolunun tüketici mahkemelerinden geçtiini söyledi.
Tüketicilerin, hakem heyetlerinin kararn satc ve salayc yerine getirmezse ilgili kararla kar taraf direkt icraya koyabildiini aktaran Koçal, böylece alacan tahsil edilebileceini anlatt.
Koçal, tüketici ile satc veya salayc arasndaki uyumazlklarda bavuru yaplacak heyetlerin rakama göre deitiini belirterek, u bilgileri verdi:
Tüketici hakem heyetlerine yaplacak bavurularda, büyükehir statüsünde olan illerde deeri 5 bin 650 lirann altnda bulunan uyumazlklarda ilçe kaymakamlklarda bulunan ilçe tüketici hakem heyetlerine, 5 bin 650 lira ila 8 bin 480 lira arasndaki uyumazlklarda il tüketici hakem heyetlerine bavurulmaldr. Büyükehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde ve bal ilçelerde deeri 8 bin 480 lirann altndaki uyumazlklarda il tüketici hakem heyetlerine bavuru yaplmaldr.
Koçal, vatandalarn hakszla uradnda tüketici hakem heyetlerine bavurmasnn önem arz ettiini ve yüksek ihtimalle hakl çkacaklarn söyledi.
Tüketici hakem heyetlerine bavurularn ilçelerde kaymakamlk binalarnda, illerde ise il ticaret müdürlüklerinde bulunduu bilgisini veren Koçal, artk e-Devlet üzerinden de bavuru yaplabildiini aktard.
- Alverilerde 14 gün cayma hakk unutulmamal
Tüketiciler Dernei (TÜDER) Genel Bakan Levent Küçük ise önceki yllara nazaran tüketicilerin daha bilinçli hale geldiini, yasal haklarn kullanma, hak arama konusunda daha dikkatli olduklarn söyledi.
e-ticaretle birlikte, internet üzerinden yaplan satlarda art görüldüünü dile getiren Küçük, özellikle sosyal medyadan olmak üzere internetten yaplan alverilerin beraberinde sorunlar da getirdiini bildirdi
Küçük, Bu kapsamda, internet üzerinden yaplan alverilerde, güvenilir kurumsal firmalar tercih edilmeli, yasal olarak internet üzerinden alveri sonras 14 gün içerisinde cayma hakknn bulunduu unutulmamaldr. dedi. Tüketicilerin ekonomik çkarlarnn korunmas ve piyasalarn salkl ilemesi açsndan, kamu gözetim ve denetiminin yansra, tüketicilerin bilinç düzeylerinin artmas ve tüketici örgütlerinin güçlenmesinin büyük önem tadn aktaran Küçük, u ifadeleri kulland:
Tüketicilerin dorudan yasal hak arama yeri olan hakem heyetleri, tüketicilerin maddi zararlarnn giderilmesinin yan sra, satclarn ve tüketicilerin bilinçlenmesi görevini de yerine getirmektedir. Sunduklar hizmet açsndan, devlet ile vatanda yaknlatrma ve devlete olan güveni salama ilevi görmektedir. Tüketici hakem heyetleri daha da güçlendirilerek, tüketici sorunlarna arabulucuk müessesi kapsamnda çözüm üretme giriiminden vazgeçilmelidir.
- Spekülatif fiyat artlarna kar tüketiciler korunmal
Küçük, anayasann 172. maddesi gereince devletin, tüketicileri koruyucu ve aydnlatc tedbirler aldn, tüketicilerin kendilerini koruyucu giriimlerini tevik ettiini söyledi.
Bu amaçla, tüketicilerin ekonomik çkarlarn korumaya yönelik olarak piyasa gözetimi ve denetiminin daha etkin uygulanmas gerektiini vurgulayan Küçük, u deerlendirmelerde bulundu:
Üreticiden tüketiciye kadarki aamalarda, özellikle gda fiyatlar çok fazla art göstermekte, tüketiciler ekonomik açdan zarar görmektedir. Üretimden tüketime kadar piyasann etkin denetlenmesi, piyasann kontrol edilmesi, hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyacaktr. Spekülatif fiyat artlarna kar tüketiciler korunmal, piyasa gözetimi mutlaka salanmaldr. Ürün fiyatlarndaki spekülatif artlara kar balatlan denetimler ve gözetimler sürdürülmelidir.