Keçi Yetitiricileri Birlii Bakan Hasan Klnç, Her yl 5 milyon küçükba hayvan kaybediyoruz. Küçükba hayvan ölümlerinin önüne geçildii takdirde 1 milyona yakn küçükba hayvan kurtarlabilecek ve bununla birlikte ülkemizin hem et açn kapatacak hem de et ihracatna kap açacak dedi.
Ülkemizde yaygn olan tedavi odakl çalmalarn çok önemli olduunu fakat asl çözümün koruyucu odakl kontrol olduunu dile getiren Klnç, Sorun ortaya çktktan sonra tedavi etmenin yerini, soruna önlem olarak koruma tedavisi politikas uygulanmas almaldr. Bu sayede ülkemizde ortalama yüzde 30 olan kuzu ve olak ölümlerini ilk etapta yüzde 20lere kadar indirebilmemiz mümkün olacaktr. Bu da hem yetitiricimizin zarar etmeden hayvancla devam etmesi açsndan hem de ülke et açnn önüne geçilmesi açsndan çok önemlidir dedi.
1 MLYON KÜçÜKBA HAYVAN KURTULABLR
Koruyucu hekimlik sistemi uygulanmasyla yavru ölümlerinin önüne geçilebileceini dile getiren Klç,Koruyucu veteriner hekimlii sistemi ile kuzu ve olak ölümlerini yüzde 5 orannda bile azaltabilirsek, 250 bin olak ve 750 bin kuzu olmak üzere toplamda 1 milyon küçükba hayvan kurtarabiliriz. Ülke ekonomimizde büyük yere sahip olan küçükba hayvancln önüne ölümlerin geçmesine izin vermemeliyiz. Kurtardmz hayvanlar, ülkemizin kanayan yaralarndan olan et açna da dur diyecek. Bu durumda sistem gelitikçe eminim ki, ithalatn yerini ihracat alacak dedi.
GEBELK SÜRECNDEK BESLENMEYE DKKAT EDLMEL
Kuzu ve olak ölümlerinin bir ksmnn beslenme hatalarndan kaynaklandn söyleyen Klnç, Ülkemizde koyun ve keçi besleyen üreticilerin bir bölümü beslenme ile ilgili basit ancak hayati olan uygulamalarla ilgili hatal alkanlklarna devam etmektedir. Gebelikte iyi beslenemeyen annenin, doum sonras sütü çok az olur ve yavrularn iyi besleyemez. Kuzu ve olaklar gerekli protein, vitamin, mineral gibi besleyici deerleri annelerinden yeterince alamadklar için güçsüz ve çelimsiz doarlar. Baklk sistemleri zayf, hastalklara kar son derece dirençsiz olurlar. Bunun sonucu ishaller ekillenir ve ölüm riski artar. Beslenmeye bal bir dier ölüm nedeni ise küflü, bozulmu ve kaba yemlerdir. Bu konuda da dikkatli olmak gerekir dedi.