Türkiye ve dünya pazarlarndaki ihtiyaçlar dikkate alnarak gelitirilen Hürjet Projesine Savunma Sanayii Bakanl (SSB) ve Hava Kuvvetleri Komutanl tarafndan güçlü destek verilecek.
Hürjet Projesi, SSB koordinasyonunda, Türk Havaclk Uzay Sanayii tarafndan Temmuz 2017de balatld. Proje kapsamnda, jet motorlu eitim uça gelitirilmesi hedefleniyor.
Kavramsal tasarm Nisan 2018de tamamlanan Hürjetin ön tasarm faaliyetleri kapsamnda mühendislik ve analiz çalmalar devam ediyor.
Türk Hava Kuvvetlerinin Milli Muharip Uçak için pilot yetitirmede kullanaca jet eitim uça ihtiyacnn karlanmasna yönelik planlanan Hürjet Projesi için 2 Temmuzda SSB, Hava Kuvvetleri Komutanl ve Türk Havaclk Uzay Sanayii arasnda protokol imzaland. Protokol kapsamnda, SSB ve Hava Kuvvetleri projeye güçlü destek verecek.
Projede iki konfigürasyonda Hürjet üretilecek. Bunlardan biri tamamen eitim uça odakl, ikincisi ayn uçan silahl varyant olacak. Silahl varyantnda, uçaa at kontrol radar, harici yük ve at kontrol sistemleri ile çeitli görev sistemleri eklenecek.
Proje tasarm kurgusunda, daha önceki eitim uça, eitim sistemi ve hava arac gelitirme projelerinden maksimum yararlanlacak.
- Birçok ülke arayta
Jet eitim uçann pazar büyüklüü 20 yl içerisinde yllk ortalama 1,6 milyar dolara ulat.
Gelecek 10 yl içerisinde Türk Hava Kuvvetleri de dahil olmak üzere pek çok silahl kuvvetin mevcut jet eitim uçaklarnn yerini gelimi sürümlerine brakacak olmas sebebiyle artan ihtiyac karlamak üzere ABD, Avusturalya, Brezilya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Kolombiya, Fransa, Tayvan, Peru, Birleik Arap Emirlikleri ve sveç gibi ülkeler çalmaya balad.
Ayn zamanda, yeni nesil sava uçaklarnn üstün performanslar ve harp teknikleri, jet eitim uçaklarnda daha üst seviye performans ihtiyacn beraberinde getirdi.
- Hürjet için iddial hedef ve takvim
ABDnin kendi bünyesinde balatt jet eitim uça projesinin üretici firmalar 2020li yllarn sonlarna kadar megul etmesi nedeniyle ABDnin d pazar desteklemekte zorlanaca deerlendiriliyor. ABDnin yarataca bu boluk ile 2017-2025 arasnda yaklak 2 bin 500 jet eitim uça satlmas ve Türkiyenin bu ihtiyacn yaklak yüzde 20sini karlayabilecei öngörülüyor.
Söz konusu pazardan maksimum seviyede pay alnabilmesi için Hürjet Projesi kapsamnda iddial bir takvim planlamasna gidildi. Hürjetin ilk uçuunun 2022de, ilk teslimatn ise 2025te gerçekletirilmesi hedefleniyor.
Dünya pazarna yönelik hedeflerin yan sra harekat bamszlnn maksimum seviyede salanabilmesi için Hürjette yerli/milli gelitirilen sistem ve alt sistemlerin kullanmna ve Milli Muharip Uçak ile sistemlerin ortaklatrlmasna öncelik verilecek.