Varg, ramazan aynda tüketiminde büyük art olan hurmaya ilikin deerlendirmede bulundu.
Türkiyenin ylda ortalama 35 milyon dolarlk hurma ithal ettii bilgisini veren Varg, artk birçok gdada kullanlan glikoz urubunun ucuz, kalitesiz hurmalarda da görüldüünü söyledi.
Varg, glikoz uruplu hurmalarn açk da sata sunulabildiine dikkati çekerek, öyle konutu:
Özellikle Kuzey Afrika ülkelerinden ithal edilen baz hurmalar glikoza bulanarak satlyor. Bu hurma tezgahta slak gibi durur, dokunduunuzda eliniz yap yap olur. Tüketicilere tavsiyemiz, çok parlak olmayan hurmalar satn almalardr. Glikoz uruplu hurmalar, açkta satlabildii gibi, bazen de üzeri naylonla kapl köpük tabaklarda birkaç adet eklinde sata sunuluyor.
- Mevzuat deiiklii talebi
Sata sunulan hurmalarn etiketlerinde glikoz urubu kullanldnn bazen yazldn dile getiren Varg, Türkiyede bu konuda bir mevzuat düzenlemesine ihtiyaç var var. Tarm ve Orman Bakanlndan hurma üzerine glikoz urubu dökülerek satlmamas konusunda bir mevzuat deiiklii yapmasn talep ediyoruz. deerlendirmesinde bulundu.
Türkiyenin geçen sene en fazla hurmay Suudi Arabistan ve srailden ald bilgisini veren Varg, bu ülkeleri ran ve Tunusun izlediini kaydetti.
Varg, Türkiyenin hurmay Avrupada birçok ülkeye ihraç ettiini belirterek, tüketicilere bu hurmalardan ulatrlmas gerektiini de bildirdi.
Glikoz urubuyla tatlandrlm yurt dndan satn alnan hurma yerine tüketicilere kuru kays ve inciri tercih etmeleri tavsiyesinde bulunan Varg, benzer besleyici özelliklerde yerli meyve kurularnn da tüketilebileceini sözlerine ekledi.