İhracat pazarı arttı

Güneydoğulu ihracatçılar pazarlarını arttırmayı hedefliyor

Haberler 25.08.2021 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu hracatç Birlikleri (GAB) Koordinatör Bakan Ahmet Fikret Kileci, dünyann her yerine ürün satmak ve pazar paylarn arttrmak istediklerini belirtti.

Kileci yapt yazl açklamada, Güneydounun son yllarda yaratt ekonomik deerle dikkati çektiini aktard.

Gaziantep, Kahramanmara, Mardin, Malatya, Diyarbakr, anlurfa, Adyaman ve Kilisin bal bulunduu GAB üyesi 12 bin i insannn yaklak 192 ülkeye ihracat yapt bilgisini paylaan Kileci, plik, kuma, makine hals, pastaclk ürünleri, plastikler ve mamulleri, deirmencilik ürünleri, bitkisel yalar, hububat-bakliyat, yal tohum ve mamulleri, demir-çelik mamulleri, aaç ve orman ürünleri ve d giyim ürünlerimiz Orta Dou bata olmak üzere Avrupa Birlii ve Amerika corafyasnda youn talep görüyor. ifadelerini kulland.

Kileci, bölge ihracatçsnn çok hevesli ve dünya pazarnda daha rekabetçi noktaya gelmek istediine iaret ederek, bölge ihracatçsnn bu duruunun baarya ulaacana inandn vurgulad.

Bölgenin en çok ihracatnn Orta Douya yaptn ve dünya piyasalarnda kalcln salanmas için yeni pazar araylarnn yapldn aktaran Kileci, unlar kaydetti:

hracatçlar pazarlarn arttrmay hedefliyor

Güneydou olarak 2020de 9,3 milyar dolar ihracat gerçekletirildi. Bu yl için hedefimiz 12 milyar dolar. Ocak-temmuz dönemi ihracatmz 6,3 milyar dolar olarak gerçekleti. Dalma baktmzda Orta Dou yüzde 36,1 ile birinci srada yer alyor. Onu yüzde 19 ile Avrupa Birlii ülkeleri takip ediyor. Amerika ülkelerinin toplam ihracat içindeki oran ise yüzde 15,2 seviyelerinde bulunuyor. Hedefimiz AB ve Amerika bölgeleri ile Afrika ve Uzak Dou pazarnda daha fazla derinlemek, ihracattan daha fazla pay almak. Gayemiz dünyann her yerine ürün satabilmek, mevcut pazarlarda ise daha da güçlenmek.

Kileci, bölgenin hal ve tekstil sektöründe önemli ihracatlar gerçekletirdiine deinerek, sektörel bazda ihracatn gelimesi için önemli çalmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Güneydouda yaklak 40 OSBnin bulunduunu kaydeden Kileci, açklamasn öyle sürdürdü:

Gaziantepin liderliinde bölgemiz önemli bir tekstil üretim ve ihracat üssü. Sadece Gaziantep OSBlerinde 300 bin istihdam mevcut. Bu istihdamn yaklak yüzde 50si tekstil sektöründe. Yabanclarn sektörde istihdam edilme oran ise yüzde 2yi geçmiyor. Güneydoudaki yaklak 40 OSB ile üretilen ürünler bugün dünyann 192 ülkesinde kullanlyor. Amacmz sanayimizi daha da güçlendirmek, istihdama ve bölge kalknmasna daha fazla destek sunmaktr.

Ana Sayfaya Git