İhracatçılardan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdelerine destek

İhracatçılardan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 28. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları ödül töreninde ihracatçılara verdiği müjdelere destek geldi.

Haberler 20.09.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Demir ve Demir D Metaller hracatçlar Birlii (DDMB) Bakan Tahsin Öztiryaki, yapt deerlendirmede, Erdoann açklamalarndaki kararlarn Türkiyenin ihtiyac admlar olduunu belirtti.

Öztiryaki, Büyümede olan ihracatmzda finans ihtiyacmz karlanacak. Ayrca, fuar merkezlerinin çeitlenip büyümesi dünyadan bütün alclarn ülkemize gelmesini salayacaktr. Uzak ülkeler ile pandemi döneminde bile online olarak ilikilerimizi sürdürdük. Bu süreçten sonra da canl olarak bu ilikilerimize balam olacaz. hracatmz u ana kadar sürekli yüzde 50 artarak devam ediyor. Bu yl da bu art oranlaryla kapatacaz. Hedefimiz, yl 11,5 milyar dolar ihracat ile kapatmak. ifadelerini kulland.

BU YÖNDE ATILACAK TÜM ADIMLARIN SEKTÖR OLARAK HER ZAMAN YANINDAYIZ

çelik hracatçlar Birlii (çB) Bakan Adnan Aslan da unlar kaydetti:

hracat adna alnan kararlardan dolay Cumhurbakanmza teekkürlerimi sunuyorum. hracatçlar olarak bizleri olumlu anlamda etkileyecek bu kararlarla ülke ekonomimize katk sunmaya devam edeceiz. Türkiyenin yeni fuar merkezlerine ihtiyac var. Bu yönde atlacak tüm admlarn sektör olarak her zaman yanndayz. Ayn zamanda uzak ülkelere ihracat noktasnda bizler de sektör olarak üzerimize düeni yapacaz.

Bu yln ilk 8 aynda deerde ulatmz ihracat rakam, geçen senenin toplam rakamnn da üzerine çkm durumda. 2020de deerde 12,6 milyar dolarlk ihracat gerçekletirmiken, bu yln henüz ilk 8 aynda 13,2 milyar dolara ulatk. Miktar baznda ise 2020 ylnda 20,3 milyon tonluk ihracatmza karn 2021 ylnn austos sonunda ihracatmz 15,3 milyon tona ulat.

BU ADIMLAR HRACATçI FRMALARIN NOKTA ATII HTYAçLARINA DESTEK OLACAK

Ev ve Mutfak Eyalar Sanayicileri ve hracatçlar Derneinden (EVSD) Bakan Talha Özger ise Cumhurbakan Erdoann ihracat ne kadar önemsediini kendilerine belirledii hedeflerden bildiklerini, yeni dönemde bu destein artarak devam etmesinin çok olumlu olduu aktard.

EVSD olarak sürekli sektörün nabzn tutarak ihracatn arttrlmas konusunda firmalarn görülerini aldklarn belirten Özger, u deerlendirmelerde bulundu:

Bu açdan kurulmas düünülen hracat Gelitirme Fonu ve Eximbank sermayesinin arttrlmas ihracatç firmalarmz finansman açsndan rahatlatacak. stanbulda yeni bir fuar merkezinin kurulmas sayesinde ise içinde bulunduumuz corafya cazibe merkezi olabilir ve tüm üreticilerimizi ihracata açma frsat yakalayabiliriz. Uzak ülkeler stratejisi, özellikle çinin alternatifinin arand bir konjonktürde bizlerin Amerika, Kanada, Latin Amerika ve Asya pazarlarna eriimimiz için çok önemli. Bizler son 5 yldr özellikle bu corafyalarda birçok etkinlik gerçekletirdik ve pazarn ne denli bakir ve potansiyel barndrdn yakndan görme frsat bulduk. Genel anlamda tüm bu admlar ihracatç firmalarn nokta at ihtiyaçlarna destek olacak nitelikte.

HRACATTA ARTI HIZI VMESNN BU GELMELERLE ARTMASINI BEKLEYEBLRZ

Türkiye hracatçlar Meclisi (TM) Sektörler Konseyi Maden Sektörü Bakan Rüstem çetinkaya, Eximbank ve hracat Gelitirme Fonunun kurulacak olmas, ihracatn 200 milyar dolarn üzerine çkt bu dönemde en önemli eksiin devletimiz tarafndan tespit edildiini çok net bir ekilde görmü olmak ve bununla ilgili çözüm üretildiini bilmek açsndan bizleri çok mutlu ediyor. ifadesini kulland.

Finansa eriimin, ihracatn geliimindeki en önemli skntlardan biri olduunu vurgulayan çetinkaya, unlar kaydetti:

Bu konu ile ilgili teminatlar noktasnda birtakm rahatlatc formüller gelitirilecei söylendi. hracatta art hz ivmesinin de bu gelimelerle beraber artmasn bekleyebiliriz. Hedefimiz olan 300 milyar dolara daha hzl bir ekilde ulaabiliriz. Fuar merkezi karar da çok önemli. Daha derli toplu, entegre bir fuar alanna her zaman ihtiyaç olduunu söylemitik. Sfrdan planlanacak, her türlü ihtiyac karlayacak bir fuar merkezi zaten birçok ihracatçnn talepleri arasndayd.

Uzak ülkeler stratejisi konusu zaten benim de birkaç defa dile getirdiim bir konu. Uzak ülkelerin aslnda uzak olmadn, Uzak Dou kelimesi kullanlrken aslnda bize dayatlm bir kalp olduunu defalarca kez dile getirdim. Birçok sanayicimiz çini sadece ithalat yaplacak bir ülke olduunu düünürken, ben çine ihracat yapmamz gerektiini srarla belirtmitim.

Ana Sayfaya Git