Bayram tatili ve yıllık iznini birleştirmek isteyenlerin rahat ve özgürce seyahat edebilmek amacıyla arabasını yenilemek veya yeni araç edinmek istediğini, bu çerçevede ikinci el araç piyasasının canlandığını kaydederek, bu piyasada en büyük sorunlardan birisinin çalıntı araç olduğunu aktardı.
Vatandaşlarımız aracı olur olmaz, bilmedikleri yerlerden satın almamalı diyen Kabataş, araç alınırken de satılırken de kurumsal yerlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Kabataş, alınacak aracın akredite kurumlardan ekspertiz raporunun olup olmadığına bakılması gerektiğini ifade ederek, aracın ekspertizi yoksa ve aracın çalıntı olup olmadığı konusunda fikir sahibi olunmak isteniyorsa ruhsattaki motor ve şase numaralarının araçtaki ile aynı olup olmadığına bakılması gerektiğini bildirdi.
Kötü niyetli kişilerin bu konuda da sahtekarlık yapabildiğini, bu yüzden ekspertiz raporlu araçların tercih edilmesi gerektiğini anlatan Kabataş, otomobilin çalıntı olması halinde, paranın geri alınamadığını ve başlayan hukuki sürecin yorucu olduğunu söyledi.
Aracı yerinde görün, dış görünüşüne dikkat edin
Kabataş, vatandaşın alacağı aracı mutlaka yerinde görmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
İkinci el araç denilip geçilmemeli. Sonuçta hem paranızı hem de keyfinizi kaçırabilirsiniz. Aracı yerinde görün, ona dokunun, binin, mutlaka test sürüşü yapın. Araba alma işini dar zamanlara sıkıştırmayın, asla aceleye getirmeyin. Mümkünse aracı birlikte kullanacağınız yakınlarınızı da beraberinizde getirin. Aracın dış görüntüsü önemli ipuçları verir. Bu nedenle iyi incelenmeli. çürük, çizik veya pas var mı iyice kontrol edilmeli. Otomobilin iki tarafındaki hatlarına bakılmalı. çünkü onarım görmüş bir otomobilin hatları her ne kadar iyi işçilik görse de düzgün değildir. Kilitleri, camları, kapı kollarını kontrol edin. Aracı dört köşesinden de sallayın. Eğer aracın süspansiyonu sağlamsa, araç birkaç kere sallanıp duracaktır. Otomobile uzaktan baktığınızda bir yamukluk varsa, yine otomobilin süspansiyon sisteminde sıkıntı var demektir. Lastikleri kontrol edin. Aynı akstaki lastikler, aynı marka olmalıdır.
Kabataş, alıcının araca binerek direksiyonu çevirdiğinde tekerleklerin hareket edip etmediğine bakmasını isteyerek, Direksiyon çevrildiğinde tekerlekler hemen değil de 3-4 saniye sonra hareket ediyorsa aracın direksiyon sisteminde büyük bir problem vardır. Pedalların aşınma oranlarına bakın. Gaz pedalı aşınmışsa uzun yolculuk, fren pedalı aşınmışsa şehir içi yolculuk daha fazla yapılmış demektir.
Mutlaka deneme sürüşü yapın
Kabataş, ikinci el araç alırken kaputun açılıp içine bakılması gerektiğini dile getirerek, kablo sistemlerine ve yağ kalıntılarına göz atılmasının önemine değindi.
Motor kayışlarının incelenmesi ve motorun su seviyesine bakılması gerektiğini bildiren Kabataş, anormallik sezildiğinde bir bilene inceletilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Kabataş, deneme sürüşü yapılmasının önemine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
Pek çok satıcı ya da merdiven altı galeri müşterilerine deneme sürüşü konusunda imkan vermiyor. Deneme sürüşü esnasında araç hakkında pek çok bilgiye sahip olabilirsiniz. Örneğin sürüş esnasında çekiş sorunu olup olmadığını anlayabilirsiniz. Motorun kolay çalışıp çalışmadığını kontrol edip, olağan dışı sesleri dinleyebilirsiniz. Gürültülü bir motor, pahalı bir tamirat gerektirir unutmayın. Egzoz dumanının rengine mutlaka dikkat edin. Gri veya renksiz ise normaldir, siyah veya maviyse bir sorun var demektir. Fren pedalına 1 dakika boyunca basın. Pedalın 4 santimetreden daha fazla inmemesi gerekiyor. Eğer iniyorsa, fren sisteminde bir bozukluk var demektir. Rölantideki sarsıntısına bakın. Normalden fazlaysa ateşleme sisteminde veya yakıt sisteminde sıkıntı var demektir. Egzozdan çıkan seslere dikkat edin ve olağan dışı sesler var mı kontrol edin. Varsa mutlaka ekspertiz raporu isteyin.
Klimayı kontrol edin
Kabataş, deneme sürüşü esnasında el freninin kontrol edilmesinin çok kolay olduğunu belirterek, Birinci vitese takıp, aracı yavaşça hareket ettirdiğinizde eğer araç hareket ederse, el freni çalışmıyor demektir diye konuştu.
Sürüş esnasında düz bir yola geçilip direksiyondan ellerin çekilmesini isteyen Kabataş, bu durumda direksiyon sağ sol yapıyorsa aracın rot ayarlarında sıkıntı olduğunu bildirdi.
Kabataş, aracın aracın klimasının da kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizerek, Bütün bunları incelemek bile vatandaşa araç hakkında çok küçük bir fikir verecek. Tüm bu incelemeler araç hakkında belli bir fikre sahip olmak için önemli. Ancak bir araç ustası değilseniz ki artık onlarda yanılabiliyor, tavsiyem 2. el araç alırken işi şansa bırakmamalı. Aracınızı İPOP gibi güvenilir, araçlarını akredite kurumlarda ekspertiz ettiren, değişim ve ek garanti süresi veren, çok araç seçeneği sunan kurumlar tercih edilmeli ifadelerini kullandı.