İkinci el araç ticaretinde yeni dönem

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, "1 Eylül'de başlayacak yeni dönemle ikinci el otomobilde tüketici mağduriyetleri son bulacak ve vergi kaybının önüne geçilecek." dedi.

Haberler 01.09.2020 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Motorlu Araç Satclar Federasyonu (MASFED) Genel Bakan Aydn Erkoç, çkarlan yeni düzenlemeyle ikinci el araç ticareti yapmak isteyenlere yetki belgesi ve araçlara ekspertiz zorunluluu getirildiini belirterek, 1 Eylülde balayacak ikinci el otomobilde yeni dönemle tüketici maduriyetleri son bulacak ve vergi kaybnn önüne geçilecek. dedi.

Erkoç, AA muhabirine, Ticaret Bakanlnca hazrlanan ve ikinci el motorlu kara tatlarnn ticaretini düzenleyen yönetmeliin Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann imzasyla yürürlüe girdiini anmsatt.

çkan yönetmelik sayesinde yetki belgesi olmayanlarn 1 ylda 3ten fazla araç alp satamayacana iaret eden Erkoç, i yeri açma ve çalma ruhsatnda ikinci el motorlu kara tat faaliyeti bulunan ve meslek odasna kaytl iletmelerin yetki belgesi alabileceini söyledi.

Erkoç, Türkiye genelinde 70 bini akn motorlu araç satcs olduunu ve ayaküstü ticaret yapanlar sebebiyle birçok sorunla karlaldn ifade ederek, 2019da el deitiren 8 milyon 600 bin aracn 5 milyona yaknn meslekle alakas olmayan kiilerce yapldn bildirdi.

Sektör olarak yeni yönetmelii memnuniyetle karladklarn vurgulayan Erkoç, öyle konutu:

Yeni düzenlemeyle ikinci el araç ticareti yapmak isteyenlere yetki belgesi ve araçlara ekspertiz zorunluluu getiriliyor. (Yarn) 1 Eylülde balayacak ikinci el otomobilde yeni dönemle tüketici maduriyetleri son bulacak ve vergi kaybnn önüne geçilecek.

Yükümlülüklere uymayanlara yaptrm uygulanacak

Erkoç, söz konusu yönetmelikle ikinci el araç ilann yapan firmalarn yetki belgesi numarasna yer vermesinin ve belgedeki iletme ad veya unvann kullanmasnn zorunlu olacana dikkati çekerek, landa tüketicileri yanltc bilgi ve belgelere yer verilemeyecek, yükümlülüklere uymayanlara para cezas uygulanacak ve bunlarn yetki belgesi de iptal edilebilecek. ifadelerini kulland.

nternet sitelerinde ve oto pazarlarnda kendilerini motorlu araç satcs olarak tantp araç sat yapan kiilerin vatandalar kandrarak dolandrclk yapabildiini belirten Erkoç, unlar kaydetti:

Bu ii merdiven alt yapan kiiler sigorta irketlerinden pert kaytl araçlar hasarl alp tamir ederek vatandalara satabiliyor. Ayn ekilde kilometresi yüksek araçlar kilometresini düürerek satyorlar. Vatandalarmzn arac satn ald ahs bir daha görme ans olmuyor. Yetki belgesi olan kiilerden ve yeterlilii bulunan yerlerden araç alndnda, en ufak bir problem yaand takdirde insanlar karsnda muhatap bulabilecek, ald arac iade etme ans olacak. Tüketici maduriyetleri son bulacak, insanlar yetkili sat merkezlerine güven duyacak.

Güvenli ödeme sistemi gelecek

Erkoç, yönetmelikte yer alan güvenli ödeme sistemi sayesinde kandrma olaylarnn da önüne geçileceini belrterek, satlarda parann bankada blokeli olacan, her iki tarafn ilemi bittikten sonra bu blokenin kalkacan, böylece satcnn da alcnn da korunacan dile getirdi.

Meslekle alakasz kiilerin yapt satlar sebebiyle her geçen gün artan kayt dla ve suni fiyat artna dikkati çeken Erkoç, yeni dönemle vergi kaybnn da önleneceini, ikinci el araba sektörünün kayt altna alnacan bildirdi.

Erkoç, yönetmelikte belirtilen ikinci el araçlara garanti verme zorunluluuna da deinerek, satlan araç 2-8 yanda ve 160 bin kilometre altndaysa bu araçlarn ekspertizi yaptrldktan sonra 3 ay 5 bin kilometre garantisiyle satlacan ve aracn satan kiinin ekspertiz yaptrmadan sat gerçekletiremeyeceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git