İkinci el otomobil piyasası durgun

İkinci el otomobil piyasasındaki yüksek fiyatlara hayat pahalılığı da eklenince sektör durma noktasına geldi.

Haberler 27.09.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçtiimiz ay yaplan ÖTV matrahlarnda deiiklik sonras otomobil piyasasnda beklenen hareketlilik olmad. Türkiyedeki enflasyon oranlarndaki yükseklik ve halkn alm gücünün dümesi nedeniyle araç satlar dütü.

ÖTV oranlarna esas matrah limitleri Cumhurbakan Erdoann karar ile deitirilmesinin ardndan sfr otomobillerde 60 bin TLye varan indirimler yaanmt. kinci el piyasasna da taze kan olmas beklenen ÖTV indiriminde istenen olmad. ÖTV matrah düzenlemesinin ardndan ikinci el otomobil fiyatlarnda beklenen düü gerçeklemezken araç fiyatlarnda da ciddi bir deilik olmad.

Salgn sürecinin bandan beri ciddi bir fiyat yükselii yaanan ikinci el otomobillerde birkaç aydr ise fiyatlar artk dengelendi. Araç alacaklarn bir ksm yüksek fiyatlarn dümesini beklerken galericiler de fiyatlarn gerçekleecek talep dorultusunda düeceini ve yükselebileceine dikkat çekiyor.

Sfr ve ikinci el araç sat yapamayan oto galericiler, piyasadaki durgunluktan yaknd. ÖTV indiriminin beklenildii gibi piyasaya yansmadn belirten oto galericiler, son aylarda araç alp satamamaktan dert yand. Sfr araç alamayan vatandan ikinci el otomobil bile alamayacak duruma geldiine dikkat çeken oto galericiler, fiyatlar artan ikinci el otomobillerin alc bulamadn, esnafn kendi arasnda alm satm yaptn belirtiyor.

kinci el piyasasnda son aylarda satlarn durma noktasnda olduunu belirten oto galerici Halil Ate, ÖTV indiriminin ardndan ikinci el otomobillere beklenen talebin olmadn söyledi.

ARABA ALMAK ARTIK VATANDA çN LÜKS OLDU

Fiyatlar artan ikinci el otomobillerin alc bulamadn belirten Ate, ÖTV indiriminden sonra ilerimiz hareketlenmedi. Sfr araç yok, bayiler sfr araçlara 4-5 ay gün veriyor. Altn ve dolarn yükselmesinden ve yl sonunun da yaklamasndan dolay u an ilerimiz durdu. Öyle pek hareketli ilerimiz yok. Ayda bir-iki tane araç satyoruz. u anda pek bir hareketlilik yok. Vatanda nasl araç alsn? Vatanda akam evine ekmek, ya almay düünüyor. Araba almak artk vatanda için lüks oldu. Araç önce ihtiyaç oluyordu ve vatanda araç alyordu ama u anda kimse araca ihtiyaç duymuyor. Vatanda uygun fiyata araç istiyorlar, uygun fiyata da araba kalmad. Bugün en uygun arabann fiyat 40 bin liradan balyor. Piyasann bu ekilde olmas bize olumsuz yansyor. Sitenin içerisinde kimse dolamyor. yerimiz yok, telefonlarmz yaklak 2 aydr hiç çalmyor. Beklediimiz satlar yok. dedi.

SATTIIMIZ ARACIN YERNE ARAç ALAMIYORUZ

ÖTV indiriminin ikinci el otomotiv sektörüne yaramadn belirten Mehmet Ylmaz, Piyasada u anda hareketlilik yoktur, durgun. Sattmz araçlarn üzerine 3-5 bin lira koyup ancak yeni bir araç alyoruz. Piyasada canllk var ama sattmz aracn yerine araç alamyoruz. u anda esnafn durumu iyi deil. Dolar ve dövizin yükselmesi de piyasay durdurdu. Alveri yok, esnaf sadece kendi arasnda alm satm yapyor. Esnaf ikinci el piyasasnda bir hareketlilik yok. ifadelerini kulland.

ESNAF KEND ARASINDA ARAç ALIM SATIMI YAPIYOR

Satlarn durma noktasnda olduunu belirten dris Demir, Esnafta büyük sknt var, esnafta alveri bitti. Esnaf kendi arasnda araç alm satm yapyor ya da takas yaplyor. Türkiyenin durumu çok kötü ve esnaf ise bitmi durumda. Dükkan kiralar pahal, kiramz bile ödemekte zorlanyoruz. Birçok esnaf dükkan kirasn bile ödeyemiyor. Baz esnaf arkadalarmz meslei brakmak zorunda kaldlar. çünkü tüm giderler hesaplandnda artk kurtarmyor, her ey ate pahas olmu. Esnafn durumu çok kötü ve müteri yok. çünkü kimse araç alamyor. eklinde konutu.

ESNAF U AN KAN ALIYOR

Satlarn durma noktasna geldiini belirten Ökke Ylmaz, u an piyasann durumu kötü ve durgun. Alm satm yok. Esnaf kendi arasnda araç alm satm yapyor, araç fiyatlar da yüksek. Dükkan kiralar çok yüksek. Vatandan alm gücü de yok. Araç fiyatlar 50 bin liradan balyor. Satlan araçlar 50 bin ile 100 bin arasndaki araçlardr. Daha yüksek fiyattaki araçlar satlmyor. Esnaf u an kan alyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git