Bitlisten isizlik yüzünden 23 sene önce ayrlarak stanbulda tekstil sektöründe çrak olarak ie balayan Bülent Uurlu, yllar sonra döndüü memleketinde fabrika kurdu.
sizlik ve maddi imkanszlk nedeniyle 1994 ylnda stanbula giden Bülent Uurlu, burada tekstil sektöründe çrak olarak ie balad.
Uurlu, tekstil makinelerini kullanmay örendikten sonra bu sektörde çeitli fabrika ve atölyelerde çalt.
2003 ylnda stanbulda kendi i yerini açan ve ilerini büyüten Uurlu, 6 ay önce Bitlis Ticaret Odas ve Bitlis Valiliinin daveti üzerine memleketine dönerek devlet destei ile eski tekel deposunda tekstil fabrikas kurdu.
- Devlet destei olmasa i yeri açamazdk
Fabrikasnda 100 kiiyi istihdam eden Uurlu, isizlik ve maddi imkanszlk yüzünden ayrld memleketinde i yeri açmaktan mutluluk duyduunu söyledi.
Bitlise gelmesine Ticaret Odas Bakan Davut Tezcann ve valiliin vesile olduunu anlatan Uurlu, Bize gelin burada da i yeri açn çok isiz insan var dediler. Biz de gelip inceleme yaptktan sonra i yeri açmaya karar verdik. dedi.
Uurlu, devlet destei olmasa i yeri açamayacaklarn belirterek, devletten tevik belgesi aldktan sonra bankalardan kredi saladklarn ifade etti.
Uurlu, Ben de uzun yllardr memleketimde fabrika açmak istiyordum. Bizim de kendi kaynaklarmz vard. Youn bir çalma sonunda bu i yerini açtk. Daha sonra i bavurular almaya baladk. çok fazla isiz insan bulunuyor. Buraya ne kadar çok tekstil gelirse yine de ihtiyaç var. diye konutu.
- çi saysn 300e çkarmay amaçlyoruz
Hem devlet kurumlarnn hem de belediyenin kendisine çok yardmc olduunu ifade eden Uurlu, unlar kaydetti:
lk bata eleman almnda çok sknt yaadk. Hiç çalmam kiiler bavurdu. Sonra içi almn KUR üzerinden saladk. Daha sonra bu kiilere tekstille ilgili 3 ay eitim verdik. Eitimleri bittikten sonra bizim elemanmz oldular. çi saymz 300e yükseltmeyi amaçlyoruz. Burada üretimimizi yüksek tutmalyz ki stanbul gibi ehirlere çalabilelim.
Uurlu, Bitliste çok fazla isiz insan olduunu ve bu nedenle yeni i imkanlarna ihtiyaç duyulduunu dile getirdi.
Bölgede, isiz kalanlarn farkl yönlere kayabildiine iaret eden Uurlu, yeni i sahalar açlrsa insanlarn evine ekmek götürme derdine girecei için kötü alkanlklarnn da olmayacan ifade etti.
- adamlarnn atölye açmasn istiyoruz
Tekstilin çok önemli bir sektör olduunu ve stanbulda ciddi bir kesimin bu sektörle ilgilendiini anlatan Uurlu, öyle konutu:
Baka i adamlarnn da buraya gelip tekstil atölyesi açmalarn istiyoruz. Bölgenin en büyük skntlarndan biri büyük firmalarn buraya gelmekten çekinmesidir. Nakliye irketlerinin de önünün biraz açlmas lazm. Buraya getirmekte sknt yayoruz. Üretilen mallarn sigortalarn yapmakta sknt çekiyoruz ama alamayacak skntlar deil. u an çalyorsak demek ki baz eyler rayna oturacaktr.
Uurlu, stanbulda 30 makine ile günde 3 binden fazla üretim yaparken, Bitliste ayn ekipmanla günde bin 500 üretim gerçekletirdiklerini ancak bu rakamn ileriki dönemde artacan sözlerine ekledi.