Kamyoncunun 'çatışma' çilesi

Cizre ve Silopi'de PKK ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalardan en çok etkilenenler arasında Türkiye ile Irak arasında mal taşıyan kamyon ve TIR şoförleri de var. 20 gün kapalı kalan sınır kapısı, kontrollü olarak açık. Kuyrukta bekleme süresi ise uzadıkça uzuyor.

Haberler 20.01.2016 - 10:20 Son Güncelleme : 20.01.2016 - 10:20

Şırnakın Cizre ve Silopi ilçelerinde, PKK ile güvenlik güçleri arasında süren çatışmalar Türkiye ile Irak arasındaki ticaret yolunu olumsuz etkiliyor.

Habur Sınır Kapısında geçişler, güvenlik nedeniyle 14 Aralık 2015 tarihinde durduruldu; kapı ancak 5 Ocak 2016da yeniden açıldı. O da kontrollü ve sınırlı bir şekilde. Zırhlı araçların koruması altında, günde yalnızca 100 aracın geçişine izin verilmesi tarihi İpek Yolunda uzun araç kuyruklarına neden oldu.

TIR ve kamyonların Türkiyeden Irak yönüne geçişi iki ayrı kontrol noktasından yönetiliyor. Bunlardan ilki Cizreye yaklaşık 30 kilometre mesafede kurulu. Cizredeki güvenlik koşullarına göre, TIR ve kamyonlar 50 araçlık konvoylar halinde yola çıkartılıyor. Zırhlı araçların korumasında Silopi girişindeki ikinci noktaya ulaşıyor. Burada yine güvenlik koşullarına göre konvoy Habur Sınır Kapısına ulaştırılıyor.

KUYRUK 20 KİLOMETREYİ BULDU

Cizre girişindeki kontrol noktasında oluşan kuyruk Mardinin Nusaybin ilçesine kadar uzanıyor. Bekleyen araçların oluşturduğu kuyruğun uzunluğu 20 kilometreyi buluyor. Bu hızla gittiği takdirde araç başı bekleme süresi de 40 güne kadar uzayabiliyor.

Mardin Kızıltepeli TIR şoförü Şehmuz Akdağ, Iraka çikolata taşıyor:

Sokağa çıkma yasağı başladığından beri bu yükün altındayım. Bir ay bu yollarda Kızıltepede falan kaldım. Arabanın üzerine çadır çektim, yükümüz bozulmasın diye. Bu durum nereye gidecek biz de bilmiyoruz.

Ancak çikolataların son kullanma tarihi yaklaşıyor:

35-40 gün falan oldu her halde. Bir de bu Irakta son kullanım tarihi 4 ay. Zaten bir buçuk ayı yolda geçti. Oraya varıncaya kadar da her halde süresi bir ay kalmaz.

Kuyrukta bekleyen araçlar, makina parçalarından, sebze ve meyveye kadar birçok farklı ürünle yüklü. Şoförler, uzun bekleme süresinin büyük zarar yol açtığını söylüyor.

Yollarda perişan oluyorlar

Kuyruğa yeni katılan araçların önünde uzun bir bekleme süresi var. Bu süre içerisinde şoförler, araçlarında beklemek zorundalar. Isınmak sorun, tuvalet yok. Yanlarında taşıdıkları erzak en çok birkaç gün dayanıyor.

Nihat Yıldız, krizi fırsata çevirenlerden. Her gün aracına doldurduğu erzakı yol boyunca bekleyen TIR ve kamyon şoförlerine satıyor:

Ekmeği 75 kuruşa alıp 1 liraya satıyoruz. Yumurta, sebze, ekmek ve su en çok giden ürünler. Kahvaltılık malzeme de çok satıyor. Günde iki kere geliyoruz. Bazen şoförler bizden bir şey istiyor, sipariş üzerine getiriyoruz.

Araçları uzun süreler hareketsiz bekleyen şoförler yol kenarına yaktıkları ateşle ısınmaya çalışıyor. Ahmet Yıldırım onlardan biri:

Burası dümdüz arazi. Ağaç, çalı çırpı da yok. Burada beklediğimiz sürede kamyonun ısıtmasını açsak mazot dayanmaz. Ne bulduysak yaktık. Sıraya yeni gelen arkadaşlara yanınızda odun getirin diyoruz. çay yaptığımız tüpler bile bitti.

Yol kenarında bekleyen araçların güvenliği için jandarma araçları devriye geziyor. 112 Acil Sağlık ekipleri de şoförlerin sağlık ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Ancak tuvalet ihtiyacına yönelik bir önlem alınmaması, sürücülerin en büyük sorunu.

Sınırın tekrar açılması ise ancak Cizre ve Silopideki operasyonların bitmesinin ardından olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, hafta sonu yaptığı açıklamada Silopideki operasyonlar bitmek üzere. Cizrede de operasyonlar bittiğinde tamamen 24 saat esası içerisinde tekrardan çalışmalara başlayacak dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır