Karakovan balının hasadına başlandı

Bitlis'in Hizan ilçesinde 3 bin rakımlı yaylalarda üretilen; tadı, aroması ve kalitesiyle benzerlerinden ayrılan karakovan balının hasadına başlandı.

Haberler 17.11.2017 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Hizan ilçesinde 3 bin rakml yaylalarda üretilen, tad, aromas ve kalitesiyle benzerlerinden ayrlan karakovan balnn hasadna baland.

lçenin zengin floraya sahip yüksek kesimlerinde katk maddesi kullanlmadan üretilen ve prolin (proteinleri oluturan 20 aminoasitten biri) deeri yüksek karakovan balnn hasad, zorlu uran ardndan gerçekletiriliyor.

Scak havalardan etkilenmesi ve nem orannn dengelenmesi için söüt dallarndan yaplan, etraf tezekle svanan özel kovanlarda üretilen bal, kilogram 150-300 liradan sata sunuluyor.

Hizan Bal Üreticileri Birlii Bakan Seyithan Ekinci, yaklak 3 bin rakml emsan Yaylasnda bal hasadna baladklarn söyledi.

lçede yaptrlan kovanlarda el demeden üretilen ve yüzde yüz doal olan baln, tad ve aromasyla benzerlerinden ayrldn anlatan Ekinci, lkbaharda kovanlarn az kapatlarak yüksek kesimlere konuluyor. Hiçbir kimyasal ilaç ve katk maddesi vermiyoruz. Sonbaharda açtmz zaman doal balmz alyoruz. dedi.

Ekinci, birlie üye 560 kiinin olduunu, bunlardan 310unun aktif çaltn söyledi.

lçedeki yaklak 75 bin kovann yüzde 80inin karakovan olduunu, fenni kovanlarn ise ar üretiminde kullanldn ifade eden Ekinci, ileriki yllarda tüm kovanlar karakovana çevirmek istediklerini kaydetti.

Karakovan balnn kalitesiyle dikkati çektiini vurgulayan Ekinci, Hizann dalarnda, yaylalarnda arclarn konaklad yerlerde geven kekik ve dier bitkilerden çok fazla bulunmakta. Ege Üniversitesinde yaptrdmz analize göre bölgede yaklak 5 bin çiçek türü bulunuyor. Bunun yaklak 350si bal bitkisidir. Arclar bu çiçeklerden yararlanyor. diye konutu.

- Bin 200 ton bal alnd

Ekinci, havalar serin olduu zaman karakovan balnda daha iyi verim aldklarn söyledi.

Hizanl bal üreticileri olarak bu konuda çok avantajl olduklarnn altn çizen Ekinci, öyle devam etti:

Yazn yüksek yaylalarda scaklk en fazla 22 derece oluyor. Karakovan arclnda bu hava çok iyi. Serin havalarda baln kalitesi daha güzel olur. Baln normal nemi yüzde 18 iken bizim üretimimizde bu oran 14-16 arasnda. u an devam eden hasatta yaklak bin 200 ton bal alnd. Hedefimize ulatk. Birlik olarak karakovan balnn pazarlanmasnda sknt yaamyoruz. Buradan göç edenler bölgeyi bildikleri için direkt arclardan sipari alyorlar. Hem yurt içine hem de yurt dna bal gönderiyoruz.

Ekinci, arclara kovan bana 10 lira devlet destei verildiini, kendilerinin de malzeme yardm yaptklarn anlatt.

- Bal bilinçli tüketilmeli

Bal tüketimi konusunda vatandalarn dikkatli olmas gerektiine iaret eden Ekinci, Her önüne gelen bal almasnlar. Bal bilinçli tüketilmedii zaman zehirleyebilir. Mutlaka üretici birlii veya sertifikal sat yaplan yerlerden alnmal. Ucuz bal zehirler. Bu, tatlandrc ile desteklenmi uruptur. Bir kovandan en fazla 4-5 kilogram bal alyoruz. Eer 10 liraya satarsak kimse bal üretmez. Bu yl verim çok iyi olmas dolaysyla kovan bana 5 kilogram civarnda bal alyoruz. Dier yllarda 3 kilogram alyorduk. ifadelerini kulland.

Bal üreticilerinden Tahir Sönmez ise 200 civarnda kovan bulunduunu ve bu yl çok iyi verim aldn anlatt.

Kn arlar çukurovaya götürdüünü, ilkbaharda karlar eridikten sonra Hizana getirdiini anlatan Sönmez, Baln en güzeli, en tatls gevenden alnyor. Kalitesi bu sene çok güzel. Hatta o kadar güzel ki fenni kovanlar dahi eker almad. Son 5 yln en güzel baln aldk. dedi.

Ana Sayfaya Git