Kırsal ihya edilecek!

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Diyarbakır İl Koordinatörü Hikmet Güneş, hibe destekli hayata geçirilen projelerle kırsalın ihya edildiğini belirterek, yeni başvuruların 27 Nisan'da sona erdiğini açıkladı.

Haberler 04.05.2016 - 09:16 Son Güncelleme : 04.05.2016 - 09:16

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Diyarbakır İl Koordinatörü Hikmet Güneş, Kırsal alanı ihya eden, ekonomik ve istihdam alanında kalkınmayı sağlayan, hibe destekli projelerin başvurularının sona erdiğini ifade ederken, yeni sektör alanları yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

Güneş, IPARD- II nin 1. çağrısında yapılan proje başvuruları hakkında yaptığı açımlamada, 18 Aralık 2015 tarihinde ilana çıkarılan proje başvuru çağrısı ve kuruma projelerin teslim tarihinin, 27 Nisanda sona erdiğini bildirdi.

Güneş, vatandaşların Devletimizin sunmuş olduğu olanaklardan faydalanmak için Kuruma yoğun ilgi gösterdiklerini ve yatırım yapmaya gayret ettiklerini söyledi.

Güneş, hibe oranlarının % 70 lere kadar çıkarılması ve desteklenen sektörlerin çeşitlendirilmesini temel hedef aldıklarını belirtirken, Büyük baş besi hayvancılığı başta olmak üzere süt hayvancılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve paketlenmesi, arıcılık, kırsal turizm, kültür balıkçılığı, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, kesme gül yetiştiriciliği, bakliyat eleme ve paketleme, makine parkları ve yenilenebilir enerji sektörleri gibi toplamda 101 adet proje başvurusunu teslim aldık dedi.

YENİ SEKTÖRLER DESTEKLENMEYE BAŞLANDI.

İl Koordinatörü Hikmet Güneş, IPARD- II programı kapsamında Diyarbakır da yeni sektörleri desteklemeye başladıklarını, bu kapsamda kendilerine güneş enerjisinden, elektrik üretimine yönelik olarak 14 adet proje başvurusu yapıldığını, ayrıca meyve ve sebzelerin depolanması ve paketlenmesine yönelik 2 adet proje başvurusunun olduğunu söyledi. Güneş, bu projelerden bir tanesinin Bismil Sebze Üreticileri Birliği tarafından sunulduğu ve söz konusu projenin Bismil İlçesi Sebze Hali içerisinde uygulanacağı ifade etti.

Bu kapsamda, soğuk hava deposunun da bulunduğunu, bu projenin uygun bulunması halinde Bismil İlçesinde üretilen sebzelerin hasat sonrası kayıplarını önemli ölçüde azaltacağını ve depolama ve paketlemeyle beraber üreticilerın kazancının artaracağını belirten Güneş, makine parklarının kurulması, kesme gül yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, bakliyat eleme ve paketleme ve arıcılık sektörlerine yönelik başvuruların da olduğunu bilirdi.

DEĞERLENDİRME SEçİM KOMİSYONU TARAFINDAN

İl Koordinatörü Hikmet Güneş, projeleri incelemeye başladıklarını daha önceki çağrılardan farklı olarak başvuru sayısının fazla olması nedeniyle mevcut bütçenin 42 il den gelen projelere yetmeyebileceği ve bazı projelerin bu nedenle desteklenmemesinin söz konusu olabileceğini söyledi. Güneş, bütün süreçlerin şeffaf yürütüldüğünü ve uygun başvuruların Kurum başkanlığına gönderileceğini, nihai değerlendirmenin proje değerlendirme ve seçim komisyonu tarafından yapılacağı bildirdi. Yapılacak bütün iş ve işlemlerin akredite olmuş prosedürlere göre gerçekleştirileceğinin bilinmesi gerektiğini ifade eden Güneş, proje sahiplerinin başka arayışlara girmelerine gerek olmadığını, yapılması muhtemel suiistimallere karışı herkesin uyanık olması gerektiğine vurgu yaptı.

DİYARBAKIRIN KALKINMASINDAKİ DESTEKLER

İl Koordinatörü Hikmet Güneş, 2016 Sonu itibari ile IPARD- I programının sona ereceği ancak IPARD- II programı kapsamında 2023e kadar desteklerinin devam edeceğini ifade hatırlatırken, IPARD- I programı kapsamında KDV hariç Diyarbakırımıza 200 milyon Lira civarında yatırım yapılmasını sağladık. Bu projeler kapsamında yine KDV hariç 113 milyon lira hibe imkanı oluşturduk dedi.

Güneş destek sağladıkları sektörleri şöyle sıraladı.

HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE kırmızı et üreten işletmelere yönelik 60 adet, süt üreten işletmelere yönelik 32 adet, kanatlı hayvan yetiştirilmesine yönelik 8 adet projeye hibe desteği sağlanmıştır.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI SEKTÖRÜNDE iki adet tesis kurulumuna hibe desteği sağlanmıştır. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde günde 40 ton süt işleyerek kaşar üretimi yapan ve günde 20 ton süt işleyerek keçi sütü dondurması yapan tesislere hibe desteği sağlanmıştır.

ET VE ET ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI

TKDK tarafından verilen hibe destekleri ile Diyarbakır İlinde gelişen Kanatlı sektörü ile birlikte daha önce ilde mevcut olmayan kanatlı kesimhaneleri kurulmuştur. Kurulan 3 adet kesimhanenin toplam kapasitesi saatte 4.000 adettir.

ARICILIK

Arıcılık faaliyetlerinde bal üretimi yapan 41 proje desteklenmiştir. Bu projelerde 6000 Adet Kovan, bal üretimi ile ilgili ekipmanlar ve 36 ADET TRAKTÖR desteği verilmiştir.

YÖRESEL ÜRÜNLER

Katma değerli ürünler listesinde yer alan, 2 Adet Un Değirmeni, Salça Fabrikası, Kadayıf Üretim Tesisi, Turşu Üretim ve Paketleme İşletmesi, Badem işleme ve paketleme İşletmesi olarak toplam 6 adet işletme desteklenmiştir.

KIRSAL TURİZM

Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri alanında 25 Odalı apart Otel, Halı saha ve Restoran olarak toplam 3 adet tesis desteklenmiştir.

Ana Sayfaya Git