Komisyoncular, yerli ürünlerdeki üretimin azlığından yakındı

Batman Sebze ve Meyve Toptancılar Hali esnafı, Covid-19 sürecinde sebze ve meyve tüketiminde artış yaşanırken, yerli ürünlerde üretimin ise istendiği gibi olmamasının fiyatları artırdığını söyledi.

Haberler 27.08.2020 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda üretilen biber, patlcan ve domatesin daha önce çevre illere, Adanaya kadar satldn ifade eden komisyoncu esnaf, Covid-19dan bu yana eskisi gibi üretimin yaplmamas nedeniyle çevre illerden kentin sebze ve meyve ihtiyacn karladklarn belirtti.

Batman Sebze ve Meyve Komisyoncular Dernei Bakan Yardmcs Serhan Demir, bu sene yerli üreticiden umduklar verimi alamadklarn söyledi.

Covid-19 sürecinde sebze ve meyve tüketiminde art olduunu belirten Demir, yerli ürünlerin üretiminde ise azalmann olduuna dikkat çekti.

Verim alamayan çiftçi artk sebze üretmiyor

Bölgede msr üretimine arlk verildii için sebze üretiminin eskisi gibi yaplmadn dile getiren Demir, Önceki yllarda bölgemizde yetien ürünleri Van, Mersin ve Adanaya kadar gönderiyorduk. u anda ise oralardan bize gönderiliyor. Bölgemizde maalesef iyi tarmclk yaplmyor. çiftçilerin kolayna geldii için herkes msr ekmeye balad. Msr tarlalarnn arasnda kalan sebzeler havasz kaldndan ekim yapan çiftçiler de ekimden verim alamyor. Verim alamayan çiftçi de artk sebze üretmiyor. dedi.

Neredeyse yerli domates üreten kalmad

Devletin yerli ürünlerin ekimini tevik etmesi, çiftçiyi desteklemesi gerektiini söyleyen Demir, öyle devam etti:

Önceki yllarda dolmalk biber, patlcan, çarliston biber üretimi çok iyiydi. u anda ise bunlar Mersin ve Antalya bölgesinden almak zorunda kalyoruz. Bizim yerli domates üreten neredeyse kimse kalmam durumda. Ahlattan olmasa domatessiz kalrz. Bölgemizde devlet destei olduundan dolay u anda sadece yerli salatalk ekiliyor. Geriye kalan ürünlerin üretimini brakm durumdalar. Bölgemizdeki köylüler özellikle sebzeye yönelmeleri iyi olur, en azndan Batmann bütçesine de katklar olur. Hal esnafnn paras Mersine gideceine Batmanda kalr. Burada gereken tarm ürünleri ekilmiyor.

Topramz çok ama ekicilerimiz üretimde zayf

çiftçilerin msra arlk verdiklerinden yerli sebze ve meyve ekimini braktn ifade eden komisyoncu Murat Savun, u anki halin durumu maddi olarak baklrsa elhamdülillah iyidir. Toplum olarak ükrümüz azdr. nsanlar kazanmasna ramen mutlu olmuyor. Ancak Allaha ükreden insan mutlu olabilir. lerimiz ise bazen iyi bazen kötü oluyor. imiz ortalama çok ükür iyidir. Batman olarak topramz çok ama ekicilerimiz üretimde zayf kalyorlar. Batmanl çiftçiler u anda msr üretimine arlk vermi durumdalar. Bazen biber fiyat 4-5 lira oluyor, bazen de 10 liraya kadar çkyor. Bölgemizde yetiebilmesine ramen yetitirilmiyor. ifadelerini kulland.

Yerli ürünler ekilseydi biber fiyatlar 3-4 liray bulmazd

Yerli sebze bulmakta sknt yaadklarn belirten Savun, öyle devam etti: Sebze ürünlerinde hal komisyoncular olarak sknt yayoruz. Batmanda üretilen en deerli ürünlerimizden bir tanesi olan mezrone üzümü olmasna ramen üretimine gereken önem verilmediinden u anda yemek için bile bulamyoruz. Coronavirus hastal sebze meyve tüketimini etkilemedi hatta artt. Virüs döneminde ihracat yaplamadndan dolay fiyatlarn da dümesine neden oldu. u anda kurutma mevsiminde olduumuzdan dolay biber ve patlcan fiyatlarnda bir yükselme var. Bölgemizde yetien ürünler ekilseydi biber fiyatlar 3-4 liray bulmazd. Ekiliin az olmasndan dolay fiyatlar biraz yüksektir.

Yerli üreticiden beklediimiz üretimi alamyoruz

Yerli üretim için çiftçiye gereken destein verilmesi gerektiini belirten bir baka komisyoncu Murat Ylmaz, Coronavirus genel olarak dünya piyasalarn etkiledii gibi Türkiyeyi de etkiledi. u anda lokantalara baktmzda kstl çaltklarndan dolay bizi de etkiledi. Biz soan ve patatesi çounlukla lokantalara veriyorduk ama u anda çou çalmyor. Devlet çiftçiye yeteri kadar desteklemediinden çiftçi u anda yerli üretimi brakm durumda. çiftçi domatesi bir lira civarnda maliyetine verdiinde emei boa gidiyor. Bu durum olunca çiftçi sebze üretmeyi brakp msr ekmeye balyor. Yerli mal üretimi olmaynca bizi çok etkiliyor. u anda piyasada yerli mal yok. Sabahlar biraz geliyor o da çok yetersiz. Yerli üreticiden beklediimiz üretimi alamyoruz. dedi.

Devlet ve ziraat mühendisleri üreticileri kontrol etmeli

Ürünlerde dengesiz bir fiyat artnn olduunu ifade eden Ylmaz, son olarak unlar kaydetti: u anda patatesin çiftçiye maliyeti 90 kuru civardr. Birkaç gündür bir lirann üstüne çkm ama daha önce 70 kurua satlyordu. Maliyet, gübre ve ilaç fiyatlar yüksek olunca çiftçi ürünü bir daha ekmek istemiyor. Bu defa fiyatlar çok farkl yükseliyor. Mesela geçen yl patates fiyat 4-5 liraya kadar çkt. Niye? Üretilen ürünlerin takibi olmadndandr. Devlet ve ziraat mühendisleri üreticilerin üzerinde dursa kontrol etse sadece soan ve patateste deil bütün sebze ve meyvelerde belirli bir standart uygulansa ve çiftçiyi takip etse fiyatlarda denge durumu deiir. u anda bir bakyorsun 60 kurua patates satlyor, ksa bir süre sonra 3-4 liraya satlyor. Fiyatlardaki bu orantszl ilgili bakanln takip etmesini istiyoruz.

Ana Sayfaya Git