Kontak kapatıyor

Motorine 40 günde 4 TL zam gelmesine tepki gösteren minibüs şoförleri, kazandıkları parayı da yakıta harcadıklarını bu nedenle kontak kapatmanın eşiğine geldiklerini söyledi.

Haberler 10.02.2022 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Motorinin litre fiyatna dün itibariyle geçerli olmak üzere 80 kuru zam yapld. Ortalama 14,71 TLden satlan motorinin litre fiyat dün itibariyle 15,51 TL oldu. Motorinin litre fiyat bir yl önce Ocak aynda 6,73 lira iken 1 Haziran 2021de 7,32ye yükseldi. 1 Ekim 2021de 7,39 liradan satlan motorinin litre fiyat 1 Aralkta 9,43, 31 Aralkta ise 11,55e TLye çkt. Bu rakam 19 Ocakta 14,30 olarak pompa fiyatlarna yansd. Son zamla birlikte 40 günde motorine ortalama 4 TL zam gelmi oldu. Yaplan zamlarn ardndan ehir içi yol ücretleri tüm kentlerde yüzde 50ye varan oranlarda artt. Motorine yaplan zamlarla birlikte artk eve ekmek götüremeyecek durumda olduklarn söyleyen ehiriçi minibüs oförleri ile nakliye ilerini yürütenler kontak kapatmann eiine geldiklerini söyledi.

MAZOT ALAMIYORUZ

Yllardr oförlük yaptn ancak hiçbir zaman bu kadar ekonomik sknt çektikleri bir dönemi hatrlamadn belirten Sinan Duman, Biz, artk kendi mazotumuzu karlayamaz hale geldik. Her gün zam geliyor, her gün yeni bir zamla uyanyoruz. Sadece mazot deil ki, vergi, araç parçalar her eye zam geldi. Ama bizi burada en çok zorlayan elbette yakttr. Yakta zam yapldkça yol paralar da zamlanyor ve insanlar artk araç kullanamyor. Bir kiinin çarya gidip gelmesi 8 TL tutuyor. imiz bitme aamasna geldi ve geçimimizi artk salayamyoruz. Araç sahipleri yava yava oförleri iten çkarmaya baladlar. Düünün ki bir minibüsçü k lastii bile artk alamyor. Yani kii araç sahibiyse belki 100 TL kar kalr ama oförlü araçsa bir kuru bile kazanamaz. Bu pahallk meselesi sadece bizim sorunumuz deil ki, insanlar artk evine ekmek götüremiyor. Dört kiilik bir aile nasl et ve sebze yesin. Alt kiilik aileyiz ve ben günde 100 TL kazanyorum. Ben nasl aileme bakaym diye sordu.

SORUMLU HÜKÜMETTR

Mazot fiyatna yaplan zamlarn artk olaann dna çktn belirten Erol Alkan da Ben, 10 yldr bu ii yapyorum. Geçen yl mazotun litresi 7-7,5 TLydi ama bu yl 15 TLye çkt. Aldmz yaktla tadmz yolcu bir birini karlamyor. Bize günlük 100 TL kalyor. Patlcann kilosu 30, biberin 25 TL ise bu yüz TL sana nasl yetebilir ki? Biz artk eve ekmek bile götüremiyoruz. Ben, 16 kiilik eve bakmak zorundaym. Eve gittiimde ne alacam bilemiyorum. Bu yoksulluun sorumlusu hükümettir. Dolar 18 TLye çkyor sonra 13 TLye düüyor ve birileri bana seviniyor. Gidiat çok kötü ve nereye sürükleneceimizi bilmiyoruz diye konutu.

KARIN TOKLUUNA çALIIYOR

nsanlarn artk karn tokluuna çaltn anlatan Remzi Bayk da 99 ylndan bugüne kadar bu ii yapyorum ama bugüne kadar böyle bir zam görmedim. Gün geçtikçe skntlar da artyor. Kazancmz yüzde 75 dütü. Lastik, vergi, yedek parça hepsi yüzde 200 zamland. Böyle devam ederse kontak kapatacaz. Sadece halk madur olmasn diye çalyoruz. Tüm bu zamlarn sorumlusu hükümettir. Baka bir hükümet de gelse birkaç yl içerisinde de bu durum düzelmez. oför esnaf çok kötü bir durumda diye belirtti.

NASIL GEçNECEZ?

oförlerden Serhat Sevik (33), daha önce hiçbir dönem bu kadar zorlanmadklarn belirterek, Her gün saat 8de ie balyoruz. Günde 10 saat çalyoruz. yerimize son gelen elektrik faturas bin 900 TL. DEDA zulüm ediyor. Yemek, yakt ve ksaca her ey artk çok pahal. Biz bunu kabul etmiyoruz. Daha geçen aya kadar elektrik faturamz 700 TL geldi. Ama imdi iki katna çkt. Gün içinde kazandmz 300-400 TLyi de mazot ve elektrik faturalarna veriyoruz. Biz bu ekilde nasl geçineceiz diye sordu

YÖNETEMYORLAR

oförlerden Siraç Akl (50), topluma dayatlanlarn acmaszca olduunu belirterek, e ilk baladmzda iyiydi ve yeterli olmazsa da geçinebiliyorduk. Bir litre mazot daha 2 ay öncede 7 lirayd. Ama imdi 15 lira olmu. Günde 4-5 sefer yapyoruz ve sefer bana 200 TLyi mazota veriyoruz. Yiyecek ve içeceimizi de kendimiz karlyoruz. Devlet yetkililerine bu sorunu çözmeleri için çar yapyoruz. Herkes madur. Kimsenin durumu iyi deil. çok zor günlerden geçiyoruz. Eskiden elektrik faturalarna 100-150 TL gelirdi. Ama imdi bin TL geliyor. Daha ne kadar böyle devam edecek? Yönetemiyorlar. Bir çözüm bulunmal ve bu zulme bir an önce son verilmeli diye konutu.

BN TLYLE NASIL GEçNECEM?

oför Edip Ayaz (27), kazandklar paray da yakta harcadklarn kaydederek, unlar söyledi: Zarardayz. Mazot fiyatlar yüksek olduu için i yapamyoruz. Halk geçinemiyor. Ayda 5 bin TL kazanyoruz. Bunun 3 bin TLsini yakta veriyoruz. rnakta yollar bozuk olduu içinde araçlarmz hep bozuluyor. Araçlarn tamir parasn da kendi cebimizden ödüyoruz. Geriye bize sadece bin TL kalyor. Biz bin TLyle eve gda m alalm, arabann bakmn m yapalm, yoksa faturalara m ödeyelim? Bin TLyle nasl geçineceim? Her eye yüzde yüz zam yapld. Bizi madur ediyorlar. Bizim ne yaadmz onlarn umurunda deil. Bu duruma bir an önce bir çözüm bulsunlar.

Ana Sayfaya Git