Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Bakanl Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman, Bedelin kredi kartyla ödenmesi kurbann shhatine engel tekil etmez ancak kredi kart borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli ileme dümemek gerekir. dedi.
Yaman, Kurban Bayram öncesi merak edilen konular AA muhabirine deerlendirdi.
Kurban ibadetinin zorunlu ihtiyaçlarn ve borçlarn dnda belirli miktarda mala sahip kiiye vacip olduunu belirten Yaman, temel ihtiyaçlarn ve borcun dnda 80,18 gram altn, bunun deerinde para veya eyas bulunan kiinin dinen zengin sayldn ve kurban kesebileceini ifade etti.
Yaman, bu miktarda bir mala sahip olmayan kiinin kurban mükellefiyeti bulunmadn ve etraftan borç alarak kendisini ve bakasn zor durumda brakmamas gerektiini söyledi.
Bu borcun bankadan kredi çekilerek alnmas durumunda, faiz verme yasann ilenecei için günaha girilebileceini aktaran Yaman, Maddi durumu iyi olmayan kiinin böyle yöntemlere bavurmas yerine kurban kesmemesi daha uygundur. diye konutu.
- Pein, vadeli veya taksitli olarak verilebilir
Yaman, kredi kartyla kurban kesilip kesilemeyeceine ilikin de deerlendirmelerde bulundu.
Kurban kesecek kiinin, satn alaca hayvann bedelini pein olarak verebilecei gibi vadeli veya taksitli olarak da ödeme yapabileceini kaydeden Yaman, unlar söyledi:
Bedelin kredi kartyla ödenmesi kurbann shhatine engel tekil etmez ancak kredi kart borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli ileme dümemek gerekir. Kredi kartyla taksitli kurban alrken, taksit yapma karlnda bankaya ilave bir ücret ödenmesi durumunda ise kesilen kurban geçerli olmakla birlikte faizli ilem sebebiyle ayr bir günah söz konusu olur.
- Satm ilemi, kesimden önce gerçeklemeli
Kurbanlk hayvann kesilerek tartldktan sonra fiyatnn kesinletirilmesinin caiz olup olmadn da deerlendiren Yaman, kurbanlk hayvann kilo birim fiyatnn belirlenmesi suretiyle canl olarak satlabileceini aktard.
Yaman, toplumda herhangi bir aldatma, kargaa ve ihtilafa yol açmayacak ekilde yaygn bir uygulama varsa, kurban edilecek hayvann kesilmesinin ardndan etinin tartlarak parasnn ödenmesi yoluyla da satlabileceini belirtti.
Bu ekildeki satn geçerli olmas için kesimden önce taraflar arasnda satm ileminin kesinleerek, hayvann müterinin mülkiyetine geçmi olmas gerektiini söyleyen Yaman, Kesimden sonra aa yukar ne kadar et çkacann tahmini olarak zikredilmesi, böylece etin miktarndaki ve dolaysyla hayvann fiyatndaki belirsizliin aldatmaya ve ihtilafa götürmeyecek ekilde giderilmesi gerekir. Henüz kesilmeden önce hayvan ölecek olursa, müterinin mal olarak telef olmu saylr. Satm srasnda tahminen belirlenen kilosu üzerinden satcya hayvann bedeli ödenir. ifadelerini kulland.
- Mal ile yaplan ibadetlerde vekalet caiz
Yaman, kurban, hac ve zekat gibi ibadetlerin mal ile yapldn, bu ibadetlerde ise vekaletin caiz olduuna iaret ederek, unlar kaydetti:
Vekalet yoluyla kurban kestiren kii kendi bulunduu yerde birisine vekalet verebilecei gibi baka bir yerdeki kii veya kuruma da vekalet verebilir. Vekalet, sözlü veya yazl olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletiim araçlaryla verilebilir. Vekalet verilen kii ya da kurumlarn güvenilir olmas ve kurban ibadetinin eda eklini iyi bilmesi gerekir. Bundan dolay vekil tayin edilen kii veya kurum ald vekaleti gerei gibi yerine getirmelidir.
badetlerin ekil, art ve rükünleri olduu gibi hikmetlerinin, amaçlarnn ve yasama gerekçelerinin bulunduunu ve ibadetlerdeki bu özelliklerin birbirinden ayr düünülmeyeceini vurgulayan Yaman, bedelinin infak edilmesi suretiyle kurban ibadetinin yerine getirilmeyeceini kaydetti.
- Hiçbir dini dayana yok
Kurban ibadetiyle ilgili toplumda yanl uygulamalar ve bidatlerin bulunduuna dikkati çeken Yaman, Bunlarn banda kesilen kurbann kann, kiinin yüzüne veya ev ya da aracnn bir yerine sürmek gelmektedir. Hiçbir dini dayana olmayan bu uygulama yabanc kültürlerden ve inançlardan kaynaklanmaktadr. Kald ki akan kan dinimize göre necistir yani maddi bir pislik hükmündedir. Her bakmdan temiz olmas gereken Müslümann bu pislikten de uzak durmas gerekir. diye konutu.
Yaman, dier bir yanl uygulamann ise Hazreti Muhammed adna kurban kesilmesi olduunu belirterek, slamda böyle bir uygulama bulunmadn, bunun yaplmas gereken bir ibadet gibi görülmesinin doru olmayacan vurgulad.
Prof. Dr. Yaman, unlar kaydetti:
Allah ve Resulünden nakledilmeyen bir uygulamay ibadet gibi telakki etmek ve ona dinilik vasf vermek bidattir. Kurban kesenlerin bir de kurban namaz adyla iki rekat namaz klmalar uygulamasna deinmek gerekir. Esas olarak kurban namaz diye bir namaz yoktur. Bu namazn dini bir gereklilik olduu inanc veya kanaati yanltr.