Kritik teknolojiler için "uzman" ve "altyapı" seferberliği

Yapay zekadan nesnelerin internetine, artırılmış gerçeklikten büyük veriye, siber güvenlikten kuantuma kadar kritik teknolojiler için gerekli altyapıların tesis edilerek, nitelikli uzman kaynağının yetiştirilmesi için çalışmalar hızlandırılıyor

Haberler 30.10.2020 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, kritik teknolojiler için gerekli altyapy ve nitelikli uzman kaynan oluturmak için çalmalarn hzlandryor. Yapay zekadan nesnelerin internetine, artrlm gerçeklikten büyük veriye, siber güvenlikten kuantuma kadar çeitli teknolojiler için yürütülecek çalmalar kapsamnda, TÜBTAKn Bireysel Genç Giriim Programndan (BGG)yararlanlmas, stratejik ülkelerle de i birliine gidilmesi planlanyor.

2021 Yl Cumhurbakanl Yllk Programnda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn öncülüünde kritik teknoloji alanlarnda yürütülecek faaliyet ve projeler ile hedeflere de yer verildi.

Öncelikli sektörlerde ve alanlarda teknolojik dönüümün salanabilmesi ve rekabet gücünün artrlmas hedefleniyor. Bu kapsamda gelecek dönemde, yüksek katma deer oluturmas beklenen kritik teknoloji alanlarnda, teknoloji üretme ve adaptasyon yeteneinin gelitirilmesi temel amaç olarak öne çkacak.

Milli Teknoloji Hamlesinin gerçekletirilmesine yönelik olarak, yapay zeka, nesnelerin interneti, artrlm gerçeklik, büyük veri, siber güvenlik, enerji depolama, ileri malzeme, robotik, mikro/nano/opto elektronik, biyoteknoloji, kuantum, sensör teknolojileri ve katmanl imalat teknolojilerine ilikin geliim yol haritalarnn hazrlanmas, gerekli altyapnn tesis edilmesi, ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynann yetitirilmesi ve toplumsal yönelimin bu alanlara odaklanmas salanacak.

TEKNOLOJ YOL HARTALARI HAZIRLANACAK

Kritik teknolojilerde insan gücüyle özel sektörün teknoloji gelitirme ve adaptasyon yeteneine ilikin mevcut durum analizini de kapsayan ve teknolojilerin gelime potansiyeliyle uzun vadeli arz ve talep dinamiklerini dikkate alan teknoloji yol haritalar ve buna ilikin uygulama planlar hazrlanacak.

Kritik teknoloji alanlarnda yetkinlii kantlanm yurt d eitim kurumlarna dier alanlara göre farkllaan destek miktarlaryla lisansüstü örenci göndermek için burs programlar oluturulacak. Bu kapsamda bavurular alnacak ve örenciler desteklenecek.

Kritik teknolojilerde ihtisaslam program olan üniversitelerde yurt dndan yetkin akademisyen ve aratrmaclarn ksmi zamanl olarak çalmas tevik edilecek. Konuk veya Akademik zinli (Sabbatical) Bilim nsan Destekleme Program kapsamnda 4 çarya çklmas planlanyor.

ARATIRMA ALTYAPI PROJELERNE DESTEK VERLECEK

Kritik teknolojilerde ihtisaslam program olan üniversitelerin laboratuvar altyapsnn bu teknolojilere yönelik Ar-Ge çalmalarnn ihtiyaçlarna göre gelitirilmesi salanacak. Yapay zeka, robotik, yüksek baarml hesaplama, fotonik, siber güvenlik, biyoteknoloji, kuantum ve katmanl imalat bata olmak üzere kritik teknoloji alanlarnda devam eden aratrma altyap projeleri desteklenecek.

TÜBTAK Bireysel Genç Giriim (BGG) Program kapsamnda öncelikli alanlarda tematik çar açlacak ve deerlendirmeler neticesinde uygun görülen projelere destek salanacak.

Büyük ölçekli firmalarn ürün gelitirmeye yönelik olarak kritik teknoloji alanlarnda yapaca Ar-Ge çalmalarn üniversite veya kamu aratrma kurumlaryla gerçekletirmesi halinde, projenin giriimciye yansyan maliyetinin belirli bir bölümü kamu tarafndan karlanacak.

Üniversite-Sanayi Birlii Destek Program konusunda farkndaln artrlmas için bilgilendirme ve proje hazrlama etkinlikleri düzenlenecek. ki yeni patent lisans çarsna çklmas hedefleniyor.

AR-GE VE YENLK çN BRL ARTACAK

Kritik teknoloji alanlarnda Ar-Ge ve yenilik için i birlii yaplacak stratejik ülkeler belirlenecek. Bu ülkelerle özel sektör-üniversite, özel sektör-özel sektör i birliklerini içeren ikili ve çoklu Ar-Ge ve yenilik ortak çalmalar desteklenecek. birlii içindeki ülkelerle sanayi ve üniversitelere yönelik ortak çarlar oluturulmas öngörülüyor.

Üye olunan çok tarafl i birlii platformlar araclyla sanayi ve üniversitelerin Ar-Ge ve yenilik i birliklerine katlm desteklenecek ve yeni platformlara katlm için gerekli giriimler yaplacak.

Ana Sayfaya Git