Tarm ve Orman Bakanl bünyesinde faaliyet gösteren GAP UTAEM, özellikle yapt slah çalmalaryla çiftçinin yüksek verim elde etmesini amaçlyor. Merkezde, küresel snmaya bal olarak artan scaklk ve azalan yalar nedeniyle ba gösteren kuraklkla mücadele konusunda da çalmalar yürütülüyor. Sönmü volkanik Karacadan eteklerinden toplanan yabani budaylar, merkezde yaplan buday slah çalmalarndaki melezleme çalmalarnda kullanarak, kurakla kar toleransl verimli yeni çeitlerin gelitirilmesi amaçlanyor.
KURAKLII TOLERE EDECEK çET GELMNE DEVAM EDYORUZ
GAP UTAEM Teknik Koordinatörü Doç. Dr. rfan Erdemci, slah çalmalarnda kullandklar çeitlerin Karacada bölgesinde topladklar ve budayn atas olan yabani buday ile yerel ve merkezde gelitirmi olduklar budaylardan olutuunu belirterek, Bölgeye adaptasyonu yüksek olan, özellikle kurakla ve yüksek scakla dayankl olan bu yabani formlar toplayp bizim eksik olarak tespit ettiimiz, gerek verim bakmndan gerekse soua, scaa ve kurakla daha toleransl çeitler elde etmek için bunlar melezleme çalmalarnda kullanp, gerek tarla artlarnda gerekse kontrollü sera artlarnda yaplan melezleme çalmalarnda açlan materyal kademelerinde tohumlar elde edilip, ileri jenerasyonlara aktararak slah çalmalarna devam ediyoruz. Biz, kurakla dayankl demeyelim de tolere edebilecek çeit gelitirmeye doru çalyoruz. çünkü, yüzde 100 kurakla dayankl bir çeit gelitirme ihtimalimiz yok. Kurakl en azndan yar yarya tolere edebilecek, gelitirmi olduumuz çeitlerin performanslar ona göre deiiyor. Bu yabani budaylar slah çalmalarmzda ebeveyn olarak kullandmzda, bizim gelitirmi olduumuz bu çeitlerle melezlenmeleri sonucunda kurakl tolere edebilecek çeit geliimine devam ediyoruz. Islah çalmalarmzdaki temel amaçlardan bir tanesi de bu diye konutu.
SUYU DAHA AZ KULLANABLEN çETLER GELTREREK VERM YÜKSELTEBLME ANSIMIZ VAR
Doç. Dr. Erdemci, artan scaklklarla birlikte, azalan ya miktar nedeniyle, suyu tüketimleri daha az olan çeitleri gelitirerek, verimi de kurak artlarda dier çeitlere göre biraz daha yükseltebilme anslar olduunu ifade ederek, unlar söyledi:
Karacada bölgesinde soua biraz daha dayankl ve bu yabani formlarn oradaki kurakla toleranslar daha yüksek olduu için, bu çeitleri kullanarak bir nebze daha kurakl tolere edebilecek çeit gelitirmesi salanabilir. Bugüne kadar bizim gelitirmi olduumuz 22 buday çeidimiz var. Bunlarn büyük bir ksm makarnalk buday 8 tanesi de ekmeklik buday. Bu slah çalmalarmzn yürütülmesinde kullandmz gerek kontrollü seralarn ve gerekse bitki büyütme kabinlerin yapmnda bize kaynak desteini salayan Karacada Kalknma Ajansna teekkür ediyorum.