Kuralıktan sonra fare!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklık nedeniyle ekili tarlalara yönelen farelerle başı dertte olan çiftçi, buğday ve arpa ekili arazilerine zehirli buğday bırakarak, ürünlerine zarar veren tarla fareleriyle mücadele etmeye çalışıyor.

Haberler 10.01.2018 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her yl milyonlarca ton hububat üretiminin gerçekletii Güneydou Anadolu Bölgesinde, geçtiimiz sonbahar mevsiminde bir önceki mevsime göre yan yüzde 80den fazla azalmasndan kaynakl etkisini gösteren kuraklk nedeniyle tarlalara yönelen farelerle çiftçinin ba dertte.

Etkisini sürdüren kuraklk nedeniyle tedirgin olan çiftçi, buday ve arpa ekili arazilerine zehirli buday brakarak, tarm ürünlerine zarar veren tarla fareleriyle mücadele etmeye çalyor.

Farelere kar çiftçinin alaca önlemler hakknda deerlendirmelerde bulunan Diyarbakr Yeniehir lçe Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, yaanan kuraklk nedeniyle farelerin tarlalara musallat olduunu belirtti.

Tarla farelerinin, ekinlerin yüzde 25ine zarar verdiini bildiren skenderolu, bu aamada farelere kar ancak zehir verilebileceini söyledi.

Farelerin, ya olmadnda ve çiftçinin ekim yapmadan önce çift sürememesi durumunda tarlalara musallat olduunu dile getiren skenderolu, Kuraklk olur ve çiftçimiz pullukla tarlasn sürmemise her yl da üst üste buday ektii için fare kaçnlmazdr. Yan da eksik olduu yllarda fareler araziye musallat oluyor ve bu fareler, yaklak olarak araziye yüzde 20-25 orannda bir zarar veriyor. Onun için bu fare zehri gda ilçe tarm ve hayvanclk müdürlüklerinde hazrlanyor ve bunu satn alarak, 10ar metre aralklarla araziye 5-6 adet atyoruz ki tarla faresi bitkiye zarar vermesin. Attmz ilaç ilçe gda, tarm ve hayvanclk müdürlüklerinin hazrlam olduu ilaçtr. Bu ilacn sadece fareye zarar var. Onun dnda zaten kullanlmyor. Bu ilac iyi yerde muhafaza ediyoruz. Bu ilaç, ilçe gda, tarm ve hayvanclk ilçe müdürlüklerinden getirilip, tarlada hemen tüketiliyor. Evde bulunmamas için ilac tarlada bitirip, öyle gidiyoruz. Bu ileri yaparken eldiven kullanyoruz. çplak el budaya dedii zaman fare kokuyu alyor ve o buday yemiyor. Onun için elimizde plastik eldiven kullanyoruz. dedi.

çiftçinin, ubat aynn bana kadar bu ilaçlamay yapmas gerekiyor

Pullu çift sürmenin masraf yüksek olduu için çiftçinin bunu yapmadn anlatan skenderolu, sözlerini öyle tamamlad: Tarla faresi yüzde 20-25 orannda ekine zarar veriyor. Onun için dikkat etmek lazm. Mutlaka tarlaya zehir atlmas lazm. Bunun çaresi var. çiftçimiz yazn derin ekim sürerse yani pulluk sürerse fare olmuyor ama maalesef masraflar fazla olduu için çiftçinin üstüne bu da yük olarak gidiyor. Pullu çift sürme, akaryakt ve mazot fazla gittii için çiftçilerimizin pek tercih ettii bir yöntem deil. Yani tarlaya zehir atmak daha kolay oluyor. Bu da bir çaredir tabi. laçlama yaplmamasndan daha iyi. ubat aynn bana kadar çiftçinin bu ilaçlamay yapmas gerekmektedir.

çiftçilerden Mustafa Tekfur ise yamurun yamas halinde tarlalarda fare kalmayacan anlatarak, Kuraklk olduu için tarlada fare delikleri çok oluyor. Ya olduu zaman çok fare olmuyor. Biz de farelere kar ilaçlama yapyoruz. Elimdeki zehirden delik bana 3 tane atyoruz. Fazla attmzda hayvan kusuyor ve bir faydas olmuyor. nsan ile farenin iç organlar ayndr, onun için ilaçlama yaplrken dikkat edilmesi ve mutlaka eldiven kullanlmas gerekir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git