lçeye 20 kilometre uzaklktaki köyde vatandalar yaklak 500 dönüm araziye hiçbir katk maddesi kullanmadan geleneksel yöntemlerle, köyün eski adn tayan Kursunç pirinci ekiyor.
Bahar mevsimiyle, tarlalarda çamurlardan havuzlar oluturup içini suyla dolduran köylüler, austos aynn sonunda hasat ettikleri çeltii günete kurutuyor.
Daha sonra su kaynann yanndaki deirmene getirilen çeltik, 150 yldr suyun gücüyle dönen tala iki aamada öütülüyor.
Rüzgarl havada elekten geçirilerek kabuundan ayrtrlan çeltik, ykandktan sonra tekrar günete kurutularak sofralarn vazgeçilmezleri arasnda yer alan pirince dönütürülüyor.
Köy ve mezralardaki arazilerden elde edilen 250 ton Kursunç pirinci, Türkiyenin birçok iline gönderilerek çiftçilerin en önemli geçim kaynan oluturuyor.
- 100 yl akndr bölgede pirinç üretiliyor
Hizan Ziraat Odas Bakan Erkan Durmaz, Karbast köyü ve bal 9 mezrada doal yöntemlerle pirinç ekimi yapldn belirtti.
Esmer renkli ve iri taneli pirincin köylüler için gelir kaps olduunu ifade eden Durmaz, Buradaki pirinç tamamen doal yetitiriliyor. Köylülerin tamam, ürettikleri pirinci gelien teknolojiye ramen mezradaki 150 yllk deirmende öütüyor. Arazilerden ylda 250 ton ürün elde ediliyor. Bu köylüler için iyi bir gelir kayna. çünkü köylüler pirinçle geçiniyor. Kilogram 10-15 liradan sata sunuluyor. Doal olarak yetitirilen pirinç, tüketicilerden talep görüyor. 100 yldan fazladr bölgede pirinç üretimi yaplyor. eklinde konutu.
- Pirincimizde katk maddesi yok
Deirmenci Mehmet irin Tuz da mezrada yaayan köylülerin tamamnn pirinç yetitirdiini söyledi.
Martta ekilen pirinçlerin austos aynn sonunda hasat edildiini anlatan Tuz, Pirincimiz organiktir ve hiçbir katk maddesi yoktur. Tad çok güzel. Farkl illere de pirinç gönderiyoruz. dedi.
Suyla çalan deirmenin dedesinden kaldn ve 150 yldan bu yana kullanldn aktaran Tuz, Günde yaklak 15 teneke pirinç öütebiliyoruz. Her teneke için bir kilogram pirinç alyoruz. Ücret talep etmiyoruz. dedi.