DYARBAKIR - Diyarbakrn Karacada bölgesinde ihraç edilmek üzere 3 bin 500 dekar alanda yetitirilecek kurutmalk domateslerin fideleri toprakla buluturulmaya baland.
Manisadan gelen giriimci Muzaffer Ikl, Karacada bölgesinde kiralad ve anlama yapt çiftçilerle 3 bin 500 dekarda kurutmalk domates fidelerini toprakla buluturuyor. 250 kiinin çalmaya balad tarlalar, hasat döneminde 2 bin 500 kiiye ekmek kaps olacak.
Giriimci Ikl, geçen yl farkl bölgelerde kurutmalk domates yetitirdiini, fakat en iyi verimi Diyarbakrdan aldn söyledi.
Kentte Karacada bölgesi ikliminin domates yetitirmek için en iyi bölge olduunu aktaran Ikl, yörede yetitirilen domateslerin veriminin yüksek ve kaliteli olduunu belirtti.
Anlama yapt çiftçilerle 3 bin 500 dekarda kurutmalk domates, 200 dekarda da iç piyasa için sofralk domates ve biber yetitireceini belirten Ikl, bu sene Karacada bölgesinde 9 milyon fidenin dikim çalmalarna baladklarn, bunun 7 milyon 200 bininin ihraç edilmek üzere kurutmalk domates fidesi olduunu bildirdi.
- Türkiye ekonomisine 7 milyon 500 bin avro katk
Anlama kapsamnda çiftçilere gübre, domates fidesi ve damla sulama ekipman destei saladn dile getiren Ikl, bu ay baladklar fide dikim ileminin 20 Maysa kadar devam edeceini aktararak, öyle dedi:
Kurutulmu domatesleri firmalar araclyla yurt dna ihraç ediyoruz. Bölgeden bu yl 35 bin ton ya domates hedefliyoruz. Bu da yaklak 2 bin 500 ton kuru domatese denk geliyor. Diyarbakrdan kuruttuum domateslerin Türkiye ekonomisine 7 milyon 500 bin avro katks olacan düünüyoruz.
- 2 bin ton sofralk domates de üretecek
Ikl, normal artlarda kurutmalk domates yetitirdiini fakat vatandalarn faydalanmas için bu yl sofralk domates de yetitireceklerini belirterek, 15 Hazirandan itibaren Diyarbakrda yerli domatesin tezgahlarda yerini alacan dile getirdi.
Ikl, kentteki piyasaya yaklak 2 bin ton sofralk domates sunmay planladn sözlerine ekledi.
- çok ükür kapmzn önünde çalyoruz
Anlamal domates yetitiren çiftçilerden Hamit Aslan ise daha önceki yllarda da domates yetitirdiini fakat son 2 yldr daha büyük tarlalarda bu ie giritiini aktard.
Ürettii domateslere alm garantisi verildii için rahat üretim yaptklarn ifade eden Aslan, bir kar topra bo brakmayacaklarn ifade etti.
Tarlada domates fidesi diken içilerden Sultan Koyun da çalmak için il dna gittiklerinde baz zorluklarla karlatklarn aktararak, Orada çadrlarda kalyorduk, zordu. Burada çok ükür kapmzn önünde çalyoruz. Akam evimizdeyiz. Ekmeimizi kazanyoruz. Ailemize bir katkmz oluyor. diye konutu.
Ruken çelik ise daha önce mevsimlik içi olarak Bursa ve Manisaya gittiini, bu nedenle geride kalan ailesini özlediini söyledi.
l dnda yaadklar zorluklar artk çekmediklerini aktaran çelik, yaklak 5-6 ay çalarak ailesine katk sunduunu anlatt.