Diyarbakrda baharn müjdecisi olarak görülen kuzu doumlarnn balamasyla yetitiricileri tatl bir tela sard. ubat aynn ilk günlerinde balayan kuzu doumlar, küçükba hayvan yetitiricilerinin mesaisini artrd.
Yetitiriciler, gün domadan balayp gece saatlerine kadar sürdürdükleri zahmetli ve yorucu uran verdii yorgunluu, dünyaya gelen kuzular kucaklarna alarak unutuyor. K mevsimi nedeniyle allarda beslenen kuzularn sesleri, yetitiricilere farkl bir sevinç yaatyor.
Koyunlar, kuzularyla 24 saat boyunca baka bir alda bekleten küçükba hayvan yetitiricileri, kuzularn süt emme alkanl edinmesi için yaptklar bu uygulamann ardndan hayvanlar tekrar dier allara alyor.
Ergani ilçesine bal 60 hane ve 450 nüfuslu Kabasakal köyünde hayvanclk yapan Hanifi Kahraman, bahar müjdecisi olarak bilinen kuzularn domasnn sevincini yaadklarn dile getirdi.
KUZULAR DOURMAYA BALADI
Kahraman, Kuzular yaz ve k aylarnda douyor. Mays ve temmuzda douyorlar. Kn doduunda baharn müjdecisi oluyor. Hayvan iyi beslerseniz iki douran tek hatta 3 douran oluyor. Devletten de az destek alyoruz. Hayvan bana 25 TL veriliyor. 300 hayvan adma kaytl var. Destein 100 TL olmas gerekiyor. Bir torba yem 40 TLye çkt. dedi.
Kahraman, devletin çiftçilere verecei 300 koyun destei sayesinde et skntsnn kalmayacan belirterek unlar söyledi:
Ne kadar destek verirse hem millete hem devlete krl çkar. ehir merkezinde yaayan baz insanlarn durumu düüktür; geçimini zor salayabiliyorlar ama köye gelirse faydal olacana inanyorum. Geçimimizi hayvanclktan yapyoruz. 300 koyun alacak olurlarsa 300 koyun 300 dönüm tarladan daha krl oluyor. çiftçilikte pek fazla bir kar yok mazot, gübre gibi masraf oluyor. Scakln mevsim normallerin üzerinde seyretmesinde dolay kuraklk oldu. Bu da bizi etkiliyor.