Bilim ve Teknoloji Koleji Okul Müdürü Mehmet Hanifi çelik, örencilerinin hazrlad jet motorunun, deniz ve kara araçlarnda rahatlkla kullanlabileceini kaydederek, projeyi gelitirmek için i adamlar ile görümelere baladklarn söyledi. çelik, Bu projede ilk bata amaçlarmz vard. Bu amaç Türkiyede gerekli olan ara elemanlar, kaliteli ara elemanlar yetitirmek ve ülke ekonomisine katk da bulunmak. Yine çocuklarmzn ve öretmenlerimizin düünceleriyle bir proje gerçekletirmeye çaltk. Bu projede de ana hedefimiz jet motoru üretebilmekti. Arkadalarm ve örencilerim bunu baardlar. Onlar can yürekten kutluyorum. Hedefimiz ülkemize teknolojik alanda ülkenin gelecekte ekonomik anlamda yapabilecei ve ülke ekonomisine katkda bulunabilecei projeler gerçekletirmektir. Dizel veya benzinli olmasndan çok, yine ülke ekonomisine katkda bulunmak amacyla tüplü olmasn istedik. Kara tatlar ve deniz tatlar araçlarnda kullanmak üzere tüplü bir mekanizma düündük ve onu örencilerimiz tasarladlar, bu konuda çok mutluyuz. Bunlar uygulama alanlarna geçebilmesi için ülkede bunlar farkl alanlarda kullanabilmek için i adamlaryla gerekli görümelerimiz balamtr dedi.
Örenciler hayal güçlerini ortaya koydu
Makine öretmeni Haim Tanrverdi, örencilerini somut bir ey ortaya çkarmasndan çok hayal güçlerini gelitirebilmeleri ve dünyaya daha farkl bakabilmeleri için projeyi hazrladklarn söyledi. Tanrverdi, Örencilerimizin somut bir ey ortaya çkartmasndan daha çok hayal güçlerini gelitirebilmeleri için, dünyaya daha farkl bakabilmeleri için küçük bir proje gerçekletirmek istedik. Onlarn daha sonra üniversiteyi kazandktan sonra bu projenin üzerine daha farkl eyler koyarak daha net bir ey ortaya çkartmasn salayacaktr. Bizim en büyük temel amaçlarmzdan biri buydu. Bu projede basit bir prototip jet motor mantn kullandk. Örnek olarak uan yaptmz düzenek bizim her hangi bir üniversitemizde jet motorunu tantabileceimiz bir prototip düzenektir. Aslnda biz bu jet motorunu ATVlerde, yani kara araçlarnda, jeneratörlerde, verimi artrmak için kullanabiliriz. Bu projede özel olarak turbo kullandk. Turbonun emme pervanesini büyüttük. Emme pervanesini büyüttüümüz turbo, daha fazla içeriye hava alarak yanma odasna yollad hava miktarn zenginletirdik. Süt taraftan açtmz delikle LPG gazn, yani hava gazmz birletirdik. Daha sonra turbonun egzoz ksmna doru gelen yakt hava karmn yani zengin karmmz turbonun egzoz ksmna çarparak turbomuzun daha hzl dönmesini salyor. Bildiiniz fizikteki etki tepki yasasna bal olarak yaptmz bir projeydi bu. Yani bir eyi geriye atarsan o ey seni ileriye atar mantyla, jet motorunda düz mant budur. Bizim yanma odasnda bulunmas gereken hava miktarmz 14 kilogram, içeriye girmesi gereken yakt miktar da 1 kilogram orannda. Yani 1 bölü 14 oran olmak zorundadr. Yoksa içeride oluan hava yakt karm zengin karm olmaz ve ilevsiz olur jet motorumuz, daha az verim salarz. Buna özen göstermeye çaltk, hesaplarmz onun üzerine yapmaya çaltk. Daha sonra turbomuzun yanmamas için, zarar görmemesi için ya destei saladk. Normal arabann üzerine çalyormu gibi turbomuzun pervanesinin dönmesini saladk. Küçük bir pompa kullandk bu sirkülasyonun salanmas için ve atelemeyi de yapmak için de elektro ok kullandk diye konutu.
Yapamazsnz dediler dinlemedik
DTSO Makine Teknolojisi 11. snf örencisi Furkan Serakiolu, projeyi hazrlarken birçok kiinin yapamayacaklarn ve baaramayacaklar konusunda kendilerine olumsuz eletiri getirdikleri, bunlar göz ard ederek çaltklarn ve baardklarn söyledi. Serakiolu, Projeye balamadan önce geceleri uyuyamadmz bile oldu. Nasl yapacaz, projemizi daha nasl iyi bir hale getirebiliriz, nasl gelitirebiliriz. Projemiz bittikten sonra o projemizi nasl daha iyi bir hale getirebiliriz. Mesela ek olarak nasl özellikleri ekleyebiliriz diye çok düündük. Sonradan çok ey ekledik projemize. Projemizi baardk, verimini aldk. Yolumuza devam etmeyi de düünüyoruz. Ho karlamayan da oldu, ho karlayan da oldu, yapamazsnz diyende oldu. Yaparsnz diyende oldu, biz olumsuz eletirileri göz önünde bulundurmadk. Hedefimize odaklandk ve yolumuzda baarya ulatk eklinde konutu.