UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan 7 bin yıllık Mardin, çarpık yapılardan arındırılarak asil listeye girecek. TOKİ, Mardinde yıkılacak çarpık yapıların yerine, yöresel mimariye uygun yeni konutlar inşa edecek. Proje alanında Mardin mimarisine uygun birkaç katlı konutlar planlandı. TOKİ, toplu konut alanlarında da yine yöresel mimariye uygun, şehrin siluetini bozmaması için düşük ve orta katlı konutlar inşa edilecek.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, (TOKİ) Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi işbirliğiyle uygulanacak kentsel dönüşüm projesiyle şehir çarpık yapılardan arındırılacak. Halk arasında ’Eski Mardin’ olarak adlandırılan sit alanlarındaki betonarme ve yığma yapılar, taş yapılara olan eklentiler ile Mardin Kalesi eteklerinde tarihi yapıların etrafında yer alan betonarme ve çarpık yapılar yıkılacak. Bu yapıların yerine yöresel mimariye uygun kentsel ihtiyaçları da düşünülerek, yeni konutlar inşa edilecek.
YÖRESEL MİMARİ UYGULANACAK
Eski Mardinde uygulanacak kentsel dönüşüm projesiyle Saraçoğlu, Ensar ve İstasyon mahallelerindeki 5 bini aşkın yapı tamamen veya taş yapılardaki eklenti katlar yıkılacak. Projeyle Mardinin tarihi evlerinin bulunduğu sit alanlarında konutların restore edilerek kente kazandırılması süreci hızlanacak. Aynı zamanda sit alanı etrafındaki çarpık yapılar temizlenerek, Ensar ve Saraçoğlu mahallelerinde sit alanının devamı niteliğinde yöresel mimariye uygun yeni evler yapılacak. Proje kapsamında Mardin baştan aşağı ele alınarak, Eski Mardin sit alanları, sit alanlarının siluetini kapatan Mardin mimarisiyle uyumsuz yapılar ve kamu lojmanlarının yenilenmesi sağlanarak kent adeta yeniden inşa edilecek.
ESKİ MARDİN YENİDEN CANLANDIRILACAK
Eski Mardin olarak bilinen sit alanları içindeki taş yapıların ortaya çıkarılması, restore edilip şehre ve Türkiye’ye kazandırılması için alandaki betonarme ve yığma tarzı yapıların tamamı yıkılacak. Bununla birlikte taş evlere ilave yapılan betonarme veya yığma katlar, bu taş yapılardan sökülerek kentin şehrin kangrenleşen yarası sarılacak. Yıkımlarla birlikte bölgenin restore edilerek tarihe ve dünya mirasına kazandırılmasının yolu açılacak.
Saraçoğlu, Ensar mahallelerinde yıkılacak yapıların yerine TOKİ tarafından yöresel mimariye uygun konutlar inşa edilecek. Bu konutlar tek veya birkaç katlı olarak Mardin usulü teras ev mimarisine uygun olacak.
TOPLU KONUTLARDA DA YÖRESEL MİMARİ
Mevcut yapılarda oturanlara, yıkılacak olan evlerine karşılık, proje alanında Mardin mimarisine uygun yapılacak birkaç katlı konutlardan ya da toplu konut alanlarında yine TOKİ tarafından yöresel mimariye uygun inşa edilecek konutlardan alabilecek. Toplu konut alanlarında inşa edilecek konutlar da şehir siluetini bozmaması için bloklar düşük veya orta katlı yapılacak.
Eski Mardinde, tamamı yıkılacak yaklaşık 570 adet bina, bir bölümü yıkılacak yaklaşık 860 adet yapı bölümü olmak üzere toplam bin 430 yapı yıkılacak. Bunun yanında Eski Mardinin eteklerinde bulunan Saraçoğlu Mahallesinde 680 bina, bin 260 konut; Ensar Mahallesinde 456 bina, bin 276 konut ile çoğunluğu kamu lojmanlarından oluşan İstasyon Mahallesi’nde ise 462 bina, bin 362 konut yıkılacak. Yıkılan yapıların yerine Ensar ve Saraçoğlu mahallelerinde bin 500ün üstünde, İstasyon Mahallesinde ise 2 bini aşkın konut inşa edilecek. Toplu konut alanlarında ise yapılacak konut sayısı ise 3 bini aşacak.
PROTOKOL BAŞBAKANIN HUZURUNDA İMZALANMIŞTI
Mardinin çarpık yapılardan kurtarılması amacıyla uygulanacak proje için kurumlar arası ilk protokol 2008de imzalanmıştı. Kentsel dönüşüm uygulanacak proje alanında hak sahibi tespit çalışmaları devam ediyor. Kentsel dönüşüm alanında ve toplu konut alanlarında inşa edilecek konutlar için ihale süreci de başladı. İlk protokol sonrası, Eski Mardin ile birlikte ele alınması gereken Ensar, Saraçoğlu ve İstasyon mahallelerinde de proje geliştirilmesine yönelik, Valilik ve Belediye tarafından TOKİye önerilen alanlarda çalışma yapılabilmesi amacıyla ikinci protokol ise 8 Mart 2012de Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın huzurunda Mardinde imzalandı.