Merdiven altından fabrika'ya uzandı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör olayları sebebiyle 1993 yılında işsizlikten ötürü Mardin'den İstanbul'a giden İbrahim Batuk, yıllar sonra doğduğu kentte bir tekstil fabrikası kurulmasına vesile oldu.

Haberler 05.02.2018 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merdiven altn atölyelerde tekstilin pek çok aamasnda çalan Batuk, 2011 ylndan beri Mardin Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Akku Tekstil Sanayi ve Anonim irketinin Genel Müdürlüünü yapyor.

Moda ve Hazr Giyim Federasyonu (MHGF) tarafndan düzenlenen, Mardin ve Dicle Bölgesi Tekstil-Hazr Giyimde Yatrm Frsatlar ve Tantm Günleri etkinlii kapsamndaki Mardin ve Dicle Bölgesinin Sektörel Yatrm Potansiyeli konulu sempozyumda konuan Akku Tekstil Genel Müdürü Batuk, i adamlarnn bölgeye yatrm yapmalar gerektiini söyledi.

Devletin, bölgede yatrm yapmak isteyen i adamlarna ciddi tevikler verdiini, burada iletme kuran kiilerin uzun vadede kazançl olacaklarn aktaran Batuk, ciddi bir potansiyelin yatrmclar beklediini vurgulad.

Bölge insannn i imkan sunanlara sayg duyduunu belirten Batuk, kendi hikayesini öyle anlatt:

Dou ve Güneydouda yaanan olaylar yüzünden 1993 ylnda stanbula gittim. stanbulda bekar evlerinde kaldm. Sonra küçük bir atölyede 3-5 makineli bir yerde ie baladm. Buras tam anlamyla merdiven altyd. Öyle bir yer ki tepemize lam sular damlyordu. Burada yaklak bir yl kadar çaltm. 1994 yl boyunca bahsettiim bu merdiven alt atölyede çaltm, sonra baka bir yere geçtim. Oras da merdiven altyd ama nispeten daha iyiydi ve bamza lam sular damlamyordu. Yine de o zaman ki artlarda kötü bir yer saylrd. Bu çaltm ikinci yer büyümeye balad.

Küçük atölye dev bir firmaya dönüünce bizler de bununla beraber yükselmeye baladk diyen Batuk, çraklkla baladm bu ikinci iimde 17 sene çaltm. u anda çaltm Akku firmasnn sahipleri aslen Mardinlidir. Firma sahipleri Msrda yatrm yapmay düünüyorlard. Msrdan vazgeçtikten sonra bir ara Karabüke yatrm yapma düüncesine kaplyorlar. Ardndan memleketlerine yatrm yapma düüncesi ar basyor. 2010 ylnda bölgeye yatrm yapan i adamlar için de tevik verilmiyordu. Kendileri pek çok alanda faaliyet gösteren kardeler, buraya gelmeyince ben geldim. 2011 ylnda Mardin Organize Sanayi Bölgesinde 3 bin 500 metrekare kapal alanda bir tekstil fabrikas kurduk. O zaman 35 kii ile ie baladk. u anda 270 eleman çalyor. diye konutu.

Avrupadaki birkaç ülkeye ihracat yaptklarn ve bölgedeki en kurumsal firmalardan biri olduklarn ifade eden Batuk, öyle devam etti:

Sadece kot pantolon ve mont üretiyoruz. Tamamyla profesyonel bir anlayla yönetilen ve üretim yapan bir firmayz. limizde yüzde 25 orannda bir isizlik var. Gençlerimizin yapacak ileri yok. Ya i bulmak için batdaki illere gidecekler ya da farkl yollara sapacaklar. Bu gençlerin kötü yollara tevessül etmemeleri için yatrmclarn buraya gelmeleri lazm. Bununla beraber kadn istihdamnn da önü açlm olacak.

Güneydou bölgesindeki illere yatrm yapacak i adamlarnn ilk etapta kazanmalarnn biraz güç olduunu, 1-1,5 yl sabr gösterdikten sonra çok iyi kazanmalarnn mümkün olduunu anlatan Batuk, Devletin verdii en büyük tevik sigorta primi tevikleridir. veren SGK priminin sadece yüzde 10ünü ödüyor. Emein youn olduu tekstil sektöründeki i adamlar genellikle sigorta primlerinde sknt yayorlar. Devlet sunduu tevik imkanlaryla i adamlarna kolaylk salyor. Biz de insanlara gelin burada yatrm yapn. Uzun vadede çok kazançl çkacaksnz diyoruz. ifadelerini kulland.

Firmalarnda asla sigortasz içi çaltrmadklarn vurgulayan Batuk, unlar aktard:

Bizim çalma saatlerimiz tamamyla standartlara uygundur. Cumartesi, pazar ve resmi tatillerde çalmyoruz. çalanlarmzn yllk izinleri var. 1 Mays hangi güne denk gelirse gelsin o günü tatil yaparak personelimizle piknie gidiyoruz. Geleneksel hale getirdiimiz yl sonu etkinlikleri yapyoruz. çalanlarmzn tiyatro gösterileri oluyor. Biz çalanlarmz böyle memnun ediyoruz. Eer çalanlarn gönlüne girerseniz kazanrsnz. Bölgede bir iklim olumutur. Devlet imkan sunarken öncelikle batda i yapan Mardinlileri sonrasnda ise bölge ayrm yapmakszn herkesi buraya yatrm yapmaya çaryorum.

Balangçta çalacak eleman bulmakta güçlük çektiklerini, bu sorunu çözmek için köy köy dolaarak isiz genç kz ve erkeklere i teklifinde bulunduklarn, onlar ikna ettikten sonra da bir eitimden geçirdiklerini söyleyen Batuk, sözlerini öyle tamamlad:

Her cefann bir sefas olur mutlaka. u anda artk eleman sknts çekilmiyor. Buradaki tekstil firmalarnda i örenmi insanlar var. Ayrca bölge insan a ve i saladnz gördüklerinde sayg gösteriyor ve çocuklarn severek gönderiyorlar. Bize önce gelmekte tereddüt edenler imdi akrabalarn getirmeye çalyorlar. Günlük üretimimiz 7 bin civarnda. Ürettiklerimiz, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kendi adma ifade edeyim: bölgemizde i yapmaktan memnun ve mutluyuz. Gelecek i adamlarmzn da memnun kalacaklarn düünüyorum.

Ana Sayfaya Git