Dünya Altn Konseyinin (WGC) Uluslararas Para Fonunun (IMF) verilerinden derleyerek hazrlad rapora göre, küresel merkez bankalarnn sahip olduu altn rezervleri 2018in ilk yarsnda 33 bin 763,6 tona yükseldi.
Geçen yln ilk yarsnda 178,6 ton altn alan merkez bankalar, 2018in ayn döneminde rezervlerine 193,3 ton altn ekledi. Böylece Merkez bankalarnn bu yln ilk yarda gerçekletirdikleri altn alm 2015ten bu yana en yüksek seviyeye iaret etti.
Söz konusu almlarda Rusya, Türkiye ve Kazakistan önemli rol oynad. lk yarda toplam altn almlarnn yüzde 86s söz konusu 3 ülke tarafndan gerçekletirildi.
ALTIN ALIMLARINDA RUSYA LK SIRADA
Merkez bankalarnn 2017 bandan itibaren gerçekletirdii altn alm miktarnda Rusya 383,3 tonla ilk srada yer ald. Türkiye ise 2017 bandan bu yana altn rezervlerini en hzl artran ülkeler sralamasnda Rusyann ardndan 125,8 tonla ikinci oldu. Listede üçüncü sraya yerleen Kazakistan ise, bu dönemde altn rezervlerini 68,4 ton artrd.
AA muhabirine konuya ilikin deerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti slam Memi, WGCnin yaynlad rapora göre merkez bankalarnn, 2018in ilk yarsnda toplam altn talebinin yüzde 10unu oluturduunu kaydetti.
Merkez bankalarnn altn talebini artrmasn Finansal tedbir olarak deerlendiren Memi, ABD Bakan Donald Trumpn tutumu küresel finans piyasalarn rahatsz ettiinden ileride çkabilecek sorunlar için erken tedbirler alnyor. Dier yandan Orta Douda jeopolitik risklerin artyor olmas da altn talebinin artmasnda etkili oldu. deerlendirmesinde bulundu.
MERKEZ BANKALARI DOLAR VE TAHVLE GÜVENMYOR
Memi, gelecek yln finans piyasalar için zorlu geçebileceini, ticaret savalar, doal felaketler ve sava risklerinin dünya ekonomileri üzerinde etkili olabileceini belirterek, bu sebeple güvenilir liman olarak altn talebinin artacan ifade etti.
Altn talebinin artmas ve dolar varlklarnda bekledikleri gerilemenin altnn ons fiyatnda yükselie neden olabileceini ifade eden Memi, önümüzdeki yln altnn ons fiyatnn en çok konuulaca dönem olabileceini dile getirdi.
Memi, teknik olarak altnn ons fiyatnn 1.350-1.400-1.450-1.500 dolar seviyelerine kadar yükselebileceini belirterek, Dünya merkez bankalar, dolar ve tahvillere güvenmiyor. Fiziki altn hem ticari enstruman hem de yatrm araçlar içinde en çok kazandran olmaya devam edebilir. Altnn ons fiyatnda yaanan düüler hem yatrmcsna hem de merkez bankalarna iyi bir alm frsat verdiini düünüyorum. deerlendirmesinde bulundu.
ALTIN ENFLASYONDAN KORUNMA ARACI
GCM Aratrma Uzman Enver Erkan da, merkez bankalarnn bilançolarn uzun vadeli stratejiler çerçevesinde oluturduklarn kaydetti.
Bu nedenle merkez bankalarnn portföy çeitlendirmesi yaptn ifade eden Erkan, altnn stratejik bir rezerv arac olduunu ve piyasalardaki instabilite zamanlarnda bir enflasyondan korunma arac olarak deerlendirilebileceini söyledi.
Erkan, fiziksel talep unsuru ile merkez bankalarnn uzun vadeli bilanço çeitlendirme stratejileri kapsamnda yaptklar altn almn veya altn rezervlerini artrma durumu arasnda bir iliki kurmak ve buradan fiziksel talep artyor, altn fiyatlar çkacak eklinde bir çkarm yapmann çok doru olmadn dile getirdi.