Babakan Binali Yldrm imzasyla yaymlanan genelgede, mevsimlik tarm içilerinin yaad sorunlarn giderilmesine yönelik çalmalar 36 maddede sraland.
Buna göre, Valiliklerce mevsimlik tarm içilerinin youn olarak çalt yerlerde eitim ve sosyal faaliyetleri ile içilerin temel ihtiyaçlarn giderebilecekleri ortak kullanm alanlar olan, iklim artlarna uyumlu, emniyetli, ekonomik, estetik ve fonksiyonel, prefabrike, betonarme ya da çelik iskeletli, yeterli büyüklükte bir bina ile elektrik, su ve kanalizasyon alt ve üst yaps bulunan geçici yerleim alanlar oluturulacak.
Geçici yerleim alanlar sel ve su baskn gibi doa olaylarndan olumsuz etkilenmeyecek, yol ve altyap hizmetlerinin sunumunun kolaylkla salanabilecei, salk artlarna uygun, tehlikeli ve girilmesi yasak yerlere yeterli mesafede, içilerin asgari ihtiyaçlarn karlayacak niteliklere haiz ve içi saysna uygun büyüklükteki Hazine tanmazlar arasndan seçilecek. Bu kapsamda talep edilen ve Maliye Bakanlnca uygun görülen tanmazlar belirtilen amaçlarda kullanlmak üzere tahsis edilecek.
Geçici yerleim alanlarna su ve elektrik hizmeti verilmesine ilikin abonelik ve kullanm bedelleri, Yatrm zleme ve Koordinasyon Bakanlklar ile l Özel dareleri bütçelerine çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnca aktarlan ödeneklerden karlanacak. Geçici yerleim alanlarnn belirli aralklarla her türlü haerelere kar ilaçlanmas ile atklarn uzaklatrlmas, temiz içme ve kullanma suyu salanmas hizmetleri belediye snrlar içinde veya mücavir alanlarda ilgili belediyelerce, belediye snrlar dnda ise l Özel darelerince yerine getirilecek.
- Mobil salk ekipleri oluturulacak
l Halk Sal Müdürlüklerince mevsimlik tarm içileri ve ailelerinin kanser taramalar ile bulac ve salgn hastalklara kar düzenli salk taramalar, alamalar, gebe, bebek ve çocuklarn izlemleri yaptrlacak, üreme ve kadn sal hizmetleri, çevre sal hizmetleri ve salk okuryazarl faaliyetleri periyodik olarak yürütülecek, bu hizmetlerin ve hizmetlere eriimin kolaylatrlmas amacyla mobil salk ekipleri oluturulacak. Ayrca, mevsimlik tarm içiliinin youn olduu bölgelerde yeterli sayda salk personelinin istihdam salanacak ve hizmet ihtiyacna göre personelin çalma saatleri düzenlenecek.
Salk hizmeti sunulan mevsimlik tarm içilerinin ve ailelerinin T.C. kimlik numaralar her hizmet sunumunda alnarak, kii baznda sunulan salk hizmetinin türü (tehis, tan, tedavi vb. kiisel veri içermeyecek ekilde), bu hizmetin verildii salk birimi/yer bilgisi ile Mevsimlik Tarm çileri Bilgi Sistemine (e-METP) aktarlacak. Bu bilgilerin e-METPe sürekli ve eksiksiz ekilde aktarlmas için teknik altyapnn kurulmas çalmalar dahil gerekli hür türlü düzenleme Salk Bakanl tarafndan gecikmeksizin yaplacak. çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl, e-METPe kaytl olan mevsimlik tarm içisi ve ailelerinin T.C. kimlik numaralarn Salk Bakanlna bildirecek.
- çilerin çocuklar eitimlerine devam edecek
Aile ve Sosyal Politikalar l Müdürlüklerince öncelikle geçici yerleim alanlarnda eitim ve sosyal faaliyetler için oluturulan binann çocuklar için etkin bir eitim merkezi olarak kullanlmas salanacak, içilerin zorunlu öretim çandaki çocuklarnn eitimlerini devam ettirmek üzere Milli Eitim Bakanlnca yaymlanan 2016/5 sayl Genelge hükümleri titizlikle uygulanacak. Bu hususta artl nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin ekilde uygulanacak, çocuklarn okul kyafetleri ve malzemeleri Valilikler tarafndan Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflar araclyla temin edilecek. Ayrca özel eitim ihtiyac bulunan çocuklar rehberlik aratrma merkezi müdürlükleri tarafndan eitim imkanlarndan yararlandrlacak.
Milli Eitim Bakanl tarafndan kullanlmakta olan Milli Eitim Bakanl Okul Yönetim Bilgi Sisteminde (e-Okul) yer alan mevsimlik tarm içisi çocuklarna ilikin kaytlar, e-METPe aktarlacak. Bu bilgilerin e-METPe sürekli ve eksiksiz ekilde aktarlmas için teknik altyapnn kurulmas çalmalar dahil gerekli hür türlü düzenleme Milli Eitim Bakanl tarafndan gecikmeksizin yaplacak. çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl, Milli Eitim Bakanlna e-METPe kaytl olan mevsimlik tarm içisi anne veya babann T.C. kimlik numaralarn bildirecek.
- nanç ve ibadetlerini yerine getirebilmeleri için önlem alnacak
l Müftülüklerince mevsimlik tarm içileri ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarnn karlanmas için gerekli tüm tedbirler yerine getirilecek.
çileri Bakanl Emniyet Genel Müdürlüü ve Jandarma Genel Komutanl tarafndan içilerin göç döneminde yolculuklarnn güvenli ve salkl bir ekilde yaplabilmesi maksadyla göç alan ve veren yerler arasnda trafik denetimleri artrlacak, araç ve yol güvenliinin gerektirdii kontroller hassasiyetle ve sklkla yaplacak ve gerekli bütün tedbirler alnacak. Ayrca, mevsimlik tarm içilerini tayan karayolu araçlarnn 24.00-06.00 saatlerinde ehirler aras yolculuk yapmamalar salanacak.
Kolluk kuvvetlerince mevsimlik tarm içileri ve ailelerinin bilgileri alnacak ve e-METPe aktarlacak. Bu bilgilerin e-METPe sürekli ve eksiksiz ekilde aktarlmas için teknik altyapnn kurulmas çalmalar dahil gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüü ve Jandarma Genel Komutanl tarafndan yaplacak. Kolluk kuvvetlerince geçici yerleim alanlarnda gece ve gündüz düzenli aralklarla güvenlik amaçl devriye faaliyetleri yürütülecek.
Mevsimlik tarm içileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalma ve Kurumu l Müdürlükleri, Halk Eitim Merkezleri ve Mesleki Eitim Merkezlerince içiler arasnda yaygn eitim ihtiyac olarlar tespit edilerek eitim ihtiyaçlar karlanacak, yetikinleri okuma-yazma ve/veya meslek edinme kurslar ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecek.
- çocuk içiliiye etkin mücadele
çalma ve Kurumu l Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu l Müdürlüklerince içilerin çalma ve sosyal güvenlikleri bakmndan mevcut durumlar yürütülecek çalmalarla iyiletirilecek ve çocuk içiliiyle etkin mücadele edilecek.
l düzeyinde alnacak tedbirler Valiliklerce ilan edilecek ve tüm bu tedbirlere yönelik çalmalar valilerin gözetim ve denetiminde icra edilecek. Ayrca Valiliklerce tedbirlere aykr davrananlar hakknda idari ve cezai yaptrm uygulanmas için gerekli ilemlerin geciktirilmeden yaptrlmas salanacak.
Tedbirlerin doru anlalmas ve uygulanmas için tedbirlerden sorumlu kurum ve kurulularca göç veren illerde içiler ve tarm araclarna, göç alan illerde ise iverenlere ve yöre halkna yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalmalar yaplacak.
Bu faaliyetler için ihtiyaç duyulan mali kaynak Yatrm zleme ve Koordinasyon Bakanlklarna, Bakanlklar ve Dier Merkezi dare Kurulularnn Yatrm zleme ve Koordinasyon Bakanlklar Araclyla Yapacaklar lerin Yürütülmesine likin Usul ve Esaslar çerçevesinde; l Özel darelerine ise ödeme emri belgesine eklenecek bakan onay, l Özel daresi tarafndan düzenlenen talep yazs ve harcama talimatna istinaden çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlna verilecek. Ayrca, ihtiyaç duyulan mali kaynak Yatrm zleme ve Koordinasyon Bakanlklar, l Özel dareleri, Belediyeler, Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflar bütçelerinden karlanabilecek.
Yatrm zleme ve Koordinasyon Bakanlklarna veya l Özel darelerine ödenek aktarlmasnda, Valiliklerce her yl en geç ubat ayna kadar hazrlanarak çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlna gönderilecek Mevsimlik Tarm çileri Eylem Plan (Eylem Plan) esas alnacak. Valiliklerce hazrlanacak Eylem Plannda öncelikle belirtilen nitelikte geçici yerleim alanlar oluturulmasna yer verilecek.
Eylem Plannda, il baznda mevsimlik tarm içilerine ilikin ya ve cinsiyet temelli ayrm içeren saysal veriler, oluturulan veya oluturulacak geçici yerleim alanlarnn mevcut durumuna ilikin açklamalar (mülkiyeti, büyüklüü, alt ve üst yap bileenleri ile corafi koordinatlar gibi teknik veriler dahil) yer alacak. lgili Valilik, Eylem Plannda yer verdii her bir faaliyet için ayrca bir ihtiyaç analizi hazrlayacak ve performans hedefleri belirleyecek.
- Valiliklerde mevsimlik tarm içileri bürosu kurulacak
Valilikler bünyesinde, vali tarafndan görevlendirilecek vali yardmcs bakanlnda Eylem Plannn hazrlanmas, uygulanmas ve izlenmesi ile görevli, sekreteryasn çalma ve Kurumu l Müdürlüklerinin yapaca ve l Emniyet Müdürlükleri, l Jandarma Komutanl, Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürlükleri, Aile ve Sosyal Politikalar l Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu l Müdürlükleri, Büyükehir Belediyesi, olmayan yerlerde ise mülki idare amirinin uygun gördüü belediye temsilcilerinden oluan mevsimlik tarm içileri bürosu kurulacak.
Valiler tarafndan büroda görevli olanlar arasndan bir kii koordinatör olarak görevlendirilecek ve bu kiilerin isim ve iletiim bilgileri çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlna bildirilecek. Eylem Planndaki her bir faaliyete ilikin ihtiyaç analizi ve performans hedefleri büro tarafndan hazrlanacak, valiler tarafndan onaylanacak ve büro koordinatörü tarafndan e-METPe girilecek.
çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl gerekli gördüü takdirde ilgili kurum temsilcilerinin de katlmyla izleme ekibi oluturarak, Eylem Planna uygunluk tespiti ve faaliyetlerin takibi amacyla saha ziyaretleri yapacak. Valiliklerce izleme ekibine gerekli kolaylk salanacak. Tedbirlerin uygulanmas srasnda, yetersiz kalmas halinde gerekli olan insan kayna, kamu ihale mevzuat hükümlerine uygun olarak hizmet alm yoluyla salanacak. Ayrca Valilikler tarafndan ilgili mevzuat uyarnca bürolarda, o ilde bulunan üniversitelerde çalan öretim üyeleri/öretim görevlileri görevlendirilebilecek.
- STKlarn projelerine maddi destek salanabilecek
Valilikler, hazrladklar Eylem Plannda yer alan faaliyetlerini gerçekletirmek üzere çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlndan gönderilen ödenekten, üniversiteler ve bavuru tarihi itibaryla en az üç yldr faaliyette bulunan sivil toplum kurulularnn (STK) mevsimlik tarm içilerinin çalma ve yaam koullarnn iyiletirilmesine yönelik projelerine maddi destek salayabilecek.
Destek salanan projelerde mali destein uygun ve yerinde kullanmnn denetimi için Valilikçe, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartlar Kurumunca yetkilendirilmi bamsz denetçiler tarafndan bamsz d denetim yaptrlacak.
Destek talebinde bulunulan projeler, büro tarafndan deerlendirilecek. Destek verilecek projelerin Eylem Plan faaliyetleriyle uyumlu olmas art aranacak, mevcut soruna çözüm salayabilme derecesine ilikin taahhüdü, hedef kitlenin genilii, maliyet unsuru, proje sahibi kurum/kuruluun Valilikçe yaptrlacak bamsz d denetimi kabulü ve proje için öngördüü bütçe tutar, destek verilmesinde ve destek miktarnn belirlenmesinde öncelikle dikkate alnacak. Eylem Palan ile uyumsuz olan veya bamsz d denetimi kabul etmeyen kurum ve kurululara maddi destek salanmayacak. Deerlendirme sonucunda destek salanmas vali tarafndan onaylanan projelere ilikin bilgiler, e-METP sistemine kaydedilecek.
Geçici yerleim alanlarnda, Valiliklerce oluturulacak geçici yerleim alanlar dnda hiç bir geçici veya kalc yapya (çadr, prefabrik, bina vb.) harcama yaplmayacak. Geçici yerleim alanlar ile mevcut yollar arasndaki balanty salama maksad dnda ulam altyaps oluturulmayacak.
Eylem Plan kapsamnda hiçbir ekilde tanmaz, i makinesi ve tat (mobil salk arac dahil) satn alnmayacak. Büronun kullanmna tahsis edilmek artyla, 17 Mart 2006 tarihli ve 2006/10193 sayl Bakanlar Kurulu Karar eki Hizmet Alm Suretiyle Tat Edinilmesine likin Esas ve Usuller dorultusunda, oförlü araç kiralama hizmeti satn alnabilecek.
Kurum ve kurulularn makine parknn yetersizlii durumunda geçici yerleim alan için altyap oluturulmas ve bu kapsamda ihtiyaç duyulan hizmetlerin yerine getirilmesi için Valiliklerce hizmet alm yaplabilecek.
Valiler gönderilen ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli bir ekilde kullanmn salayacak ve tahsis amac dnda kullanlmamas için gerekli her türlü tedbiri alacak.
- Mevsimlik Tarm çilii zleme ve Deerlendirme Kurulu oluturuldu
Mevsimlik tarm içileri ile ilgili kurum ve kurulular arasnda koordinasyonun salanmas, yürütülmesi gereken faaliyetlerin izlenmesi, uygulama srasnda doabilecek sorunlara çözüm üretilmesi için çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan bakanlnda; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl, çileri Bakanl, Kalknma Bakanl, Maliye Bakanl, Milli Eitim Bakanl, Salk Bakanl, Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanl müstearlarnn katlmyla Mevsimlik Tarm çilii zleme ve Deerlendirme Kurulu oluturuldu. Kurulun sekretarya hizmetleri çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl tarafndan salanacak.
Bir önceki yla ilikin Eylem Plan ve performans göstergeleri ile uygulanmsa maddi destek salanan projelerin sonuçlar valiler tarafndan her yl yaplacak toplantda Kurula sunulacak.
Mevsimlik tarm içisi vatandalarn ve ailelerinin yaadklar sorunlarn giderilmesine yönelik söz konusu faaliyetler ilgili tüm kurum ve kurulular, üniversiteler, meslek birlikleri ve sivil toplum örgütlerinin de katklaryla gerçekletirilecek.
Söz konusu Genelge ile 24 Mart 2010 tarihli ve 27531 sayl Resmi Gazetede yaymlanan 2010/6 sayl Genelge yürürlükten kaldrld.