Muamele Vergisi’nde artış Resmi Gazete’de

Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, finansman bonosundaki vergi yüzde 15’e çıkarıldı. Döviz ve altın alım satımında uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi de (BSMV) "binde 2"den "yüzde 1.0" düzeyine yükseltildi.

Haberler 24.05.2020 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Korona virüs salgnnn ekonomik etkilerini en aza indirme amacyla, kaynak salamak üzere yaplan düzenlemeler bugünden itibaren geçerli olacak.

Yeni düzenlemeler ile, finansman bonolarnda son dönemde bankalarn ksa vadeli finansman bonolarn gittikçe artan bir ekilde mevduata alternatif bir finansman kayna olarak kullanmas, vergi kaybna neden olduu gerekçesiyle, bireysel yatrmclarn ksa vadeli mevduattan ve finansman bonolarndan elde ettii faize uygulanan stopaj oran eitlenmi oldu.

Kurumsal yatrmclar için ise finansman bonolarnda stopaj oran yüzde sfr olarak uygulanmaya devam edecek.

Banka Sigorta Muamele Vergisinde ise, altn ve döviz almak isteyenlere, banka, yetkili müessese (döviz büfeleri) ve dier finansal kurulular tarafndan satlan dolar, euro vb yabanc paralar ile yine bankalarda açlan altn mevduat/yatrm hesaplar için fiziki olmayan altn sat tutar üzerinden kambiyo ilem vergisi alnyor.

Buna karlk, u kambiyo ilemlerde ise BSMV sfr orannda uygulanyor:

- Bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarnda veya birbirlerine yaptklar kambiyo satlar,

- Hazine ve Maliye Bakanlna yaplan kambiyo satlar,

- Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanlan ya da

kullanmna araclk eden banka tarafndan kredi borçlusuna yaplan kambiyo satlar,

- Sanayi sicil belgesini haiz iletmelere yaplan kambiyo satlar,

- hracatç Birliklerine üye olan ihracatçlara yaplan kambiyo satlar.

MUAMELE VERGS NEDR?

Muamele vergisi, gelirin harcanmas srasnda alnan vergidir. Vergi, üretimden pazarlamaya kadar çeitli aamalarda mal ve hizmet sat fiyatlar üzerinden alnr.

1927 ylnda 2430 sayl kanunla yürürlüe girmi olup, 1934 ylnda yaplan kanun deiiklikleriyle vergi denetimi konusunda örgütlenmeye gidilmitir.

2 çeit muamele vergisi vardr.Bunlardan ilki Yayl Muamele Vergisi ve dieri de Toplu Muamele Vergisidir. Yayl Muamale vergisinde bir ürün üretimden datma tüketime kadarki her aamada ayr ayr vergilendirilmektedir. Fakat; sonrasnda fiili ve kanuni vergi oran arasnda büyük farklar olmaktadr. Yayl Muamele Vergisi çok riskli olduundan dolay 1985 ylnda katma deer vergisi uygulanmaya balanmtr.

Ana Sayfaya Git