Harran Üniversitesi (HRÜ), çukurova Üniversitesi, Dou Akdeniz, Karadeniz ve GAP Tarmsal Aratrma Enstitülerinin, bitkilerden yakt elde edilmesi amacyla, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumunun desteiyle yürüttüü, Farkl Tatl Sorgum Genotiplerinin çukurova ve GAP Bölgelerinde Biyo-Etanol Üretim Potansiyellerinin Saptanmas projesi meyve vermeye balad.
Harran Ovas ve çukurovada ekilen bitkinin adaptasyonu, yetime artlar ve kalitesi gibi çeitli parametrelerin kayt altna alnd çalmada, bitkinin bu bölgelere iyi uyum salad, veriminin yüksek olduu ve ilerde Türkiyenin biyoyakt ihtiyacnn karlanmasnda kullanlabilecei belirlendi.
Mucize bitki Türkiyeye uyum salad
Proje sorumlusu HRÜ Ziraat Fakültesi öretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Öktem, bitkilerden biyoyakt elde etmek amacyla tatl sorgum bitkisi üzerinde çalma balattklarn söyledi.
Dünyann birçok yerinden getirdikleri tatl sorgum çeitlerinin GAP bölgesi ve çukurovaya adaptasyonunu incelediklerini ve yaptklar denemelerde bölgelere en uygun çeidi tespit etmeye çaltklarn anlatan Öktem, öyle devam etti:
Bitkinin kama benzeyen sap ksmndan öz su, öz suyu çeitli ilemlerden geçirerek etanol, etanolden de biyobenzin elde ediyoruz. Kaba bir hesap yapldnda; bir hektar alandan 300 ile 500 litre arasnda etanol salyoruz. Etanol da bir nevi alkoldür ve yanc özellie sahiptir. çevreyi kirletmeyen, oktan says yüksek bir yakt türü. Direk benzin olarak kullanlabilir, ancak bütün dünyada saf olarak kullanlmyor. Benzin içine yüzde 5-10 orannda katlarak kullanlyor. Bu ekilde kullanlan benzine de biyobenzin ismi veriliyor. Bir dönüm alandan 500 litre etanol elde edip yüzde 10 orannda benzine kattmzda bir dekar alandan 5 ton biyobenzin elde edilmi oluyor.
- Enerji tarmnn ülkemizde yaygnlamasn bekliyoruz
Tatl sorgumun sca seven, kurakla dayankl bir bitki türü olduunu belirten Öktem, Gelecekte bu bitkinin GAP ve çukurova bölgesinde yaygnlamas çok muhtemel görünüyor. Enerji Piyasas Düzenleme Kurulu 1 Ocak 2014 ylndan itibaren Türkiyede kullanlan benzin ve benzin çeitlerine yerli kaynaklardan temin edilen biyoyaktn katlmas için karar ald. Dolaysyla enerji tarmnn ülkemizde yaygnlamasn bekliyoruz. diye konutu.
Özellikle GAP ve çukurova bölgesinde bu bitkinin yaygnlaacana inandn aktaran Öktem, Gerçekten getirisi fazla bir bitki olarak karmza çkyor. Bir dekar alandan 300-500 litre etanol elde etmek 300-500 litre benzin elde etmek gibi bir ey. Bu bitkinin geleceini parlak görüyorum. ifadesini kulland.
- Ülke ekonomisine katk
Öktem, söz konusu bitkinin yaygnlamasyla ithal edilecek petrol miktarnn azalacana dikkati çekerek, Bu bitkiyi ne kadar geni alanlarda ekersek, buradan elde edeceimiz etanolü de ne kadar çok kullanrsak dardan alacamz benzin miktar o kadar azalacaktr. Dolaysyla darya ödeyeceimiz dövizde de belirgin bir ekilde azalma görülecektir. diye konutu.