DİYARBAKIR-1 Nisan’dan itibaren evde 10 günden fazla bir yardımcı çalıştıran herkes işveren konumuna gelecek. Bu insanların sigortaları yapılacak ve SGK’ya bildirimde bulunulacak. Eğer gündelikçi kadınlar size 10 günden az geliyorsa (örneğin haftada bir) onları da sigortalı yapmak zorundasınız. Bu gündelikçilerin (çocuk bakıcıları da dahil) günlük primleri (iş kazası, meslek hastalığı sigortası) günlük kazanç alt sınırının yüzde 2’si olacak. Bu da 2015’in ilk 6 ayı için 80 kuruşa karşılık geliyor. Çalışanlar isterlerse kalan sürenin primini ödeyerek bu günleri emeklilikten saydırıp sağlık hizmetinden faydalanacak.
PARA CEZASI VAR
Sürekli ya da 10 günden fazla çalışan kişiler için ise asgari ücretin altında bir ücret belirlemeniz mümkün değil. Evde çalıştırılan kişiler için damga ve gelir vergisi alınmıyor . Bu yüzden de primler düşük oluyor. İşveren olarak evde çalıştırdığınız kişiler için yüzde 32.5 oranında prim ödemek durumundasınız. Bu da en az 390 lira civarında bir para olacak. Evdeki yardımcıları kayıtdışı çalıştırmanın cezası her ay için brüt asgari ücret (1.201.5 TL) kadar olacak. Yapacağınız işlemler hiç de zor değil. Üstelik internetten de bildirim ve ödeme imkânı bulunuyor. İlk başta iki tarafın da imzalayacağı bir bildirim formu kuruma verildikten sonra işlemler kolayca yapılabiliyor.
ANİ DENETİM OLACAK
Sigorta işini öncelikle bir vicdan meselesi olarak kabul etmek gerekiyor. Çalışanların hakkı olduğunu düşünerek yaptırmak lazım. Yaptırmamanın cezası da ağır. SGK denetçileri evlere giderek ani baskınlarla kontroller yapacak.