Pakdemirli, yapt yazl açklamada, Hataydan balayp Akdeniz ve Ege sahilinden stanbula kadar uzanan ky bandnn orman yangnlar için en riskli bölgeler olduunu bildirdi.
Hazrlklarn bu riske göre yapldn belirten Pakdemirli, yangn sezonunda araç, gereç ve personelin büyük bir ksmnn bu bölgelerde hazr bekletildiini, bu yl ülkede meydana gelebilecek her büyüklükte ve zorluktaki yangna kar hazrlklar tamamladklarn ifade etti.
Pakdemirli, orman yangnlaryla mücadelede 3 temel strateji belirlediklerini kaydederek, Bunlarn birincisi önleme yani yangn çkmasna mani olacak eitim ve bilinçlendirme çalmas. Unutmayalm ki orman yangnlarnn yüzde 88i insan kaynakl ve bu orann inmesi ancak eitim, bilinçlenme ve dikkatle salanabilir. deerlendirmesinde bulundu.
YANGINLARA LK MÜDAHALE SÜREMZ 12 DAKKAYA NDRDK
kinci stratejilerinin ise erken uyar, hzl ve etkin müdahale olduunu belirten Pakdemirli, Orman yangnlarn tespitte bu yl ilk defa HAlardan faydalanmaya balyoruz. Ülke genelinde 776 yangn gözetleme kulesinden ormanlarmz izliyoruz. Yangndan annda haberdar oluyor ve 1140 noktada konulanm ilk müdahale ekiplerimizle en ksa sürede yangnlara müdahale ediyoruz. Böylece yangnlara ilk müdahale süremizi 12 dakikaya indirdik. bilgilerini verdi.
Pakdemirli, orman yangnlaryla mücadele için büyük bir planlamaya ve titiz çalmaya ihtiyaç olduunu ifade ederek, ekipmann da yangnla mücadelede önemini vurgulad.
Yangnla mücadele kapsamnda yaklak 8 bin aracn görev yapacan ve 300 arazözü de bu yl yenileyeceklerini bildiren Pakdemirli, OGMnin orman yangnlaryla mücadele ekibinin de geniletileceini kaydetti.
Orman yangnlarnda bu yl 18 bin 545 personelin görev yapacan belirten Pakdemirli, Bu arkadalarmzla beraber, bu yl alm yaplacak yeni elemanlarla ekibimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. ifadesini kulland.
Belirledikleri 3. stratejinin, yanan alanlarn tekrar aaçlandrlmas, bir baka deyile rehabilitasyon çalmalarndan olutuunu aktaran Pakdemirli, unlar kaydetti:
Yanan ormanlk alanlar ilk aaçlandrma sezonunda yani ayn yl içinde tekrar aaçlandryoruz. Anayasa gerei bu alanlar baka bir maksatla asla kullandrmyoruz. Aaçlandrrken asli türlerin korunmasna da dikkat ediyoruz.