Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu ve Kamu Mühendisleri Platformu İl Grubu, kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının özlük haklarının iyileştirilmesi ve istihdamın yaratılması için Sur ilçesine bağlı Dağkapı Meydanında basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, Kamuda çalışan mimar, mühendis ve şehir plancıları hakkını istiyor pankartı açıldı.
MAĞDURİYETİMİZ ARTMIŞTIR
Açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şube Başkanı Alican çetinkaya, kendi meslek gruplarında dair işsizlik sayısının yükseldiğini belirterek, Meslektaşlarımız bilişim, enerji, ulaşım, sağlık, gıda, tarım, orman, turizm, çevre, maden, eğitim, ziraat, adalet ve daha birçok farklı kurum ve kuruluşta emek vermektedir. Söz konusu işlerin planlanması, fizibilitesi, teknik olarak tasarlanması, yapılması, bakımı ve işletilmesiyle ilgili birinci derecede sorumluluk almaktadırlar. Birçok kanun ve yönetmelik kamuda çalışan mühendislere iki yıldan başlayıp on beş yıla kadar sorumluluklar yüklemektedir. Son yıllarda yaşanan ekonomik kriz ve artan enflasyon ile meslektaşlarımızın mağduriyeti artmıştır. İktidar tarafından kamuda çalışan meslektaşlarımıza yapılan zamlar yetersiz kalmış ve aldıkları ücretler TÜİKin açıkladığı tartışmalı olan yoksulluk sınırının oldukça altında kalmıştır dedi.
MESLEKTAŞLARIMIZ DIŞLANIYOR
Kamudaki mimar mühendis ve şehir plancılarının geçim sıkıntısı yaşadığını belirten çetinkaya, Ülkede hayata geçirilen tüm projelerde, yaratılan tüm zenginlikte, geliştirilen tüm teknolojide payı olan mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaratıcı emeği ne yazık ki her geçen gün değersizleştiriliyor. Kamudaki eşdeğer meslek sınıflarına farklı gerekçelerle maaş ve özlük iyileştirmeleri verilirken, meslektaşlarımız sürekli olarak dışlanıyor. Siyasi iktidarın bu sistematik dışlaması nedeniyle kamuda çalışan meslektaşlarımız çok ciddi bir yoksullaşma ve geçim sıkıntısı sorunu yaşıyor şeklinde konuştu.
TALEPLER
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının özlük hakları ve ekonomik sorunlarının aşılması gerektiğini vurgulayan çetinkaya, yaşanan sorunların çözülmesi adına şu talepleri sıraladı:
*Kamuda çalışan tüm meslektaşlarımıza, Teknik Sorumluluk Tazminatı adı altında yeni bir ödeme kaleminin oluşturulmalı,
* Taban yıllık katsayımız artırılmalı,
* Kamu çalışanı meslektaşlarımızın gelirinin; yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve denk kabul edilen mesleklerin gelir ve özlük haklarının seviyesine yükseltilmeli,
* Ek ödemelerimiz artırılmalı,
* Tüm kazanımlarımız emekliliğe yansıtılmalı ve emekli meslektaşlarımız için de ilave emeklilik ödeneği ödenmeli,
*Her ne kadar çalışma dönemlerinde kamu çalışanı ücretini oluşturan kalemlerden biri olsa da, asıl emeklilik dönemindeki emeklilik ücretinde etkisi olan ek gösterge 6400 yapılmalı,
*Düzenlemeler kamuda çalışan 150 bin mühendis, mimar, şehir plancısı ve emekli olmuş meslektaşlarımıza yapılmalıdır.